Σίγουρα υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διατηρηθείτε σε φόρμα, να έχετε καλή διάθεση και καλή υγεία. Προπόνηση σε γυμναστήριο, τρέξιμο σε στάδιο ή στη φύση, χορός, ποδηλασία, κολύμπι.

Και σε μια χώρα σαν τη δική μας με απέραντες και πολύ φιλικές ακτές, θα ήταν άδικο να μην σταθούμε στο τελευταίο! Παρακάτω θα αναφερθούμε σε 9 οφέλη που μπορεί να αποκομίσει όποιος εντάξει την κολύμβηση στις δραστηριότητες του, είτε σε κολυμβητήριο είτε στη θάλασσα.

Massage Inn | Είστε έτοιμοι να χαλαρώσετε με ένα μοναδικό μασάζ στη Θεσσαλονίκη;
  1. Συμβάλλει στη μακροζωία

Η κολύμβηση βελτιώνει την σωματική και πνευματική υγεία, πράγματα που μπορούν να επεκτείνουν τη διάρκεια ζωής σας (μείωση πιθανοτήτων για καρδιακά νοσήματα κατά 41%)

  1. Δεν έχει όριο ηλικίας

Επειδή το νερό υποστηρίζει μεγάλο μέρος του σωματικού βάρους, εξαλείφει σχεδόν την επιβάρυνση των οστών και των αρθρώσεων, καθιστώντας το κολύμπι απόλυτα ασφαλές άθλημα σε οποιαδήποτε ηλικία (από τη βρεφική έως τα βαθιά γεράματα!)

  1. Ενισχύει τη σωματική δύναμη

Όποιο και να είναι το στιλ σας στην κολύμβηση, ενεργοποιείται σχεδόν κάθε μυς, από τα χέρια σας μέχρι τα πόδια σας! Και επειδή η αντίσταση του νερού λειτουργεί ως πίεση στο σώμα, αυξάνεται η μυϊκή δύναμη.

  1. Κάνει καλό στην καρδιά σας

Οποιαδήποτε μορφή αερόβιας άσκησης ξέρετε, ενισχύει την καλή λειτουργία της καρδιάς. Το κολύμπι δεν αποτελεί εξαίρεση. Το συστηματικό κολύμπι (3 φορές την εβδομάδα) μειώνει την αρτηριακή πίεση και  μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.

  1. Καίει θερμίδες

Η όλη προσπάθεια του σώματος να επιπλεύσει και να κινηθεί μέσα στο νερό είναι ενεργοβόρα, αυτό συνεπάγεται κάψιμο θερμίδων! Ο ακριβής αριθμός των θερμίδων καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, αλλά κατά μέσο όρο καίγονται 255 θερμίδες* κάθε μισή ώρα. Μακροπρόθεσμα λοιπόν βελτιώνεται η γενική εικόνα του σώματος και δεν αποθηκεύεται το επικίνδυνο σπλαχνικό λίπος.

*σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ

  1. Ασφαλής αποκατάσταση

Τα άτομα που πάσχουν από τραυματισμούς ή από χρόνιες παθήσεις μπορούν να βρουν παρηγοριά στο κολύμπι! Ακόμη και άτομα που είχαν κάποιο ατύχημα ή ταλαιπωρούνται από αρθρίτιδα μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητα τους μέσω της κολύμβησης. Επίσης έχει ευεργετικές επιπτώσεις στην εγκυμοσύνη αλλά και στην μετέπειτα αποκατάσταση.

  1. Ανακουφίζει από το άγχος

Εκτός από τις καταπραϋντικές ιδιότητες του νερού στο σώμα, η ανακούφιση από το στρες και την πίεση οφείλεται κυρίως στην εστίαση στην αναπνοή. Ο συντονισμός της αναπνοής με τις κινήσεις και ο έλεγχος του ρυθμού της αποτελούν ισχυρό αγχολυτικό για τον οργανισμό.

  1. Βελτιώνει την αθλητική σας ικανότητα στις χερσαίες δραστηριότητες

Με τον καιρό η ενασχόληση με το κολύμπι θα βελτιώσει την καρδιοαναπνευστική σας ικανότητα, πράγμα που σημαίνει μεγαλύτερη αντοχή κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων, π.χ. τρέξιμο ή ποδηλασία.

  1. Ενισχύει την ενέργεια και την καλή διάθεση

Μία αερόβια δραστηριότητα όπως το κολύμπι, απελευθερώνει στον οργανισμό τις ίδιες ουσίες με αυτές των αθλητών τρεξίματος προσφέροντας την ίδια αίσθηση! Αυτές οι ενδορφίνες, όπως λέγονται, αποτρέπουν τις κακές διαθέσεις, προσφέρουν ευτυχία και θετικότητα που συνεχίζουν και έξω από το νερό!

Σημ.: Όπως για κάθε μορφή άσκησης, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε

Tip! Μην ξεχάσετε την καλή ενυδάτωση!
Συμπληρώματα Διατροφής - My Fit Food