Ανέκαθεν, παράλληλα με την επέτειο της εργατικής Πρωτομαγιάς, την 1η Μαΐου γιορτάζουμε την έξοδο μας στη φύση. Το πρωτομαγιάτικο στεφάνι είναι, σχεδόν, το μοναδικό έθιμο που εξακολουθεί να μας συνδέει με την παραδοσιακή Πρωτομαγιά, μια γιορτή της άνοιξης και της φύσης με πανάρχαιες ρίζες, πλούσια σε εκδηλώσεις σε παλαιότερες εποχές.

Στις μέρες μας, η Πρωτομαγιά με το μάζεμα των λουλουδιών για το πρωτομαγιάτικο στεφάνι, ενισχύει τις σχέσεις μας με τη φύση, από την οποία οι περισσότεροι έχουμε απομακρυνθεί, ζώντας στις πόλεις. Ας δούμε λοιπόν πως μπορούμε, παρέα με την οικογένεια μας και με απλά υλικά, να φτιάξουμε ένα στεφάνι για την πόρτα μας, για “το κακό το μάτι και για τη μετάδοση της γονιμότητας”.

Massage Inn | Είστε έτοιμοι να χαλαρώσετε με ένα μοναδικό μασάζ στη Θεσσαλονίκη;

Αρχικά θα πρέπει να φροντίσουμε να πάρουμε κάποια υλικά από το σπίτι, τα οποία δεν τα βρίσκουμε στη φύση. Θα χρειαστείτε λοιπόν ένα κουβάρι σπάγκο ή σύρμα στερέωσης λουλουδιών, ένα μικρό κλαδευτήρι ή ψαλίδι και γάντια, εάν τα χέρια σας είναι ευαίσθητα. Προαιρετικά μπορείτε να πάρετε διακοσμητικές κορδέλες.

Η βάση

Για την αρχή του στεφανιού σας θα χρειαστείτε μία βάση από κληματόβεργες ή κισσούς ή ευλύγιστα κλαράκια, πλεγμένα μεταξύ τους στο επιθυμητό μέγεθος και στερεωμένα καλά με το σύρμα μας (ή τον σπάγκο) στις άκρες του, ώστε να αποφύγουμε τις εκπλήξεις κατά το πλέξιμο των λουλουδιών. Οι έτοιμες βάσεις του εμπορίου από κλαδιά ή φελιζόλ παραμένουν μια καλή λύση. Ακόμη και μια συρμάτινη κρεμάστρα την οποία θα λυγίσετε σε κύκλο, ή ότι άλλο θυμίζει βάση στεφανιού, μπορεί να αποτελέσει μια εύκολη εκδοχή.

 

 

 

Τα λουλούδια

Δεν υπάρχει κανόνας για την επιλογή των λουλουδιών, εκτός του ότι θα πρέπει να αποφύγουμε τα εύθραυστα και αδύναμα, καθώς δε θα βοηθήσουν στην κατασκευή σας. Προτιμήστε λουλούδι με έντονα χρώματα και πολλές πρασινάδες! Μπορείτε να επιλέξετε λουλούδια από τις γλάστρες ή τον κήπο σας (μαργαρίτες, τριαντάφυλλα, γαρύφαλλα, αζαλέες, κατηφέδες κ.α.), μυρωδικά (δενδρολίβανο, δάφνες, λεβάντες κ.α.), ή άγρια λουλούδια και άνθη από θάμνους (γαζίες, πικροδάφνες, παπαρούνες, περικοκλάδες, μολόχες, χαμομήλια κ.α.), με μόνη προϋπόθεση το μακρύ κοτσάνι!

 

 

 

 

Το δέσιμο

Δέστε τα λουλούδια που μαζέψατε με τα χεράκια σας σε πολύχρωμα μπουκετάκια με το σπάγκο (ή το σύρμα) και αρχίστε να τα στερεώνετε σφιχτά στο στεφάνι σας το ένα δίπλα στο άλλο, έτσι ώστε το ένα να καλύπτει τα κοτσάνια του άλλου. Για ένα στεφάνι 35εκ. θα χρειαστείτε 20-30 μπουκετάκια! Μη διστάσετε να το εμπλουτίσετε με πρασινάδες και μεγάλα φύλλα, ακόμη και κλαδιά ελιάς, τα οποία θα κάνουν το στεφάνι σας να μοιάζει εντυπωσιακό!

 

 

 

 

Η διαδικασία είναι εύκολη αλλά λίγο χρονοβόρα. Αν όμως έχετε τη βοήθεια των παιδιών και των φίλων σας, σίγουρα θα το φτιάξετε πολύ πιο γρήγορα και το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει. Αφού το φτιάξετε, με την επιστροφή σας στο σπίτι, κρεμάστε το έξω από την πόρτα σας.

Καλή Πρωτομαγιά!

 

 

 

Συμπληρώματα Διατροφής - My Fit Food