Αν ασκηθείς πολύ σύντομα από το τελευταίο σου γεύμα κινδυνεύεις να αισθανθείς φούσκωμα και ναυτία. Αν πάλι περιμένεις πολύ, δεν θα έχεις την ενέργεια που χρειάζεσαι για να επιτύχεις τους στόχους της προπόνησής σου. Πώς μπορείς λοιπόν να επιτύχεις τη σωστή ισορροπία;

Όταν καταναλώνεις ένα γεύμα, το φαγητό εισέρχεται στο στομάχι και υποβάλλεται σε αργή επεξεργασία και απελευθερώνεται στο λεπτό έντερο σε μικρές ποσότητες.

Massage Inn | Είστε έτοιμοι να χαλαρώσετε με ένα μοναδικό μασάζ στη Θεσσαλονίκη;

Γενικά, χρειάζονται 2-4 ώρες για να μετακινηθεί εντελώς το φαγητό από το στομάχι σου στο λεπτό έντερο. Για τους περισσότερους ανθρώπους, 1-2 ώρες είναι αρκετές μετά από ένα γεύμα μετρίου μεγέθους, ενώ η αναμονή τουλάχιστον 30 λεπτά μετά από ένα σνακ είναι μια χαρά.

Όταν πρόκειται για φαγητό πριν από την άσκηση, το μέγεθος και η σύνθεση του γεύματος παίζουν σημαντικό ρόλο. Όσο μεγαλύτερο είναι το γεύμα που έχεις φάει, τόσο περισσότερος χρόνος θα χρειαστεί να περάσει μέχρι να το χωνέψεις, αυξάνοντας έτσι τον χρόνο που πρέπει να περιμένεις πριν ασκηθείς.

Επιπλέον, η σύνθεση του γεύματος επηρεάζει το χρόνο πέψης. Τα γεύματα που έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, τείνουν να αφομοιώνονται βραδύτερα από αυτά που περιέχουν μεγαλύτερο ποσοστό απλών υδατανθράκων και περισσότερων επεξεργασμένων πρωτεϊνών, όπως για παράδειγμα ορισμένα πρωτεϊνικά shakers και συμπληρώματα.

Να είσαι πολύ προσεκτικός/ή σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τον τύπο του φαγητού πριν από μια προπόνηση υψηλής έντασης. Πριν από ένα τρέξιμο ή μια τάξη HIΙT, για παράδειγμα, το στομάχι σου μπορεί να χρειαστεί απλούστερα τρόφιμα και περισσότερο χρόνο για να τα αφομοιώσει σε σύγκριση με αυτό που μπορεί να ανεχθεί πριν από πιο ήπιες δραστηριότητες, όπως μια βόλτα ή γιόγκα.

Όπως κι να έχει αξίζει να αναφέρουμε πόσο σημαντική είναι η κατανάλωση τροφίμων πριν από την πρωινή προπόνηση. Καταναλώνοντας πρωινό σου δίνει αυτομάτως την ενέργεια που χρειάζεσαι για να προπονηθείς πιο σκληρά και να αξιοποιήσεις στο έπακρο την προπόνησή σου. Είναι ασφαλές να τρως κάτι από 30 ως 60 λεπτά πριν από μια πρωινή προπόνηση αρκεί να προσαρμόζεις τον τύπο τροφής που επιλέγεις. Απλές τροφές όπως φρούτα, σταφίδες, μπάρα δημητριακών είναι μερικές καλές επιλογές. Εάν δεν προτιμάς στέρεα τροφή τα πρωινά, μπορείς να δοκιμάσεις ένα φλιτζάνι χυμό, κατά προτίμηση όχι όξινο.

Τί θα συμβεί αν δεν περιμένω μέχρι να γυμναστώ;

Εάν αρχίσεις να ασκείσαι πολύ νωρίς μετά το φαγητό, το σώμα σου θα αρχίσει να στέλνει το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς του στους μύες σου, εμποδίζοντας την πέψη του φαγητού. Με αυτό τον τρόπο θα συνεχίσεις να αισθάνεσαι φουσκωμένος και ίσως εμφανίσεις μερικές από τις ακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες:

  • Ναυτία
  • Κράμπες
  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
  • Κούραση
  • Δυσπεψία
  • Έμετος

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι αν θέλεις να γυμναστείς καλό θα ήταν να δείξεις υπομονή για 2-3 ώρες, μετά από ένα πλήρες γεύμα και κοντά στα 30 λεπτά μετά από κάποιο σνακ. Με αυτόν τον τρόπο θα έχεις τόσο ενέργεια όσο και δεν θα αισθάνεσαι περίεργα με το στομάχι σου.

Ευχαριστούμε την ομάδα του Restart Diet.

Ακολούθησε το Restart Diet σε Instagram , Facebook & στο restartdiet.gr για οδηγίες αναφορικά με τη διατροφή σου, βίντεο με συνταγές & λύσεις για την οργάνωση της δίαιτας σου!

 

 

Συμπληρώματα Διατροφής - My Fit Food