Η αλήθεια είναι πως η αναβολή στο ξυπνητήρι για το πρωινό τρέξιμο είναι άκρως δελεαστική! Τι χρειάζεται λοιπόν για να πεταχτούμε από το κρεβάτι, να φορέσουμε τα αθλητικά μας και να περάσουμε την εξώπορτα; Οι άνθρωποι παρακινούνται από διαφορετικά πράγματα – τον ανταγωνισμό, την δέσμευση σε έναν αγώνα, το σωματικό ή το ψυχικό όφελος. Εάν αυτό που σου λείπει είναι το κίνητρο -παρακάτω θα δούμε μερικούς τρόπους που προτείνουν οι ειδικοί για να υπερπηδήσουμε όλα τα εμπόδια που βάζουμε στον εαυτό μας.

1 ΔΕΣΜΕΥΣΟΥ ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΓΩΝΑ

Massage Inn | Είστε έτοιμοι να χαλαρώσετε με ένα μοναδικό μασάζ στη Θεσσαλονίκη;

Η καλύτερη μορφή παρακίνησης είναι να ξοδέψεις χρήματα σε αυτό που καταπιάνεσαι. Είτε πρόκειται για τον πρώτο σου μαραθώνιο ή έναν αγώνα δρόμου 5 χλμ – απλά κάντο σωστά! Έχεις βγάλει χρήματα από την τσέπη σου και το έχεις ανακοινώσει σε όλους, αυτό σημαίνει ότι, ανεξάρτητα από το αν αισθάνεσαι καλά ή δεν είχες χρόνο να προπονηθείς, η ημέρα του αγώνα έρχεται. Επόμενο βήμα; Ξεκίνα να τρέχεις!

2 ΤΡΕΞΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΟΥ

Οι επιρροές που παίρνεις από τους γύρω σου δεν είναι ανάγκη να είναι αρνητικές. Αν λοιπόν δεσμευτείς να τρέχεις με φίλους ή με κάποιο τοπικό σωματείο, θα είναι πολύ πιο δύσκολο να επινοείς δικαιολογίες για να μη συμμετέχεις. Η φυσική τάση των ανθρώπων είναι να ψάχνουν συμπαραστάτες στις δραστηριότητες τους, αυτό τους κάνει να αισθάνονται ευθύνη απέναντι στους συνοδοιπόρους τους και έτσι να είναι πιο πιστοί στις υποσχέσεις τους. Ο παράγοντας ενοχής και ντροπής μπορεί να σας παρακινήσει να δεσμευτείτε στο τρέξιμο με φίλους. Σκεφτείτε τι ιδέα θα σχηματίσουν για εσάς αν προδώσετε την ομάδα και παραιτηθείτε από τους στόχους της!

3 ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΣΟΥ

Πολλοί δρομείς βαριούνται την ίδια διαδρομή. Ο Steve Canning, τριαθλητής και φυσιοθεραπευτής, συνιστά να αλλάζεις τις διαδρομές σου. Δοκίμασε να κάνεις σπριντ και να ανεβείς λόφους, ώστε να κρατάς διασκεδαστική την προπόνησή σου. Διατηρώντας μια ποικιλία διαδρομών, κρατάς την προπόνηση σου ενδιαφέρουσα. Μπορείς επίσης να αναμίξεις το τρέξιμο έξω με το γυμναστήριο ώστε να μην βαριέσαι. Αυτή η μεταβολή μεταξύ των προπονήσεων επιδρά θετικά, βελτιώνοντας την αντοχή και τη δύναμη σου. Οι διαλλειματικές προπονήσεις και η ενδυνάμωση με βάρη θα πρέπει επίσης να παρεμβάλλουν ανάμεσα στα τρεξίματα.

4 ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Εάν το κίνητρό σου για τρέξιμο παρουσιάζει μείωση, τότε …συνδέσου! Υπάρχει πληθώρα εφαρμογών πλέον στα smartphone που παρέχουν λειτουργίες χρονομέτρησης και καταγραφής της διαδρομής σου, καθώς και καθημερινές συμβουλές παρακίνησης. Ακόμα, υπάρχει δυνατότητα συγχρονισμού της μουσικής που σου αρέσει! Ορισμένες εφαρμογές έχουν τη δυνατότητα να αναλύουν και να συγκρίνουν τα αποτελέσματα, να παρακολουθούν το ρυθμό και την διανυόμενη απόσταση και να καταγράφουν τον καρδιακό σου παλμό στοχεύοντας έτσι στην βέλτιστη απόδοση. Ένα ρολόι τρεξίματος είναι επίσης μία καλή λύση για να σε κρατήσει σε εγρήγορση. Τέλος, πολλές μάρκες διαθέτουν δυνατότητες GPS για να σε βοηθήσουν να περιηγείσαι σε νέες διαδρομές και μονοπάτια.

5 ΒΑΛΕ ΤΑ ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΣΟΥ

Είναι ορισμένα τραγούδια που μπορούν να μας ξεσηκώσουν, οπότε γιατί να μην τα ενσωματώσουμε στο τρέξιμο μας; Η μουσική έχει φοβερό αντίκτυπο στο συναισθήματα μας και μας βοηθά να σκεφτόμαστε θετικά. Δημιούργησε λοιπόν μια λίστα αναπαραγωγής που θα σε βοηθήσει να πιέσεις τον εαυτό σου να πάει ένα εκατοστό μακρύτερα. Ορισμένα τραγούδια μας βοηθούν να τρέχουμε όλο και πιο γρήγορα καθώς μας προκαλούν συναισθήματα και αναμνήσεις που μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετικά κίνητρα. Ο ρυθμός ή το μπιτ ενός τραγουδιού μπορεί επίσης να μας παρακινήσει να πάμε γρηγορότερα.

6 ΒΕΛΤΙΩΣΕ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΣΟΥ ΥΓΕΙΑ

Παρόλο που το τρέξιμο μπορεί να είναι κουραστικό για το σώμα, έχει την ικανότητα να δρα θετικά στην ψυχική μας υγεία. Η άσκηση βοηθά στην απελευθέρωση του άγχους, στη βελτίωση του ύπνου, ηρεμεί το μυαλό και ελαχιστοποιεί τα συμπτώματα κατάθλιψης. Ο εγκέφαλός σας, σας αγαπά όταν τρέχετε! Το τρέξιμο σας κάνει να ξεχνάτε για λίγο τα καθημερινά σας προβλήματα. Η βελτίωση της ψυχικής ευεξίας μπορεί να αποτελέσει ισχυρό κίνητρο.

7 ΑΥΣΤΗΡΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Σε μια κοινωνία της “δέσμευσης”, είναι συχνά δύσκολο να βρεθεί λίγος χρόνος για τον εαυτό μας. Η ώρα του τρεξίματος θα είναι χρόνος μόνο για σένα. Το τρέξιμο μπορεί να είναι η μόνη στιγμή που κανείς δεν μας ενοχλεί και μπορούμε να σκεφτούμε τη ζωή, τα όνειρα και τους στόχους μας.

Λοιπόν, τι περιμένετε… Αποδράστε, από το καθημερινό χάος και τη ρουτίνα με ένα αναζωογονητικό τρέξιμο!

Την Κυριακή 1η Απριλίου “Τρέχoυμε στα κόκκινα” με τη Running Team του δικτύου γυμναστηρίων Gymnasium! Απευθυνθείτε στη γραμματεία του γυμναστηρίου της επιλογής σας για λεπτομέρειες και ακολουθήστε το event στον παρακάτω σύνδεσμο για να μένετε συντονισμένοι με το γεγονός της πόλης μας!

Τρέχουμε στα Κόκκινα Μαραθώνιος Μέγας Αλέξανδρος 2018

 

Μετάφραση Χάιντη Καγιαλή

Δίκτυο γυμναστηρίων Gymnasium

www.livestrong.com

Διαβάστε επίσης: Διατροφικές συμβουλές για το Μαραθώνιο

Συμπληρώματα Διατροφής - My Fit Food