ΠΩΣ ΘΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ: Η έννοια της παρακίνησης στη γυμναστική

Πολλές φορές χρειάζεται να καταβάλουμε μεγάλη εσωτερική προσπάθεια προκειμένου να πείσουμε τον εαυτό μας ότι πρέπει να βάλουμε τη σωματική άσκηση στην καθημερινότητά μας, γιατί βελτιώνει την υγεία και την ποιότητα της ζωής μας. Ο λόγος για τον οποίο δίνουμε μια «μάχη» με τον εαυτό μας πριν πάρουμε την οριστική απόφαση να εγγραφούμε σε κάποιο γυμναστήριο ή να αρχίσουμε να ασκούμαστε είναι γιατί τα επίπεδα της παρακίνησης ποικίλλουν ανάλογα με το χρόνο και τις συνθήκες τις οποίες βιώνουμε.

Massage Inn | Είστε έτοιμοι να χαλαρώσετε με ένα μοναδικό μασάζ στη Θεσσαλονίκη;

Η έννοια της παρακίνησης μας βοηθάει να κατανοήσουμε ποιοι είμαστε και γιατί κάνουμε ό,τι κάνουμε, αφού επηρεάζεται από τις εσωτερικές μας δυνάμεις και από το περιβάλλον μας. Έτσι, κάποιες φορές πετυχαίνουμε τον εαυτό μας να ενθουσιάζεται στην ιδέα της γυμναστικής και άλλες φορές να πλήττει και να αδιαφορεί.

Ποια είναι, λοιπόν, τα κίνητρα που θα μας ωθήσουν να εντάξουμε στη ζωή μας τη σωματική άσκηση; Αρχικά, τα κίνητρα διαχωρίζονται σε εσωτερικά και εξωτερικά.

Τα εσωτερικά κίνητρα έχουν να κάνουν με τις προσδοκίες που έχουμε για τον εαυτό μας και την ανάγκη να φτάσουμε στην επιτυχία, φέρνοντας εις πέρας τους στόχους που έχουμε θέσει. Όλα αυτά σχετίζονται άμεσα με την αυτοπεποίθησή μας και την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας. Εάν λοιπόν, είμαστε άνθρωποι με πλήρη γνώση του εαυτού μας και των αναγκών μας τότε πολύ εύκολα μπορούμε να προσθέσουμε στην καθημερινότητά μας τις σωματικές δραστηριότητες. Επιπλέον, η βελτίωση της εξωτερικής μας εικόνας και της φυσικής μας κατάστασης συντελούν στη αύξηση της αυτοπεποίθησης και την συνέχιση της άσκησης.

Από την άλλη, πέραν της εσωτερικής μας δύναμης, υπάρχουν και εξωτερικοί παράγοντες που μας παρακινούν στη σωματική άσκηση και μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στο γυμναστήριο. Η διασκέδαση, η άσκηση με φίλους αλλά και η δυνατότητα απόκτησης νέων φίλων είναι κίνητρα τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο, όχι μόνο στο να πάρουμε την απόφαση να ξεκινήσουμε γυμναστική, αλλά να υπάρχει και διάρκεια στο χρόνο.

Η παρακίνηση επηρεάζεται, επιπλέον, από τις εμπειρίες μας, γεγονός που καθορίζει τις αποφάσεις μας. Εάν μέσα στη διάρκεια της ζωής μας έχουμε ασκηθεί για κάποιο χρονικό διάστημα, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η σωματική άσκηση βελτιώνει τη φυσική λειτουργία του οργανισμού και προκαλεί ευεξία. Αυτός ο παράγοντας, λοιπόν, επηρεάζει θετικά τη νοητική αλλά και τη συναισθηματική μας ανταπόκριση στις απαιτήσεις του γυμναστηρίου.

Επομένως, για βάλουμε την άσκηση στη ζωή μας:

  • Θέτουμε ρεαλιστικούς και συγκεκριμένους στόχους
  • Θέτουμε ως στόχο την κάθε νέα μέρα άσκησης και όχι μόνο το αποτέλεσμα που θέλουμε να πετύχουμε (π.χ., απώλεια βάρους, φυσική κατάσταση κ.ά.)
  • Θέτουμε θετικούς και βραχυπρόθεσμους στόχους
  • Ορίζουμε ένα πρόγραμμα και μια στρατηγική
  • Επιβραβεύουμε το εαυτό μας για κάθε μία επίτευξη.

Δέσποινα Χατζηγρηγοριάδου

Ψυχολόγος ΑΠΘ

Συμπληρώματα Διατροφής - My Fit Food