Όπως φαίνεται, ο καφές δεν ξυπνά μόνο εμάς αλλά και τα γονίδια μας!

Για εμάς τους λάτρεις του καφέ, τα θετικά του φαίνεται να μην τελειώνουν ποτέ. Προστατεύει τον εγκέφαλο από την άνοια, ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα, μας κρατάει ξύπνιους τις δύσκολες ώρες και τώρα μαθαίνουμε πως μια έρευνα εντόπισε πως ο καφές έχει και…αντιγηραντικές ιδιότητες!

Σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Nature Medicine, οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας με χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό τους είχαν ως κοινό στοιχείο ότι ήταν όλοι coffee lovers! Η προαναφερθείσα φλεγμονή θεωρείται πως σχετίζεται με πολλές σοβαρές ασθένειες, οπότε καταλάβαμε πόσο μεγάλη σημασία έχει η επίδραση του καφέ εναντίον της.

Massage Inn | Είστε έτοιμοι να χαλαρώσετε με ένα μοναδικό μασάζ στη Θεσσαλονίκη;

Όπως αναφέρει ο Ντέιβιντ Φερμαν, καθηγητής στο Ινστιτούτο Ανοσίας, Μεταμοσχεύσεων και Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ και ένας από τους συντάκτες της παραπάνω έρευνας: «Όσο περισσότερη καφεΐνη κατανάλωναν οι συμμετέχοντες, τόσο πιο προστατευμένοι ήταν από τη χρόνια φλεγμονή»

«Δεν υπήρχε κανένα όριο, όπως αποδείχτηκε» αναφέρει.

Κατά την διάρκεια της έρευνας αναλύθηκαν δείγματα αίματος από 100 ανθρώπους διαφόρων ηλικιών.

Εκεί, παρατηρήθηκε ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας συμμετέχοντες παρουσίαζαν μεγαλύτερη δραστηριότητα σε διάφορα γονίδια που είχαν να κάνουν με την εκδήλωση της φλεγμονής –που είναι λογικό καθώς όσο περνούν τα χρόνια παρατηρείται μια ανοδική τάση στους δείκτες φλεγμονής στο σώμα.

Το κοινό στοιχείο στις ασθένειες του γήρατος, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος, οι αρθροπάθειες και το Αλτσχάιμερ, αναφέρεται πως είναι η φλεγμονή.

 

«Οι περισσότερες ασθένειες που σχετίζουμε με τα γηρατειά δεν οφείλονται στην πραγματικότητα σε αυτά, αλλά στη φλεγμονή», είπε ο Φέρμαν.

Όσο πιο έντονη ήταν η δραστηριότητα στα σχετιζόμενα με τη φλεγμονή γονίδια, τόσο περισσότερες ήταν οι πιθανότητες για τον κάτοχό τους να έχει υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) και να παρουσιάζει σκλήρυνση των αρτηριών του (αθηροσκλήρωση).

Αντιθέτως, όσοι δεν είχαν αυτούς τους παράγοντες κινδύνου, ανεξάρτητος της ηλικίας τους, διαπιστώθηκε πως ήταν καλύτερα προστατευμένοι από τις φλεγμονές. Οι ίδιοι όμως συμμετέχοντες ήταν και αυτοί που έπιναν καφέ συχνά και σε σημαντικές ποσότητες.

Η ιδανική ποσότητα για την καταπολέμηση της φλεγμονής εντοπίστηκε πως ήταν τα 5 ή παραπάνω φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Η συγκεκριμένη ποσότητα συνδέθηκε ιδιαίτερα με τα χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας στο γονιδιακό κομμάτι της φλεγμονής.

Η παραπάνω ιδιότητα του καφέ εξηγείται μέσα από την επίδραση που έχει η καφεΐνη στην διαδικασία εμφάνισης της φλεγμονής, καθώς, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, εμποδίζει την διαδικασία αυτή.

 

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν πως δεν πρέπει να εξαφανίσουμε εντελώς από τον οργανισμό μας την διαδικασία της φλεγμονής γιατί είναι μια χρήσιμη διεργασία του ανοσοποιητικού κατά των λοιμώξεων, των τοξικών ουσιών από τον οργανισμό και πολλών άλλων.

Αυτό που πρέπει να εντοπίζεται σίγουρα είναι η ανεξέλεγκτη φλεγμονώδης αντίδραση προτού προλάβει να γίνει χρόνια.

_neolaia_

Συμπληρώματα Διατροφής - My Fit Food