Σίγουρα έχεις ακούσει την φράση “πρέπει να πίνεις πολύ νερό” ή και πιο συγκεκριμένα “είναι αναγκαίο να πίνεις τουλάχιστον 10 ποτήρια νερό την ημέρα”. Έχεις ακούσει όμως ποτέ για το τι θερμοκρασία θα έπρεπε να έχει το νερό που καταναλώνεις; Τελικά έχει σημασία σε πόσους βαθμούς κελσίου είναι το νερό που πίνεις;

Σύμφωνα με έρευνες η συνολική πρόσληψη νερού των 3,7 λίτρων για ενήλικες άνδρες και των 2,7 λίτρων για ενήλικες γυναίκες ανά ημέρα, καλύπτει τις συνιστώμενες ημερήσιες ανάγκες σε υγιής ανθρώπους. Μία προσωρινή υποκατανάλωση νερού μπορεί να συμβεί λόγω έκθεσης στη ζέστη, υψηλών επιπέδων σωματικής δραστηριότητας ή μειωμένης πρόσληψης τροφής και υγρών. Ωστόσο, σε καθημερινή βάση, η αίσθηση της δίψας από μόνης της αλλά και η συνήθης κατανάλωση ποτών στα γεύματα είναι επαρκής για το μέσο άτομο ώστε να διατηρεί επαρκή ενυδάτωση.

Massage Inn | Είστε έτοιμοι να χαλαρώσετε με ένα μοναδικό μασάζ στη Θεσσαλονίκη;

Τι συμβαίνει στην περίπτωση που είσαι αθλούμενος;

Η διατήρηση μιας φυσιολογικής θερμοκρασίας σώματος 37°C και η κατάσταση ενυδάτωσης κατά τη διάρκεια της προπόνησης, είναι σημαντική για την επιτυχία σου σε μία σωματική δραστηριότητα. Ως αποτέλεσμα, υπήρξαν έρευνες που διερεύνησαν την επίδραση της θερμοκρασίας του νερού για τον προσδιορισμό της ιδανικής επιλογής υγρών, για βέλτιστη απόδοση κατά την άσκηση.

Μέχρι σήμερα, ήδη τέσσερις μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει ευεργετική επίδραση από τα κρύα ροφήματα στην απόδοση της άσκησης αντοχής.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2012, η κατανάλωση κρύου νερού κατά τη διάρκεια της άσκησης, μπορεί να βοηθήσει το σώμα να μην υπερθερμανθεί και να κάνει την προπόνηση επιτυχημένη. Αυτό πιθανώς οφείλεται στο γεγονός ότι η κατανάλωση κρύου νερού διευκολύνει το σώμα να διατηρήσει χαμηλότερη θερμοκρασία στον πυρήνα του. Σε άλλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε, σε αθλούμενους στο άλμα σε πλάτος, η λήψη κρύου νερού βελτίωσε την απόδοση για το 49% των συμμετεχόντων, για τον ίδιο λόγο.

Κάπου εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι η κατανάλωση κρύου νερού κατά την διάρκεια της προπόνησης δεν είναι πανάκεια. Σε μια μελέτη του 2012 διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση κρύου νερού επιδείνωσε τα συμπτώματα σε άτομα με αχαλασία. Συγκεκριμένα, όταν οι συμμετέχοντες έπιναν ζεστό νερό, αυτό βοηθούσε στην καταπράυνση και χαλάρωση του τροφικού σωλήνα, καθιστώντας την κατάποση του φαγητού και του ποτού ευκολότερη.

Υπάρχει συσχέτιση και με την αύξηση/ μείωση βάρους;

Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι η κατανάλωση κρύου νερού μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της απώλειας βάρους. Παρόλο που πολλές μελέτες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση περισσότερου νερού μπορεί να βοηθήσει το σώμα να κάψει ελαφρώς περισσότερες θερμίδες, φαίνεται να υπάρχει μικρή διαφορά μεταξύ της κατανάλωσης κρύου νερού και νερού σε θερμοκρασία δωματίου.
Αυτό συμβαίνει πιθανότατα διότι καθώς χωνεύεις το νερό, το σώμα σου πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του πυρήνα του.
Επομένως δεν είναι κακό, εκτός από την ποσότητα του νερού που καταναλώνεις, είτε είσαι αθλούμενος είτε όχι, να δώσεις λίγη περισσότερη σημασία και στην θερμοκρασία του.

Ευχαριστούμε την ομάδα του Restart Diet.

Ακολούθησε το Restart Diet σε Instagram , Facebook & στο restartdiet.gr για οδηγίες αναφορικά με τη διατροφή σου, βίντεο με συνταγές & λύσεις για την οργάνωση της δίαιτας σου!

 

 

Συμπληρώματα Διατροφής - My Fit Food