Ανάμεσα στα hot τεχνολογικά προϊόντα των τελευταίων μηνών ξεχωρίζουν τα λεγόμενα wearables! Με τον όρο αυτό χαρακτηρίζουμε όλες τις συσκευές εκείνες που μπορούν να φορεθούν, κυρίως στον καρπό, οι οποίες αν χρησιμοποιηθούν σωστά, μπορούν να σας παρακινήσουν να υιοθετήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Ο πρόγονος των wearables έκανε την εμφάνιση του στα τέλη της δεκαετίας του ’90 όταν αρκετοί πρωταθλητές φορούσαν στις προπονήσεις τους παπούτσια εξοπλισμένα με ειδικά τσιπ που μετρούσαν τις επιδόσεις και ανέλυαν τις κινήσεις τους. Ομοίως, τα σημερινά wearables έχουν τη δυνατότητα να καταγράψουν, να αποθηκεύσουν και να αναλύσουν δεδομένα όπως οι καρδιακοί παλμοί, τα βήματα, η ποιότητα του ύπνου κλπ. Και όλα αυτά σε συνεργασία συνήθως με μια δωρεάν εφαρμογή σε ένα smart phone, όπου απαραίτητο είναι να προσθέσουμε στοιχεία όπως η ηλικία, το φύλο, το βάρος και το ύψος, με βάση τα οποία υπολογίζονται και αξιολογούνται τα δεδομένα που καταγράφουν τα wearables.

Massage Inn | Είστε έτοιμοι να χαλαρώσετε με ένα μοναδικό μασάζ στη Θεσσαλονίκη;

Tο κοινό στο οποίο απευθύνονται δεν είναι μόνο όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό ή απλώς τρέχουν και γυμνάζονται για να βελτιώσουν τη φυσική κατάσταση τους. Είναι και άνθρωποι που απλώς προσπαθούν να διατηρήσουν την υγεία τους σε ένα όσο το δυνατόν καλύτερο επίπεδο και τα wearables είναι η ιδανική λύση γι’ αυτό.

Γενικότερα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχουν 3 κατηγορίες wearables:

• Η πρώτη περιλαμβάνει τα αποκαλούμενα wristbands ή «έξυπνα» βραχιόλια. Πρόκειται για «έξυπνες» ψηφιακές συσκευές που μοιάζουν πολύ με ένα βραχιόλι, έχουν ή δεν έχουν οθόνη, συνδέονται με smartphones και αναλαμβάνουν την παρακολούθηση των βιομετρικών δεδομένων του χρήστη τους. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι χρήστες τους μπορούν να καταγράψουν την αθλητική δραστηριότητα τους, όπως επίσης τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου τους. Τα στοιχεία μεταφέρονται στο smartphone του χρήστη όπου έχει εγκατασταθεί μία ειδική εφαρμογή. Στην εφαρμογή προβάλλονται διάφορα δεδομένα ανάλογα με τον κατασκευαστή, υπάρχουν ακόμη πληροφορίες, συμβουλές και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία με στόχο να βελτιώσουν την κατάσταση της υγείας του χρήστη του smartband. Επειδή γενικώς παρακολουθούν τις δραστηριότητες του χρήστη, τα smartbands αποκαλούνται και activity trackers.
• Η δεύτερη περιλαμβάνει τα smartwatches ή «έξυπνα» ρολόγια, τα οποία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως η ψηφιακή εξέλιξη των ρολογιών. Τα smartwatches, εκτός από το να δείχνουν την ώρα, μπορούν να έχουν λειτουργίες αντίστοιχες των smartbands όσον αφορά την παρακολούθηση βιομετρικών δεδομένων, αλλά από εκεί και πέρα μπορούν να λειτουργήσουν και ως δεύτερη οθόνη του κινητού σας, παρακολουθώντας τις ειδοποιήσεις σας.
• Η τρίτη περιλαμβάνει συσκευές υψηλής τεχνολογίας που συγκεντρώνουν όλες τις παραπάνω λειτουργίες. Το πιο γνωστό προϊόν σε αυτή την κατηγορία είναι τα Google Glasses (όχι και τόσο προσιτά ακόμη), υπάρχουν όμως και συσκευές όπως «έξυπνες» ζυγαριές, παπούτσια, αισθητήρες ύπνου, ασύρματα πιεσόμετρα κλπ.

Εσείς τι τύπος Wearable είστε;

Συμπληρώματα Διατροφής - My Fit Food