Tι είναι οι πολυβιταμίνες;

Οι πολυβιταμίνες είναι παρασκευάσματα που χρησιμοποιούνται ως συμπληρώματα διατροφής, και περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και άλλα θρεπτικά στοιχεία. Τα συναντάς σε μορφή: κάψουλας, σκόνης, δισκίων, υγρών και ενέσιμων σκευασμάτων. Τα κυριότερα στοιχεία των σκευασμάτων αυτών είναι οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α,D,Ε,Κ, οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες Β,C, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρος και άλλα. Κάποια μπορεί να περιέχουν και άλλα διατροφικά στοιχεία, όπως αντιοξειδωτικά και προβιοτικά.

Πότε τις χρειάζεσαι;

Σε περίπτωση που ακολουθείς μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή, με ποικιλία τροφίμων,  τότε πιθανότητα να μην χρειάζεσαι κάποιο συμπλήρωμα πολυβιταμινών. Ωστόσο με τους σύγχρονους ρυθμούς ζωής, μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού δεν τρέφεται σωστά, καταφεύγει σε έτοιμα-γρήγορα φαγητά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε βιταμίνες και στοιχεία που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Συγκεκριμένα, άτομα που χρειάζονται ή ενδεχομένως να συστήνεται συμπλήρωμα πολυβιταμινών, είναι:

Massage Inn | Είστε έτοιμοι να χαλαρώσετε με ένα μοναδικό μασάζ στη Θεσσαλονίκη;
  • Άτομα που ακολουθούν αυστηρές και χαμηλές σε θερμίδες δίαιτες.
  • Άτομα που έχουν κάποιο νόσημα που επηρεάζει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.
  • Άτομα τρίτης ηλικίας.
  • Άτομα με έλλειψη σε κάποιο θρεπτικό συστατικό.
  • Χορτοφάγοι και vegan.
  • Έγκυες και θηλάζουσες.
  • Αθλητές.

Ποια ώρα της ημέρας πρέπει να παίρνω πολυβιταμίνες;

Στο ερώτημα αυτό δεν υπάρχει σαφής απάντηση. Επειδή όμως στα συγκεκριμένα σκευάσματα υπάρχουν και υδατοδιαλυτές και λιποδιαλυτές βιταμίνες, είναι προτιμότερο να τις παίρνεις μετά από κάποιο γεύμα, για να αποφευχθούν γαστρεντερικές ενοχλήσεις που πιθανό να είχες με άδειο στομάχι, αλλά και να ενισχυθεί η απορρόφηση κάποιων βιταμινών.

Ωστόσο υπάρχουν πολλές πολυβιταμίνες με διαφορετικά συστατικά αλλά και ποσοστά περιεκτικότητας. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να ελέγχεις την διατροφική τους ετικέτα αλλά και τη σήμανση Σ.Η.Π. (Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη), ώστε να μην υπερβαίνεις το ποσοστό που χρειάζεσαι σε βιταμίνες.

Οι πολυβιταμίνες είναι συμπλήρωμα διατροφής και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν  μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή.

Προτού τις προμηθευτείς, ζήτησε τη συμβουλή ενός ειδικού γιατρού ή διατροφολόγου, ο οποίος θα σε καθοδηγήσει για το αν χρειάζεσαι κάποιο συμπλήρωμα και ποιο.

Ευχαριστούμε την ομάδα του Restart Diet.

Ακολούθησε το Restart Diet σε Instagram , Facebook & στο restartdiet.gr για οδηγίες αναφορικά με τη διατροφή σου, βίντεο με συνταγές & λύσεις για την οργάνωση της δίαιτας σου!

 

 

Συμπληρώματα Διατροφής - My Fit Food