Το φαινόμενο της παχυσαρκίας έχει μπει για τα καλά στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου, και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας του 21ου αιώνα. Παράλληλα η παχυσαρκία ευθύνεται για την απόκτηση διαφόρων ασθενειών, όπως καρδιοαγγειακές παθήσεις και ο σακχαρώδης διαβήτης.

 

ΤΑ ΑΙΤΙΑ

Massage Inn | Είστε έτοιμοι να χαλαρώσετε με ένα μοναδικό μασάζ στη Θεσσαλονίκη;

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι περισσότερες περιπτώσεις παχυσαρκίας οφείλονται στα εξής αίτια:

1. Η έλλειψη καθημερινής ήπιας άσκησης και ο καθιστικός τρόπος ζωής και δουλειάς  (Ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τηλεοράσεις, κινητά τηλέφωνα) έχουν συμβάλει τα μέγιστα στο σημερινό τεράστιο αυτό πρόβλημα.

2. Η κακή διατροφή σε συνδυασμό με την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού, αποτελούν επίσης είναι ένα τα βασικά προβλήματα.

3. Οι αρνητικές επιπτώσεις της τεχνολογίας που ολοένα διευκολύνει τις ζωές μας, έχει πολύ σοβαρό αντίκτυπο στην καθημερινότητα μας, αφού πλέον κινούμαστε όλο και λιγότερο (Αυτοκίνητα, κυλιόμενες σκάλες, ανελκυστήρες, τηλέφωνα κ.α.).

4. Η ραγδαία αύξηση του λεγόμενου fast food έχει παίξει και αυτή πολύ μεγάλο ρόλο στα σημερινά ποσοστά παχυσαρκίας, αφού κυρίως λόγω περιορισμένου χρόνου οι περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται στην ‘εύκολη λύση’ του γρήγορου φαγητού.

5. Η κακή λειτουργία του θυροειδούς αδένα (υποθυρεοειδισμός): Είναι η πάθηση όπου ο θυρεοειδής υπολειτουργεί και το σώμα δεν καίει τόσες θερμίδες όσες θα έκαιγε υπό κανονικές συνθήκες, με αποτέλεσμα να αποθηκεύει λίπος.

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗΣΗΣ

1. Έναρξη καθημερινής ήπιας άσκησης της αρεσκείας σου, σύμφωνα με τις δυνατότητες σου ξεκίνησε από κάτι απλό (Γυμναστήριο, περπάτημα, τρέξιμο, ομαδικό άθλημα, χορός).

2. Ξεκίνησε σε συνεννόηση με κάποιον ειδικό μια  καθημερινή ισορροπημένη διατροφή, εμπλουτίζοντας  τον οργανισμό σου με τα απαραίτητα εφόδια.

3. Συμβουλεύσου κάποιον έμπειρο γιατρό και σιγουρέψου ότι είσαι υγιής κάνοντας τις απαραίτητες εξετάσεις.

4. Αν κρίνεις απαραίτητο, για την ψυχολογική σου υποστήριξη, επισκέψου κάποιον ψυχολόγο και μιλήστε για την νέα σου προσπάθεια.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ!

1. Απέφυγε την χρήση τυποποιημένων προγραμμάτων προπόνησης που χρησιμοποιεί κάποιος γνωστός σου ή βρήκες στο διαδίκτυο, ζήτησε από τον γυμναστή σου ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις δικές σου ανάγκες!

2. Μην το παρακάνεις με τη γυμναστική σου! Εξίσου σημαντική με την προπόνηση σου είναι και η διάρκεια της ξεκούρασης μετά από αυτή! Οπότε απέφυγε την προπόνηση πολύ μεγάλης διάρκειας (πάνω από 1 ώρα) ή την προπόνηση επτά φορές την εβδομάδα, δηλαδή την “υπερπροπόνηση”!

3. Μην πέσεις θύμα κάποιας ακραίας δίαιτας, δώσε στον οργανισμό σου τα συστατικά που χρειάζεται μέσω της ισορροπημένης διατροφής, χωρίς υπερβολές και ακρότητες!

4. Μην αφήνεις, λόγω βιασύνης, τον ενθουσιασμό σου να σε παρασύρει σε πολύ προχωρημένο πρόγραμμα, ποτέ δεν ξεκινάμε από κάτι πολύ δύσκολο, ξεκίνα από τα βασικά!

Στο δίκτυο γυμναστηρίων Gymnasium θα βρείτε ολοκληρωμένα προγράμματα άσκησης για κάθε επίπεδο φυσικής κατάστασης, καθώς και σύστημα υποστήριξης και συμβουλές διατροφής. Δείτε περισσότερα στο www.gymx.gr

Νίκος Γαλανάκης

Gymnasium Personal & Group Trainer

Συμπληρώματα Διατροφής - My Fit Food