Είτε είσαι αρχάριος ασκούμενος είτε έχεις πολυετή εμπειρία στην γυμναστική, μπορεί να έχεις κάποιες συνήθειες στην προπόνηση σου οι οποίες πιθανόν να αποτρέπουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Όταν η απώλεια του λίπους ή η αύξηση της μυϊκής σου μάζας δεν είναι η αναμενόμενη, τότε ίσως χρειάζεται να αλλάξεις την προσέγγιση του προγράμματος σου. Παρακάτω υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που μπορεί να σχετίζονται με τα λάθη σου.
1. Μαθαίνεις αντιγράφοντας τους άλλους
Αν δεν είσαι σίγουρος για κάποια άσκηση ή για τη λειτουργία κάποιου μηχανήματος τότε ρώτησε τον γυμναστή και όχι κάποιον άλλο ασκούμενο. Αν είσαι πολύ αρχάριος αξίζει τον κόπο να ξεκινήσεις με 4-5 συνεδρίες personal με κάποιο προπονητή. Αξίζει κάθε λεπτό και θα σου εξοικονομήσει χρόνο, βοηθώντας σε να εργαστείς αποδοτικότερα και με καλύτερα αποτελέσματα.
2. Αυξάνεις απότομα την επιβάρυνση
Το να ξεκινάς την προπόνησή σου χωρίς την απαραίτητη προθέρμανση ή το να αυξάνεις πολύ απότομα τα κιλά στις ασκήσεις σου, είναι δύο τακτικές που μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμούς. Πριν από μία έντονη προπόνηση δώσε έμφαση στην προθέρμανση των μυϊκών ομάδων που θα χρησιμοποιήσεις στην προπόνηση. Για παράδειγμα, αν κάνεις πιέσεις στήθους με μπάρα στον οριζόντιο πάγκο, κάνε στην αρχή μερικές επαναλήψεις μόνο με την μπάρα. Σχετικά με την αύξηση του βάρους ακολούθα τον κανόνα 2 for 2. Δηλαδή αύξησε το βάρος μόνο όταν για 2 συνεχόμενες προπονήσεις καταφέρεις να κάνεις 2 παραπάνω επαναλήψεις από τον αριθμό επαναλήψεων που είχες ως στόχο με τα συγκεκριμένα κιλά. Για παράδειγμα αν έχεις στόχο 12 επαναλήψεις και για 2 συνεχόμενες προπονήσεις καταφέρνεις 15 επαναλήψεις με τα συγκεκριμένα κιλά, τότε είσαι έτοιμος να αυξήσεις την επιβάρυνση, τόσο ώστε να βγάζεις ξανά 12 επαναλήψεις.
3. Αφιερώνεις πολύ ώρα στο αερόβιο και παραλείπεις τα βάρη για να χάσεις βάρος
Το τρέξιμο ή περπάτημα σε διάδρομο ή ελλειπτικό δεν χρειάζεται κάποια τεχνογνωσία, γι’ αυτό και πολλές φορές είναι ελκυστικό για τους αρχάριους. Αλλά οι πολλές ώρες αερόβιας άσκησης απλά περιορίζουν τα αποτελέσματα σου. Το αερόβιο είναι ένα εξαιρετικό βήμα για κάποιον που απέχει για μεγάλο διάστημα από τη γυμναστική, ωστόσο με την προσθήκη ασκήσεων με αντίσταση στην προπόνηση σου αυξάνεις κατά πολύ τον μεταβολισμό σου και τις καθημερινές καύσεις σου. Οπότε προσπάθησε πάντα να συνδυάζεις την αερόβια άσκηση με ασκησιολόγιο αντίστασης με βάρη.
4. Το παρακάνεις με τις θερμίδες μετά την προπόνηση
Μετά την προπόνηση είναι εύκολο να κάνεις παρασπονδίες στο φαγητό σου, αλλά με αυτό τον τρόπο είναι εύκολο να πάει χαμένη όλη η σκληρή δουλειά που έκανες. Πολλοί άνθρωποι τρώνε ότι είναι πιο εύκολο και γρήγορο διότι πεινάνε πάρα πολύ μετά την έντονη άσκηση. Το ιδανικό θα ήταν: α) να φας ένα μικρό σνακ με υδατάνθρακες και πρωτεΐνες μέσα σε 45 λεπτά από το τέλος της άσκησης. Το σοκολατούχο γάλα ή το γιαούρτι με μέλι λειτουργεί καλά για τον μέσο ασκούμενο. β) μετά το σνακ, συνέχισε να τροφοδοτείς τον οργανισμό σου με μικρά και συχνά γεύματα που περιέχουν ίνες και πρωτεΐνη, για να σε βοηθήσουν να αισθανθείς όλο και περισσότερο χορτάτος.
5. Γυμνάζεσαι με άδειο στομάχι
Το να γυμνάζεσαι με άδειο στομάχι όχι μόνο δε σε βοηθά να κάψεις περισσότερες θερμίδες αλλά πιθανόν να σαμποτάρει και την προσπάθεια σου. Η κατανάλωση ενός σνακ πριν την προπόνηση, σου δίνει πραγματικά ενέργεια τροφοδοτώντας την προπόνησή σου. Εάν το αυτοκίνητο σου δεν έχει πολλά καύσιμα δεν μπορεί να πάει γρήγορα για ώρα! Το ίδιο ισχύει και με το σώμα σου. Αυτό ισχύει για όποια ώρα της ημέρας και αν γυμνάζεσαι.
6. Δεν αλλάζεις το πρόγραμμα της προπόνησης σου
Μπορεί να είναι βολικό να ακολουθείς το πρόγραμμα που έχεις συνηθίσει ή που σου έφερε καλά αποτελέσματα αλλά αν δεν διαφοροποιείς κατά διαστήματα το πρόγραμμα σου τότε το σώμα σου θα φτάσει κάποια στιγμή να ελαχιστοποιεί τα αποτελέσματα. Καλό λοιπόν θα είναι να δίνεις διαφορετικά ερεθίσματα στις μυϊκές σου ομάδες. Εάν βλέπεις αλλαγές από τις ίδιες ασκήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι καλό! – Κράτησε λοιπόν την βάση των ασκήσεων, συνήθως squat, deadlift ή πάγκο, και τροποποίησε το πρόσθετο ή υποστηρικτικό κομμάτι ασκήσεων. Πάντα να ζητάς βοήθεια από τον γυμναστή. Είναι δουλειά του να σε βοηθήσει να κατακτήσεις τον προπονητικό σου στόχο.
7. Ξοδεύεις πολλές ώρες στο γυμναστήριο
Μια καλή προπόνηση δεν απαιτεί ώρες στο γυμναστήριο. Στην πραγματικότητα δεν βελτιώνεσαι τόσο κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, βελτιώνεσαι στο χρόνο μεταξύ των προπονήσεων. Πρέπει να ανακάμψεις για να μεγιστοποιήσεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Βελτιστοποίησε τη διατροφή σου και την ανάπαυση μεταξύ των προπονήσεων και σίγουρα θα πετύχεις καλύτερα αποτελέσματα.

LesMills Fit Planet

Συμπληρώματα Διατροφής - My Fit Food