Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που δέχομαι στο γυμναστήριο είναι εάν οι λίγες επαναλήψεις (8-10) είναι για μυϊκό όγκο και οι πολλές (12-15) για γράμμωση. Ας το ξεκαθαρίσω από την αρχή, δεν ισχύει αυτή η θεωρία για κανένα απολύτως λόγο. «Μα Δημήτρη το φάσμα επαναλήψεων για μυϊκή υπερτροφία ορίζεται μεταξύ 8 και 10», μου απαντάς εσύ. Δε θα διαφωνήσω σε αυτό, θα μου επιτρέψεις, όμως να μη συμφωνήσω κιόλας. Αυτό στο οποίο αναφέρεστε είναι το ποσοστό επιβάρυνσης που δέχεστε από το βάρος που επιλέγετε να χρησιμοποιήσετε και βγαίνει πάνω κάτω σε αυτές τις επαναλήψεις. Δε θέλω να εμβαθύνω παραπάνω για να μη σας μπερδέψω, με ενδιαφέρει να πιάσετε τη γενική ιδέα που θα σας εξηγήσω παρακάτω.

Ας υποθέσουμε ότι θέλουμε να ελαττώσουμε το ποσοστό λίπους και να διατηρήσουμε τη μυϊκή μάζα, οπότε τι κάνεις;! Ξεκινάς και κάνεις πολλές επαναλήψεις που για κάποιο λόγο τις εκτελείς και πιο γρήγορα. Και έρχομαι να σε ρωτήσω, γιατί; Συνήθως δεν υπάρχει απάντηση ή υπάρχει απλά δεν τη λογίζω ως τέτοια. Όσες επαναλήψεις και αν κάνεις όσο γρήγορα και να τις κάνεις αν δεν τρως λιγότερο από τις θερμίδες που αναλογούν στις ημερήσιες ανάγκες σου δε θα πετύχεις το στόχο σου. Το ίδιο ισχύει φυσικά και στις λίγες επαναλήψεις, σε περίπτωση που επιδιώκεις να αυξήσεις τη μυϊκή σου μάζα, αν δεν τρως τα απαραίτητα στοιχεία που βοηθούν σε αυτή την εξέλιξη δε θα δεις το αποτέλεσμα που επιθυμείς. Άρα μπορείς να αποκτήσεις όγκο με υψηλές επαναλήψεις όπως και να γραμμώσεις με χαμηλές. Deal with it!

Massage Inn | Είστε έτοιμοι να χαλαρώσετε με ένα μοναδικό μασάζ στη Θεσσαλονίκη;

Όπως καταλαβαίνετε η διατροφή είναι το Α και το Ω σε οποιονδήποτε στόχο έχεις βάλει. Το εύρος των επαναλήψεων ανήκει σε διαφορετικό κομμάτι, αρκετά χαμηλές επαναλήψεις για αύξηση της δύναμης, μέτριες για υπερτροφία και πιο υψηλές για αντοχή στη δύναμη. Αλλά και πάλι αυτά διαφέρουν και εξαρτώνται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες. Για παράδειγμα, δίνεις πολλές επαναλήψεις σε έναν αρχάριο για να αποκτήσει αντοχή στη δύναμη; ΟΧΙ! Τις δίνεις για να μάθει ο οργανισμός το σωστό μοτίβο κίνησης, το παλιό καλό «επανάληψη μήτηρ μαθήσεως». Προτού ξεκινήσετε το οτιδήποτε ρωτήστε το γυμναστή στον χώρο σας, χαρά μας να σε βοηθάμε κάθε μέρα να εξελίσσεσαι στο στοιχείο που αγαπάμε!

Κολτσιδόπουλος Δημήτρης

Πτυχιούχος Φυσικοθεραπευτής, Personal Trainer

Συμπληρώματα Διατροφής - My Fit Food