Τι είναι οι ηλεκτρολύτες;
Οι ηλεκτρολύτες αποτελούν ιχνοστοιχεία τα οποία εντοπίζονται στα υγρά του σώματος και συμμετέχουν σε πολλές βιοχημικές αντιδράσεις. Είναι απαραίτητοι για την παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα καθώς και για την επιβίωση των κυττάρων.

Υπάρχουν στο ανθρώπινο σώμα;
Υπάρχουν στο ανθρώπινο σώμα και η ισορροπία τους στον οργανισμό είναι καταλυτική για την φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων και των οργάνων του σώματoς. Κυρίως εντοπίζονται στο αίμα, στα ούρα και στον ιδρώτα. Οι σπουδαιότεροι από αυτούς είναι το νάτριο, κάλιο, χλώριο, ασβέστιο και μαγνήσιο.

Massage Inn | Είστε έτοιμοι να χαλαρώσετε με ένα μοναδικό μασάζ στη Θεσσαλονίκη;

Είναι απαραίτητοι για τον οργανισμό μας;
Οι ηλεκτρολύτες είναι απαραίτητοι καθώς:
– Ρυθμίζουν την κατανομή του νερού στο σώμα.
– Διατηρούν την ισορροπία του ph του αίματος.
– Αυξάνουν την ικανότητα του αίματος να μεταφέρει οξυγόνο στα κύτταρα.
– Συμβάλουν στη νευρομυϊκή διέγερση και είναι απαραίτητοι για τις συσπάσεις των μυών, ώστε να κινείσαι και να ανασαίνεις.

Ποιοι χρειάζεται να παίρνουν ηλεκτρολύτες;
Περίπου το 60% του ανθρώπινου οργανισμού είναι νερό και μέσα σε αυτό περιέχονται ηλεκτρολύτες. Σε περίπτωση έντονης άσκησης, ακραίων καιρικών φαινομένων (καύσωνας) και διάρροιας, που χάνονται υγρά από το σώμα και αφυδατώνεται, ταυτόχρονα χάνονται και ηλεκτρολύτες. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται να αποκαταστήσεις τις ανάγκες σου σε νερό αλλά και σε ηλεκτρολύτες, ώστε να μην αντιμετωπίσεις συμπτώματα της αφυδάτωσης,  όπως ζαλάδα, πονοκέφαλο, αδυναμία, κράμπες κ.ά.

Πώς προσλαμβάνεις ηλεκτρολύτες;
Υπάρχουν τρεις τρόποι που μπορείς να λάβεις ή να αναπληρώσεις τους ηλεκτρολύτες.
1. Μέσω της τροφής, η οποία είναι και η κύρια πηγή πρόσληψης ηλεκτρολυτών. Προτίμησε τροφές που περιέχουν κάλιο, ασβέστιο, νάτριο, μαγνήσιο και χλώριο (αλάτι σε νερό, μπανάνα, μπρόκολο, σπανάκι, γάλα ή φέτα, νερό καρύδας κ.α.)
2. Μέσω ισοτονικών ποτών. Τα ισοτονικά ποτά είναι διαλύματα που περιέχουν νερό, υδατάνθρακες και ηλεκτρολύτες και χρησιμοποιούνται κυρίως σε αθλητικές δραστηριότητες. Είναι μια γρήγορη λύση πρόσληψης ηλεκτρολυτών καθώς η σύσταση τους επιτρέπει τη γρήγορη απορρόφηση από τον οργανισμό.
3. Μέσω ταμπλέτας. Οι ταμπλέτες ηλεκτρολυτών είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής σε μορφή αναβράζουσας ταμπλέτας, οι οποίες πωλούνται σε φαρμακεία και συνήθως περιέχουν, εκτός από ηλεκτρολύτες και κάποιες βιταμίνες, ο οποίες βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Έχουν ελάχιστη ποσότητα σακχάρων και δεν αποδίδουν θερμίδες, είναι ίσως, μετά από τα τρόφιμα, η καλύτερη λύση.

Εν κατακλείδι, οι ηλεκτρολύτες είναι στοιχεία απαραίτητα για τον οργανισμό σου και χρειάζεται -ιδιαίτερα τους καλοκαιρινού μήνες- να τo έχεις υπόψη σου, προκειμένου να διατηρήσεις σταθερά τα επίπεδά τους. Μπορείς να τους εντάξεις σήμερα κιόλας στην διατροφή σου, επιλέγοντας τα κατάλληλα τρόφιμα ή από την πληθώρα επιλογών υποκατάστατων που βρίσκονται στο εμπόριο.

Ευχαριστούμε την ομάδα του Restart Diet.

Ακολούθησε το Restart Diet σε Instagram , Facebook & στο restartdiet.gr για οδηγίες αναφορικά με τη διατροφή σου, βίντεο με συνταγές & λύσεις για την οργάνωση της δίαιτας σου!

 

 

Συμπληρώματα Διατροφής - My Fit Food