Είτε το πιστεύεις είτε όχι, μπορείς να λάβεις περίπου το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης νερού χωρίς να πιεις ούτε ένα ποτήρι. Ωστόσο, μην λησμονείς πως οι συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συστήνουν 1,5 – 2 λίτρα νερό για τους υγιείς ενήλικες. Απλά σε ενημερώνουμε ότι υπάρχει λοιπόν κι άλλος τρόπος να κατευνάσεις το αίσθημα δίψας σου κι αυτός είναι τα τρόφιμα. Τι εννοούμε;

Υπάρχουν αρκετά φρούτα και λαχανικά τα οποία ακόμη και το 90% του βάρους τους αποτελείται από  -καλά το μάντεψες- νερό. Ως εκ τούτου καλό θα ήταν να προσπαθήσεις να τα εντάξεις στην καθημερινή σου ρουτίνα. Αν αναρωτιέσαι ποια είναι αυτά τα τρόφιμα, διάβασε παρακάτω ξεκινώντας από τα πιο πλούσια σε νερό.

Massage Inn | Είστε έτοιμοι να χαλαρώσετε με ένα μοναδικό μασάζ στη Θεσσαλονίκη;

 

  • Αγγουράκι

Το αγγουράκι αποτελείται από 96,7% νερό. Το μεγαλύτερο μέρος της ενυδάτωσης προέρχεται από τη σάρκα του, η οποία περιέχει επίσης βιταμίνη C και καφεϊκό οξύ. Αυτά τα δύο στοιχεία βοηθούν στην καταπράυνση του ερεθισμού του δέρματος και στη μείωση του πρηξίματος.

 

  • Μαρούλι iceberg

Το μαρούλι iceberg αποτελείται σχεδόν από 95% νερό και παρέχει  το 5% των καθημερινών σου αναγκών σε φυλλικό οξύ. Επιπλέον, είναι υψηλό σε βιταμίνες Κ και Α, οι οποίες έχουν αποδειχθεί ότι παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην διατήρηση των οστών και του ανοσοποιητικού συστήματος υγιή.

 

  • Σέλινο

Τα στελέχη του αποτελούνται περίπου  από 95% νερό. Είναι ιδιαίτερα υψηλά σε κάλιο και βιταμίνη Κ, η οποία μπορεί να προστατεύσει από καρδιακές παθήσεις, ορισμένα είδη καρκίνου και ασθένειες που σχετίζονται με τα οστά, όπως η οστεοπόρωση. Επιπλέον, διαθέτουν μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και ίνες, θρεπτικές ουσίες απαραίτητες για τον οργανισμό σου.

 

  • Ντομάτα

Περίπου το 94% του βάρους της ντομάτας είναι νερό. Παρέχει μια σημαντική ποσότητα βιταμινών και ανόργανων συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α και C που ενισχύουν την ανοσοπροστασία. Η ντομάτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και μερικά αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένου του λυκοπενίου. Το λυκοπένιο έχει  τη δυνατότητα να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου ενώ επίσης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη.

 

  • Κολοκύθι

Το γνωστό σε όλους μας κολοκυθάκι αποτελείται απο 95% νερό. Καταναλώνοντάς το ωμό μπορείς να επωφεληθείς από την υψηλή  περιεκτικότητά του σε νερό, φυλλικό οξύ, κάλιο, βιταμίνη Α και βιταμίνη C.

 

  • Πράσινη πιπεριά

Αυτό το πράσινο λαχανικό πέρα από το γεγονός ότι περιέχει μεγάλη ποσότητα σε νερό στο σύνολό του (94%), εξακολουθεί επιπλέον να είναι άφθονο σε πολλές βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνη C, θειαμίνη, βιταμίνη Β6, Β καροτένιο και φολικό οξύ.

 

  • Καρπούζι

Το δροσιστικό αυτό φρούτο αποτελείται από 92% νερό. Το καρπούζι είναι πλούσιο σε ισχυρά αντιοξειδωτικά, όπως το λυκοπένιο. Επιπλέον περιέχει  άφθονη ποσότητα β-καροτενίου και βιταμίνης C με αποτέλεσμα να συμβάλλει στη διατήρηση μιας καλής όρασης αλλά και ενός λαμπερού δέρματος.

 

  • Λάχανο

Έχει πολύ λίγες θερμίδες, αλλά έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, φυλλικό οξύ και πολλά ιχνοστοιχεία που  έχουν πολλά θετική επίδραση στην υγεία σου. Επιπλέον, το λάχανο παρέχει γλυκοσινολικά, τα οποία είναι αντιοξειδωτικά και πιστεύεται ότι βοηθούν στην προστασία από ορισμένα είδη καρκίνου, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα. Τέλος, περιεκτικότητα του λαχανικού αυτού σε νερό αγγίζει το 92%.

 

  • Φράουλες

Οι φράουλες είναι γεμάτες με νερό, ακόμα περισσότερο από τα σμέουρα, τα μύρτιλα και τα βατόμουρα σε ποσότητα περίπου 91%. Ακόμη, διαθέτουν αρκετή ποσότητα καλίου, που βοηθά το σώμα σου να διατηρήσει μια βέλτιστη ισορροπία υγρών.

 

  •  Σπανάκι

Στο ίδιο μήκος κύματος με αυτό της φράουλας κυμαίνεται και το σπανάκι καθώς εμπεριέχει κι αυτό με τη σειρά του 91% νερό. Το φυλλώδες αυτό λαχανικό είναι επίσης πλούσιο σε μαγνήσιο, κάλιο και Β-βιταμίνες, τα οποία είναι γνωστό ότι αυξάνουν την ενέργεια.

 

  • Πεπόνι

Όχι μόνο αποτελείται από 90% νερό, αλλά και μόνο μία κούπα από αυτό το φρούτο περιέχει τόσο πολύ κάλιο όσο μια μέτρια μπανάνα. Επιπλέον, μία κούπα από πεπόνι καλύπτει κατά 120% των αναγκών σου σε βιταμίνη Α. Η λήψη επαρκούς ποσότητας καλίου είναι απαραίτητη για την ενυδάτωση, ειδικά για τους αθλητές, καθώς βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών, της μυϊκής λειτουργίας και της αντοχής των οστών.

 

  • Baby καρότα

Τα καρότα είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α με τη μορφή βήτα καροτίνης και αποτελούνται περίπου από 90% νερό. Είναι επίσης μια καλή πηγή αρκετών βιταμινών Β, καθώς και βιταμίνης Κ και καλίου. Μια μερίδα περίπου 8 baby καρότων παρέχει  2,5 γραμμάρια περισσότερων ινών συγκριτικά με τα κανονικά. Τέλος, προσφέρει παραπάνω από το διπλάσιο της καθημερινής συνιστώμενης δόσης βιταμίνης Α.

 

  • Ροδάκινα

Τα ροδάκινα είναι πλούσια σε νερό, καθώς αγγίζουν το 89% σε περιεκτικότητα. Παράλληλα διαθέτουν μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών και διαφόρων βιταμινών και μετάλλων που μπορούν να προωθήσουν την ενυδάτωση και να παρέχουν πολλά άλλα οφέλη για την υγεία.

Καταλήγοντας, το νερό είναι απαραίτητο για τον οργανισμό σου, ωστόσο ένα μέρος της ενυδάτωσης σου μπορεί κάλλιστα να ενισχυθεί από τα παραπάνω τρόφιμα. Εφόσον τρως λοιπόν πολλά πλούσια σε νερό τρόφιμα ΚΑΙ πίνεις πόσιμο νερό όταν αισθάνεσαι διψασμένος, να είσαι σίγουρος ότι θα παραμείνεις ενυδατωμένος και έτοιμος να απολαύσεις τον ήλιο και τη ζέστη.

Από όλους εμάς

Καλό Καλοκαίρι!

Συμπληρώματα Διατροφής - My Fit Food