Πάρα πολύ συχνά έρχονται άνθρωποι στο γραφείο και ξεκινούν λέγοντας: “Δεν ξέρω τι φταίει και παχαίνω;; Εγώ τρέφομαι υγιεινά!”. Kαι όταν θα ρωτήσω “Τι εννοείς με το υγιεινά;” Οι περισσότεροι θα αρχίσουν κάπως έτσι: “Ξυπνάω το πρωί, τρώω ένα γιαουρτάκι, που μέσα έχει γκρανόλα – σπιτική, εγώ την έφτιαξα- λιναρόσπορο, ξηρούς καρπούς, ταχίνι, μέλι λίγους σπόρους chia και ένα φρουτάκι”.

Σ’ αυτό το σημείο πάντα αναρωτιέμαι, πώς γίνεται να χωράνε όλα αυτά σ΄ένα γιαούρτι!

Έτσι όπως το διαβάζεις, μπορεί να σου φαίνεται κι εσένα μια χαρά. Ίσως και να σου θυμίζει κάτι από την καθημερινότητα σου. Όμως ένα υγιεινό τρόφιμο, δεν σημαίνει αυτόματα πως δεν έχει θερμίδες! Και ναι! Μην πέφτεις απ’τα σύννεφα! Δεν μπορείς να φας όσο θέλεις, ακόμα και αν το τρόφιμο είναι super υγιεινό!

Massage Inn | Είστε έτοιμοι να χαλαρώσετε με ένα μοναδικό μασάζ στη Θεσσαλονίκη;

Δε θα αναφερθώ στα λάιτ προϊόντα, που και μόνο στο άκουσμα λάιτ, κάτι παθαίνουμε και τρώμε διπλάσια ποσότητα, αφού λάιτ = αθώο (Στο μυαλό μας πάντα)!!

Για κάποιον λόγο πιστεύουμε πως, αν ένα φαγητό είναι σπιτικό, μπορούμε να φάμε όσο θέλουμε! Ναι, εκείνη η σπανακοτυρόπιτα ήταν σπιτική! Τα 100 γραμμάρια όμως έχουν περίπου 400 θερμίδες. (Μισό ταψί δεν είναι 100 γραμμάρια!)

Θυμάσαι λοιπόν εκείνη την μπάρα δημητριακών, που έφαγες για σνακ και σε κράτησε μέχρι το μεσημέρι; Είμαι σίγουρη πως την θεώρησες αρκετά υγιεινή για να σε παχύνει. Μια μπάρα δημητριακών όμως από το φούρνο, μπορεί να έχει ταχίνι, μέλι, βούτυρο, φυστικοβούτυρο, αποξηραμένα φρούτα, σοκολάτα και περίπου 450 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Η μπάρα αυτή συνήθως είναι γύρω στα 80 γραμμάρια.

Η σοκολάτα γάλακτος έχει τις ίδιες σχεδόν θερμίδες με τη μαύρη σοκολάτα (ενός λεπτού σιγή).

“Τι έφαγα μωρέ; 4-5 κριτσινάκια να μου κόψουν την όρεξη!” Να σου θυμίσω ότι: ένα κριτσίνι 18 γραμμαρίων (ένα κανονικό δηλαδή) έχει περίπου 80 θερμίδες. Όσο και μια φέτα ψωμί.

Φυσικά και δεν γίνεται να λείπει από αυτό εδώ το άρθρο το αλκοόλ!

Όχι πως έχει καμιά σχέση με τα υγιεινά τρόφιμα, έχει όμως με τα Σαββατοκύριακα μας! Να θυμάσαι: Όσο περισσότερο αλκοόλ περιέχει ένα ποτό, τόσο περισσότερες θερμίδες αποδίδει. Άσε λοιπόν τα τσιπουράκια δίπλα στην ακρογιαλιά και πιάσε μια μπίρα!

Με αυτό εδώ το άρθρο δεν έχω σκοπό να δαιμονοποιήσω το φαγητό και τελικά να μην ξέρεις τι να φας! Ούτε να σε αφήσω νηστικό, αφού τα κριτσίνια έχουν θερμίδες τελικά! Θέλω όμως να σου πω, πως δεν θα παχύνεις μόνο από το πιτόγυρο και τη μακαρονάδα. Στην καθημερινότητα μας καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες σνακς πλούσια σε θερμίδες και απολύτως ικανά να μας παχύνουν. Λίγο η τηλεόραση και λίγο η κακή πληροφόρηση, είναι εύκολο να σε μπερδέψουν και τρόφιμα που θεωρείς αθώα, τελικά να μην είναι!

Γι’ αυτό λοιπόν θα σου πω, πως η ποσότητα είναι αυτή που κάνει την διαφορά! Άλλο 25 γρ σοκολάτας και άλλο μια σοκολάτα για απογευματινό!

 

Τρέζου Γεωργία • Διατροφολόγος – Διαιτολόγος

Συμπληρώματα Διατροφής - My Fit Food