Τα smoothies αποτελούν μια πολύ υγιεινή επιλογή για οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Μπορεί να αποτελέσουν ένα θρεπτικό πρωινό, ένα υγιεινό απογευματινό σνακ, ένα ενεργειακό pre-workout ρόφημα, ακόμη και την ιδανική επιλογή post-workout για τη γρήγορη αναπλήρωση των συστατικών που χάθηκαν κατά την προπόνηση.

Τα μοδάτα αυτά milk shakes πρωτοεμφανίστηκαν στη μορφή που τα ξέρουμε σήμερα, στα μέσα του 19ου αιώνα και διαδόθηκαν κυρίως μέσω του κινήματος υγιεινής διατροφής και μακροβιότητας των χίπηδων!

Massage Inn | Είστε έτοιμοι να χαλαρώσετε με ένα μοναδικό μασάζ στη Θεσσαλονίκη;

Ας δούμε όμως τι είναι αυτό που κάνει αυτά τα ροφήματα τόσο δημοφιλή, καθώς παραμένουν πρώτα στις προτιμήσεις μικρών και μεγάλων, για σχεδόν έναν αιώνα!

Πρόκειται για πολτοποιημένα φρούτα και λαχανικά, ενώ συνήθως περιέχουν νερό, γαλακτοκομικά προϊόντα, ξηρούς καρπούς, βρώμη, σπόρους και οτιδήποτε άλλο τραβάει η όρεξη σου! Είναι πανεύκολα στην παρασκευή τους χωρίς να χρειάζονται ιδιαίτερες δεξιότητες ή πολλά σκεύη. Αρκεί να πλύνουμε και να τεμαχίσουμε λίγα φρούτα και λαχανικά και να τα ρίξουμε σε ένα μπλέντερ. Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν στοιχεία απαραίτητα για έναν ισχυρό οργανισμό, όπως βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και φυτικές ίνες,  ενώ σημαντική είναι και η περιεκτικότητα τους σε νερό. Οι διαφορετικοί συνδυασμοί στα συστατικά μπορούν να αποδώσουν στο ρόφημα μας αντίστοιχες ιδιότητες. Έτσι μπορείς να βρεις συνταγές για ροφήματα με ιδιότητες αντιοξειδωτικές, για πνευματική απόδοση, ενέργεια, αποτοξίνωση, αποκατάσταση, ακόμη και αδυνάτισμα.

Η ποσότητα παίζει και εδώ σημαντικό ρόλο, καθώς η βόμβα πολυβιταμινών και θρεπτικών ουσιών μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε βόμβα θερμίδων! Περιορίσου στη μία κούπα φρέσκα φρούτα και απόφυγε τις πρόσθετες γλυκαντικές ουσίες, καθώς θα οδηγήσουν σε απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Αν σου αρέσει το φυστικοβούτυρο και το ταχίνι μη διστάσεις να τα δοκιμάσεις, καθώς είναι πεντανόστιμα και έχουν υψηλή διατροφική αξία, όμως θυμήσου ότι μία κουταλιά της σούπας θα προσθέσει 200 θερμίδες στο ρόφημα σου! Πρόσθεσε 1/4 της κούπας αλεσμένη βρώμη ή χαρουπάλευρο που θα αυξήσουν τα επίπεδα ενέργειας και πρωτεΐνης χωρίς καθόλου λιπαρά.

 

Extra tips

  1. Κατάψυξε τα φρούτα ή αντικατέστησε το γάλα με λίγο παγωτό (λίγο), για ένα έξτρα δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα!
  2. Προτίμησε φυτικό γάλα ή γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, που περιέχουν μικρότερες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών.
  3. Μπορείς να προσθέσεις λίγη σκόνη πρωτεΐνης στο τέλος, για να ενισχύσεις το ρόφημα σου και να σε κρατήσει χορτάτο για περισσότερη ώρα, όμως προσοχή μην το παρακάνεις καθώς μπορεί να σου προκαλέσει φούσκωμα.
  4. Απόφυγε το μέλι και τους έτοιμους χυμούς φρούτων που, μπορεί να βελτιώνουν τη γεύση, όμως προσθέτουν περιττές θερμίδες.
  5. Δοκίμασε το κακάο σε σκόνη, είναι άριστη πηγή ενέργειας και συντελεί στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.

Τα smoothies με τη σωστή επιλογή συστατικών, μπορούν να αντικαταστήσουν ένα κανονικό γεύμα σε θρεπτική αξία. Είναι η ιδανική λύση για άμεση ενυδάτωση και τόνωση. Ανοίξτε το ψυγείο σας και βάλτε το μπλέντερ στην πρίζα!

Συμπληρώματα Διατροφής - My Fit Food