Τα Χριστούγεννα σχεδόν έφτασαν και όλοι έχουμε μπει στο εορταστικό κλίμα. Τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά έχουν κάνει την εμφάνισή τους με αποτέλεσμα πολλοί από εμάς να αγχώνονται για τη σιλουέτα τους.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως δε χρειάζεται να στερηθούμε για να καταφέρουμε να διατηρήσουμε το βάρος μας, μπορούμε να γευτούμε τα γιορτινά γλυκά αρκεί στη διατροφή μας να υπάρχει το μέτρο.

Massage Inn | Είστε έτοιμοι να χαλαρώσετε με ένα μοναδικό μασάζ στη Θεσσαλονίκη;

Χρειάζεται προσοχή λόγω του συνδυασμού ζάχαρης και λίπους που έχουν τα γιορτινά γλυκά. Εκτός βέβαια από τη θρεπτική σύσταση, προσεκτικοί θα πρέπει να είμαστε και στην ποσότητα των γλυκών που καταναλώνουμε.

Ας δούμε τις θερμίδες και τη σύσταση για το κάθε γλυκό χωριστά.

Μελομακάρονο: Ένα μελομακάρονο των 50γρ έχει περίπου 160-190 θερμίδες. Αποτελεί από τις πιο υγιεινές επιλογές των Χριστουγεννιάτικων γλυκών γιατί δεν περιέχει κορεσμένα λιπαρά (όπως το βούτυρο), αλλά είναι πλούσιο σε μονακόρεστα λιπαρά οξέα αν γίνει με ελαιόλαδο (που αποτελούν τα καλά λιπαρά για τη διατροφή μας) ή σε πολυακόρεστα αν γίνει με σπορέλαιο. Το μέλι που χρησιμοποιούμε είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο και φυλλικό οξύ, ενώ το τριμμένο καρύδι είναι ιδιαίτερα ευεργετικό, καθώς είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, κάλιο και φώσφορο.

Μελομακάρονο με σοκολάτα: Φτάνει τις 200-220 θερμίδες κατά μέσο όρο με περισσότερα λιπαρά λόγω της επικάλυψης με σοκολάτα. Αν καταλήξετε σε ένα τέτοιο μελομακάρονο, προτιμήστε το με επικάλυψη μαύρης σοκολάτας και όχι γάλακτος.

Κουραμπιές: Τα 45γρ περίπου έχουν 200-230 θερμίδες. Φτιάχνεται με βούτυρο, άρα είναι πλούσιος σε κορεσμένα λιπαρά οξέα τα οποία έχουν συνδεθεί με αύξηση της χοληστερίνης και καρδιαγγειακά προβλήματα. Αν μπορείτε να διαλέξετε, επιλέξτε τους πιο μικρούς, για να γλιτώσετε λίπος και θερμίδες. Επίσης οι κουραμπιέδες περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης άχνης η οποία αποτελεί πρόβλημα για τα δόντια αλλά και για την αύξηση του βάρους.

Δίπλες: Μία μέτρια δίπλα 40-45γρ έχει 170-200 θερμίδες. Έχει μέλι, αλλά δυστυχώς είναι τηγανισμένη και συνήθως τηγανίζεται σε σπορέλαιο και όχι ελαιόλαδο που θα αποτελούσε καλύτερη επιλογή.

Βασιλόπιτα τύπου τσουρέκι: 200-220 θερμίδες (ένα μέτριο κομμάτι).

Βασιλόπιτα τύπου κέικ: 300-350 θερμίδες (ένα μέτριο κομμάτι).
Σίγουρα η βασιλόπιτα δεν θα λείψει από το σπίτι σας την παραμονή ίσως και ανήμερα της πρωτοχρονιά, γι’ αυτό επιλέξτε την καλύτερη. Η βασιλόπιτα τύπου τσουρέκι έχει πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες χάρη στη μαστίχα και το μαχλέπι που περιέχει. Έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε νάτριο, το οποίο είναι υπεύθυνο για την αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Επίσης η ποσότητα βουτύρου που περιέχει είναι μικρότερη σε σχέση με την βασιλόπιτα τύπου κέικ.

Εργολάβος: 150 θερμίδες. Έχει ζύμη από αμυγδαλόπαστα που λόγω του αμυγδάλου είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και ασβέστιο.

Aμυγδαλωτά: 100 θερμίδες το ένα. Αποτελεί καλή επιλογή, γιατί είναι γλυκά χωρίς πρόσθετο λίπος. Το κύριο λίπος που περιέχουν είναι αυτό από τα αμύγδαλα και είναι πολυακόρεστο.

Γλασαρισμένα φρούτα και μαρόν γλασέ: Περίπου 90 θερμίδες το ένα. Τα πιο «αθώα» γλυκά των ημερών, γιατί γίνονται με φυσικό καρπό και ζάχαρη. Για την ακρίβεια, ο καρπός βράζει στο σιρόπι και στραγγίζεται αρκετές φορές. Δεν περιέχουν πηγή λίπους, ενώ είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Τα κάστανα (μαρόν γλασέ) είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία.

Kέικ Χριστουγέννων: Ένα μέτριο κομμάτι 350-400 θερμίδες. Αυτό του τύπου κέικ περιέχει πολλά υλικά, όπως αλεύρι, ζάχαρη, μαργαρίνη ή βούτυρο, αυγά, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα. Λόγω των πολλών υλικών του, είναι αρκετά πλούσιο, γι’ αυτό και πρέπει να κόβεται σε λεπτές φέτες. Προσφέρει αρκετά λίπη (κορεσμένα και πολυακόρεστα), φυτικές ίνες και υδατάνθρακες.

gymx xmas

Kορμός Χριστουγέννων: Προσφέρει 500-550 θερμίδες το κομμάτι. O κορμός έχει τα υλικά μιας πάστας, δηλαδή παντεσπάνι, κρέμα και ξηρούς καρπούς, Προσφέρει αρκετά λίπη στον οργανισμό μας και κυρίως κορεσμένα, γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή στην ποσότητα που θα καταναλώσουμε.

Πουτίγκα: 450-480 θερμίδες το κομμάτι. H πουτίγκα, αν και μη παραδοσιακό ελληνικό γλυκό, συνήθως το συναντάμε στην Αγγλία, προτιμάται πολύ τα Χριστούγεννα. Γίνεται με αυγά, κρέμα γάλακτος, καρύδια, ζάχαρη και κονιάκ. Μπορεί επίσης να περιέχει σταφίδες, κόντιτα και ξηρούς καρπούς. Είναι γλυκό πλούσιο σε λιπαρά και καλό είναι να το αποφεύγετε ως επιδόρπιο μετά από ένα πλούσιο γεύμα. Προτιμήστε το με τον απογευματινό σας καφέ ή τσάι και αυτό σε μικρή ποσότητα.

Iσλί: 300 θερμίδες το ένα. Tο ισλί μοιάζει με γεμιστό μελομακάρονο. Είναι πλούσιο σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Λόγω της γέμισής του σε καρύδια είναι πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα που είναι ωφέλιμα για την καρδιά, βιταμίνη Ε, Β6 ασβέστιο, μαγνήσιο και φυλλικό οξύ.

Γαλακτομπούρεκο: Ένα μέτριο κομμάτι δίνει περίπου 400-450 θερμίδες. Είναι αρκετά λιπαρό γλυκό, γι’ αυτό η κατανάλωσή του θέλει προσοχή. Αν είναι σπιτικό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αποβουτυρωμένο γάλα στην κρέμα ώστε να μειώσετε μέρος του λίπους και της χοληστερίνης που θα περιέχει.

Μπακλαβάς: 450 θερμίδες το κομμάτι. Περιέχει αρκετά καλά συστατικά αφού είναι πλούσιο σε ξηρό καρπό, κανέλα και γαρίφαλο. Για να περιορίσετε τις θερμίδες προτιμήστε να φάτε ένα μικρό μπακλαβαδάκι που θα σας δώσει γύρω στις 180 θερμίδες. Η κανέλα που προστίθεται, εκτός από άρωμα και γεύση που δίνει, έχει αποδειχτεί ότι μειώνει και την χοληστερόλη και βοηθάει στη ρύθμιση του σακχάρου.

Κανταΐφι: 400 θερμίδες το κομμάτι. Πλούσιο σε χοληστερόλη, τριγλυκερίδια και κορεσμένα λίπη λόγω του βουτύρου. Οι ξηροί καρποί που περιέχει αποτελούν πολύ καλή πηγή ασβεστίου, σιδήρου αλλά και βιταμινών Α και Ε.

Εκμέκ Κανταΐφι: 500 θερμίδες το κομμάτι. Είναι πιο θερμιδογόνο και λιπαρό γλυκό σε σύγκριση με τα μπακλαβαδάκια και το κανταΐφι λόγω της κρέμας που περιέχει.

Καρυδόπιτα: 400 θερμίδες το κομμάτι. Τα καρύδια που περιέχει είναι πλούσια σε καλά λιπαρά, ω3 και ω6 καθώς και σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Επίσης είναι πλούσια σε ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνες Α και Ε.

Pαβανί: 350 θερμίδες το κομμάτι. Είναι γλυκό ταψιού και γίνεται με σιμιγδάλι ή με ινδοκάρυδο. Αν το φτιάξετε σπίτι, αποφύγετε το ινδοκάρυδο, γιατί είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, που είναι βλαβερά για την καρδιά.

Σοκολατάκια: 80-100 θερμίδες το ένα. Tα σοκολατάκια είναι γλυκά για όλες τις εποχές. Η κουβερτούρα έχει λιπαρά που δεν βλάπτουν το καρδιαγγειακό σύστημα και έτσι τα σοκολατάκια έχουν πολλούς θαυμαστές. Γι’αυτό προτιμήστε σοκολατάκια με μαύρη σοκολάτα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

Tούρτες: 500-550 θερμίδες το κομμάτι. Οι τούρτες που ταιριάζουν στις γιορτινές ημέρες είναι με κάστανο και η μπλακ φόρεστ. Mία τέτοια τούρτα, είναι πλούσια σε λιπαρά λόγω της περιεκτικότητας της σε αυγά, κρέμα γάλακτος και βούτυρο και καλό είναι να την αποφύγετε. Αν έχετε την επιθυμία να δοκιμάσετε, περιοριστείτε σ’ ένα παστάκι, που είναι μικρότερο σε μέγεθος και αποδίδει 200-250 θερμίδες.

Λόγω των υψηλών θερμίδων που έχουν τα γλυκά, αλλά και της σύστασής τους σε ζάχαρη και λίπος, προσπαθήστε να τα απολαύσετε σε μικρότερες ποσότητες, ενώ η καλύτερη ώρα της ημέρας για ένα Χριστουγεννιάτικο γλυκό είναι το απόγευμα με τον καφέ ή το τσάι σας και όχι αμέσως μετά το γεύμα.

Έχετε απλά στον νου σας να μην υπερβάλλετε και θα βγείτε κερδισμένοι από τον γλυκό πειρασμό των Χριστουγέννων!

Διαβάστε πως να βγείτε “αλώβητοι” από τα γιορτινά τραπέζια!

Στελίνα Βασιλειάδη, δίκτυο γυμναστηρίων Gymnasium

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Γλασκόβης

www.stelinasdiet.gr

Συμπληρώματα Διατροφής - My Fit Food