Το νερό αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι για τη σωστή λειτουργία του ανθρώπου και κατ’ επέκταση είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη ζωή του. Το μεγαλύτερο μέρος του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό, περίπου το 50-60%.

Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού είναι ζωτικής σημασίας, καθώς η ιδιότητα του νερού δεν είναι απλά για να “ξεδιψάσει” το στόμα του ανθρώπου αλλά πολύ βαθύτερης σημασίας. Το νερό παίρνει μέρος σε διάφορες λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού όπως είναι

  • η διαδικασία της αναπνοής
  • η σωστή λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς και των νεφρών
  • η προστασία των κυττάρων
  • η ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος
  • η διατήρηση της θερμοκρασίας

Χωρίς την επαρκή ενυδάτωση, τα κύτταρα αδυνατούν να μεταφέρουν τα θρεπτικά συστατικά στους διάφορους ιστούς του σώματος και τα νεφρά αδυνατούν να αποβάλλουν τα υπολείμματα τους, με αποτέλεσμα τη μελλοντική έλλειψή τους. Επιπροσθέτως, ο αφυδατωμένος οργανισμός δεν καταφέρνει να διασπάσει και να μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια της πέψης με αποτέλεσμα το μακροπρόθεσμο πρόβλημα της δυσκοιλιότητας.

Massage Inn | Είστε έτοιμοι να χαλαρώσετε με ένα μοναδικό μασάζ στη Θεσσαλονίκη;

Ιδιαίτερα κατά τους μήνες του καλοκαιριού, οι ανάγκες σε νερό αυξάνονται θεαματικά. Μέσω του ιδρώτα, της διαδικασίας αναπνοής και των ούρων τα επίπεδα νερού μειώνονται.  Άλλωστε η ύπαρξη νερού είναι υπεύθυνη για τη σωστή διατήρηση της θερμοκρασίας στο σώμα, καθώς το σωστά ενυδατωμένο σώμα ρίχνει τη θερμοκρασία του αυτομάτως, μόλις παρατηρηθεί κάποια ξαφνική αύξηση.

Η πλειοψηφία των ανθρώπων θεωρούν το αίσθημα της δίψας ως την αφετηρία για την πρόσληψη νερού. ΛΑΘΟΣ. Όταν επέρχεται η δίψα έχει ήδη προηγηθεί το 1% της αφυδάτωσης στο σώμα του ανθρώπου. Στο 2% πλέον ξεκινάνε συμπτώματα ατονίας, αδυναμίας, ζάλης, κόπωσης, βραχυπρόθεσμη έλλειψη μνήμης και συγκέντρωσης. Στο 10% της αφυδάτωσης μπορεί να επέλθει ο θάνατος. Επομένως, η ενυδάτωση πρέπει να γίνεται πριν έρθει το αίσθημα της δίψας. Ένας έγκυρος τρόπος για να καταλάβετε εάν είστε σωστά ενυδατωμένοι είναι η παρατήρηση των ούρων σας. Ούρα άχρωμα ή ελαφρώς κίτρινα προμηνύουν την σωστή ύπαρξη ενυδάτωσης στο σώμα.

Σύμφωνα με τις διεθνείς σύστασης, η πρόσληψη νερού πρέπει να κυμαίνεται στο 1ml ανά θερμίδα ενεργειακής κατανάλωσης. Επομένως ένας άνθρωπος που καταναλώνει 2500 θερμίδες ημερησίως χρειάζεται 2500ml νερό. Φυσικά οι συστάσεις αυτές τροποποιούνται σε αθλητές, εγκύους, θηλάζουσες, ηλικιωμένους και παιδιά.

Συμβουλές για καλύτερη ενυδάτωση:

  • Μόλις ξυπνήσετε το πρωί, ενυδατώστε το σώμα σας με ένα ποτήρι νερό καθώς έμεινε αφυδατωμένο για αρκετές ώρες τη νύχτα
  • Μην καταναλώνετε πολλές μερίδες γλυκών, χυμών και αλκοολούχων ποτών καθώς επιταχύνουν την αφυδάτωση και συνεπώς επιβαρύνουν το σώμα σας
  • Να κρατάτε πάντα εύκαιρο ένα μπουκάλι με νερό και να σιγουρευτείτε πως το έχετε καταναλώσει όλο μέχρι κάποια συγκεκριμένη ώρα, όσο κιαν σας δυσκολεύει αυτό
  • Ο οργανισμός αντιδράει καλύτερα στην πρόσληψη νερού όταν αυτό είναι ελαφρώς δροσερό, όχι πολύ κρύο όχι πολύ ζεστό
  • Βάλτε μυρωδικά ή λίγο λεμόνι με μέλι στο νερό σας, αν αυτό σας βοηθάει να το πιείτε με περισσότερη ευχαρίστηση και να μην το αμελήσετε.

Στην Υγειά σας!!!

Η Ομάδα του Restart Diet

Συμπληρώματα Διατροφής - My Fit Food