Το σύνδρομο Down είναι μια γενετική κατάσταση και επηρεάζει περίπου μία στις 600-700 γεννήσεις παιδιών. Τα παιδιά με σύνδρομο Down αντιμετωπίζουν νοητική υστέρηση και μαθησιακή δυσκολία, ενώ είναι επιρρεπή σε μια σειρά από ασθένειες. Με την κατάλληλη εκπαίδευση και τη συνεργασία γονιών και δασκάλων, μπορούν να γίνουν ενεργά μέλη της κοινωνίας.

Εμείς για ακόμη μία φορά, επιλέγουμε να αναδείξουμε τη δράση ενός συλλόγου που παλεύει να εξασφαλίσει στα πάσχοντα παιδιά την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση τους στην εκπαίδευση, υγεία, επαγγελματική αποκατάσταση, κοινωνική αποδοχή και ενσωμάτωση, καθώς επίσης να ενημερώσει και να προσφέρει στήριξη στους γονείς. Του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδος, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

Massage Inn | Είστε έτοιμοι να χαλαρώσετε με ένα μοναδικό μασάζ στη Θεσσαλονίκη;

Αυτή την στιγμή ο Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος υποστηρίζει 400 οικογένειες από όλη την Ελλάδα και 80-100 παιδιά που είναι στη Θεσσαλονίκη. Όσοι είναι μακριά υποστηρίζονται μέσω τηλεφώνου, μέσω Internet, με αποστολή υλικού και μέσω των δράσεων. Τα παιδιά που είναι στη Θεσσαλονίκη μεταφέρονται καθημερινά με το λεωφορείο του Συλλόγου (Καλαμαριά-Εύοσμος) ώστε να μπορούν να παρακολουθούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Συλλόγου.

Πρόκειται για φορέα Παροχής Υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εγγεγραμμένο στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και εποπτευόμενο από αυτό, δηλαδή δεν χρηματοδοτείται από το κράτος αλλά από δωρεές, από τις συνδρομές των μελών του, από εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Σύλλογος ή φίλοι και συμπαραστάτες του και από δωρεές και χορηγίες. Με τα χρήματα αυτά καλύπτονται οι λειτουργικές ανάγκες και το μισθολογικό κόστος των εργαζομένων. Κυρίως, όμως, υποστηρίζονται τα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων και την πρόοδό τους.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα και οι δραστηριότητες απευθύνονται τόσο σε γονείς όσο και σε παιδιά. Για τα εκπαιδευτικά προγράμματα ο Σύλλογος συνεργάζεται με συμβούλους Ειδικής Αγωγής, με το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, το Τμήμα Ψυχολογίας του Α.Π.Θ., το Τμήμα Ειδικής Αγωγής του ΠΑ.ΜΑΚ. και τα ΙΕΚ  (δημόσια και ιδιωτικά). Μερικά από τα προγράμματα είναι: Πρόγραμμα Δεξιοτήτων Ζωής και Αυτόνομης Διαβίωσης, Πρόγραμμα Βασικών/Γενικών Γνώσεων, Ειδική Φυσική Αγωγή, Εργαστήριο Εικαστικών και Δημιουργικής Απασχόλησης, Ομάδες Κοινωνικών Δεξιοτήτων και Λειτουργικής Μάθησης, ενώ ας μην ξεχνάμε ότι αυτά τα παιδιά αγωνίζονται στα Special Olympics (τον Απρίλιο του 2016 στο Λουτράκι απέσπασαν 8 μετάλλια).

Δυστυχώς η κατάσταση του συλλόγου είναι οριακή. Τα έσοδα του Συλλόγου δεν του επιτρέπουν να οραματίζεται μακροπρόθεσμα και μεγαλεπήβολα σχέδια. “(…) τα παιδιά έχουν παλέψει χρόνια για να κατακτήσουν ότι εμείς θεωρούμε δεδομένο, και μπορούν να το χάσουν πολύ γρήγορα. Με κανέναν τρόπο δεν θέλουμε να κλείσουμε τον σύλλογο γιατί θέλουμε να αυτά τα παιδιά να συνεχίσουν να είναι δραστήρια. Αν μείνουν στα σπίτια τους για 2-3 μήνες χωρίς καμία δραστηριότητα, τα περισσότερα θα πάθουν κατάθλιψη βαριάς μορφής (…)”, αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου, κος Σταύρος Τσιφλίκης.

Με στόχο το όραμα για μια κοινωνία με ίσες ευκαιρίες διαβίωσης για όλους τους πολίτες και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down, ο Σύλλογος διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη μια σειρά εκδηλώσεων με επίκεντρο την αγάπη και την αλληλεγγύη. Χορηγός και υποστηρικτής των εκδηλώσεων είναι ο ΠΑΟΚ, που στέκεται με σεβασμό και ευαισθησία δίπλα στο έργο του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδος. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα:

 

down

Όποιος θέλει να βοηθήσει τον Σύλλογο Συνδρόμου Down Ελλάδος μπορεί να επισκεφθεί τα γραφεία (Καρανιβάλου 31 – Κάτω Τούμπα, Θεσσαλονίκn), να επικοινωνήσει τηλεφωνικώς (2310 925 000), με mail (down@hol.gr) ή να επισκεφθεί την ιστοσελίδα του συλλόγου www.down.gr.down

 

Συμπληρώματα Διατροφής - My Fit Food