Κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, μπλε, μπλε-μωβ, βιολετί … Αναγνωρίζεις αυτή τη σειρά χρωμάτων;

Είναι η σειρά των χρωμάτων στο ουράνιο τόξο!

Massage Inn | Είστε έτοιμοι να χαλαρώσετε με ένα μοναδικό μασάζ στη Θεσσαλονίκη;

Για σκέψου, πόσα από αυτά τα χρώματα έχει η δική σου διατροφή;

Και, αλήθεια, τι σχέση έχει το χρώμα με τη διατροφή;

Η δύναμη των χρωμάτων

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε τη δύναμη των χρωμάτων στην ψυχολογία μας. Έρχεται, όμως  η επιστήμη των τροφίμων  για να μας αποδείξει τη δύναμή τους και στη διατροφή μας.

Σύμφωνα με τον  David Heber, καθηγητή και συγγραφέα του βιβλίου: “What colour is your diet?”,  η σύγχρονη δυτικού τύπου διατροφή, χαρακτηρίζεται από μονοτονία στην παλέτα των χρωμάτων και αυτό είναι ενδεικτικό της αυξημένης περιεκτικότητάς της σε επεξεργασμένα τρόφιμα, σάκχαρα  και λιπαρά.

Μήπως ήρθε η ώρα να σχεδιάσεις το δικό σου διατροφικό ουράνιο τόξο;

Γνωρίζεις ποιος  χαρίζει στα φρούτα και στα λαχανικά το ιδιαίτερο χρώμα τους;

Η απάντηση είναι τα φυτοχημικά. Πρόκειται για ουσίες που βρίσκονται με φυσικό τρόπο σε όλα τα φυτά, έχοντας ως βασικό σκοπό να τα προστατέψουν από εξωτερικούς κινδύνους, όπως ζιζάνια και μικρόβια. Παρότι δεν ανήκουν στα απαραίτητα  θρεπτικά συστατικά, εντούτοις έχουν σημαντική αντιοξειδωτική δράση, προλαμβάνοντας την οξειδωτική καταστροφή των κυττάρων του ανθρώπινου οργανισμού. Τα φυτοχημικά, λοιπόν, είναι υπεύθυνα για το ιδιαίτερο χρώμα, τη γεύση, τη μυρωδιά αλλά και τις ιδιαίτερες θρεπτικές ιδιότητες των φρούτων και λαχανικών βάσει του χρώματος.

Ας ξεκινήσει η ξενάγηση στα χρώματα του ουράνιου τόξου, στις τροφές και στα οφέλη τους

Το Κόκκινο:

Ντομάτες, πιπεριές Φλωρίνης, κεράσια, φράουλες, καρπούζι, ρόδι, παπάγια, κόκκινα μούρα, κράνμπερι και γκρέιπφρουτ μπορούν να γεμίσουν με κόκκινο χρώμα το ψυγείο σου.

Υπεύθυνοι για το κόκκινο χρώμα είναι οι ανθοκυανίνες και το λυκοπένιο, πολύτιμες ενώσεις για την υγεία σου, οι οποίες όπως αναφέρουν πολλές έρευνες και κλινικές δοκιμές έχουν αξιόλογη αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντικαρκινική δράση και επιπλέον εμποδίζουν την οξείδωση της κακής LDL χοληστερόλης.

Συγκεκριμένα:

  • οι ανθοκυανίνες μπορούν να στηρίξουν και να βελτιώσουν την πνευμονική λειτουργία.
  • οι ανθοκυανίνες δηλώνουν παρόν σε φρέσκα αλλά και κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά, στα μαγειρεμένα και στους χυμούς αυτών χωρίς να αλλοιώνονται τα αντιοξειδωτικά οφέλη
  • το λυκοπένιο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση
  • το λυκοπένιο αποτελεί πεδίο έρευνας ως ασπίδα έναντι ορισμένων μορφών καρκίνου, ιδιαίτερη του καρκίνο του προστάτη και του μαστού.
  • υπάρχει έντονη συσχέτιση μεταξύ λυκοπένιου και μείωσης των επιπέδων χοληστερόλης, μείωσης του κινδύνου εμφάνισης εγκεφαλικού ή καρδιαγγειακών παθήσεων.

Εκτός από τις ανθοκυανίνες και το λυκοπένιο, όμως, η κόκκινη ομάδα θα σε εφοδιάσει και με βιταμίνη Α, Β και C καθώς και μαγγάνιο, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σου και φροντίζοντας για την καλή υγεία του δέρματός σου.

Το Κίτρινο – Πορτοκαλί:

Καρότο, πιπεριές, κολοκύθα, γλυκοπατάτα, καλαμπόκι, λεμόνι, μπανάνα, πορτοκάλι, μανταρίνι, πεπόνι, ροδάκινο, νεκταρίνι, βερίκοκο, μάνγκο, ανανάς.

Εδώ θα βρεις τα καροτενοειδή που ευθύνονται για το χρώμα και είναι πρόδρομοι της βιταμίνης Α, φλαβονοειδή και φυσικά βιταμίνη C. Επιπλέον, η κιτρινοπορτοκαλί ομάδα θα σε εφοδιάσει με φυλλικό οξύ και άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κάλιο και αρκετές φυτικές ίνες.

Η κατανάλωση των τροφίμων αυτής της ομάδας έχει συνδυαστεί με προστασία του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν οξειδωτικό στρες, καθώς και με ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Επίσης, τα καροτενοειδή μελετώνται για αντικαρκινική και καρδιοπροστατευτική δράση και προστασία έναντι της νόσου Parkinson και του Alzheimer.

Το Πράσινο:

Η πράσινη ομάδα οφείλει το χρώμα της στη χλωροφύλλη και συμπεριλαμβάνει τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το αβοκάντο, το μπρόκολο, το αγγούρι, την πιπεριά, το σέλερι, το μαϊντανό, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα σπαράγγια, τα φασολάκια, τα μπιζέλια, το ακτινίδιο, το αχλάδι κ.α. Θεωρείται η ομάδα της ενέργειας και είναι η ομάδα με τη μεγαλύτερη, ίσως, ποικιλία βιταμινών, συγκριτικά με τις υπόλοιπες.

Έτσι εδώ θα συναντήσεις βιταμίνες του συμπλέγματος Β (να σου θυμίσουμε ότι εδώ ανήκει το πολύτιμο φυλλικό οξύ), βιταμίνη Κ, βιταμίνη C αλλά και ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και κάλιο.

Με τη βοήθεια αυτών θα αποκτήσεις τα κατάλληλα όπλα για να προστατέψεις την υγεία των οστών, των δοντιών, την καρδιακή και εγκεφαλική σου λειτουργία και την πήξη του αίματος.

Επιπλέον, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες οι πλούσιες σε χλωροφύλλη τροφές φαίνεται να έχουν και αντιοξειδωτικές ιδιότητες! Και φυσικά να μην ξεχνάμε και τον πολύτιμο σύμμαχο των ματιών μας, τη λουτεΐνη, η οποία μας προστατεύει από τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας στα μάτια.

Το Μπλε – Μωβ:

Οι ανθοκυανίνες και οι πολυφαινόλες τους είναι υπεύθυνες για το χρώμα που βλέπεις στη μελιτζάνα, στο παντζάρι, στο κρεμμύδι, στο μωβ λάχανο, στα δαμάσκηνα, στα βατόμουρα, στα σύκα, στα μύρτιλα, στα σταφύλια.

Η ομάδα αυτή χαρακτηρίζεται ως ένας πραγματικός ″θησαυρός″ αντιοξειδωτικών συστατικών  (λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, ρεσβερατρόλη, φλαβονοειδή) με σημαντική προστατευτική επίδραση στην καρδιαγγειακή λειτουργία καθώς και σε ορισμένους τύπους καρκίνου.

Bonus tip: Όσο πιο σκούρο το χρώμα, τόσο πιο υψηλά τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών, ενώ υπάρχουν και ενδείξεις ότι βοηθούν στην ελάττωση της όρεξης!

Αναρωτιέσαι τι γίνεται με τα λευκά φρούτα και λαχανικά;

Ορισμένα τρόφιμα όπως πατάτα, κουνουπίδι, λάχανο, σκόρδο, κρεμμύδι, λευκή μελιτζάνα, φασόλια, αχλάδι δεν έχουν χρώμα στο εσωτερικό τους. Αυτό οφείλεται στα άχρωμα φλαβονοειδή και στις ανθοξανθίνες που προσδίδουν στη διατροφή μας πολλά αντιοξειδωτικά.

Από την λευκή ομάδα θα εφοδιάσουμε τον οργανισμό μας με βιταμίνη Ε, κάλιο και μαγνήσιο.

Εσύ πόσα χρώματα έφαγες σήμερα;

Πηγές:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0963996905000918?via%3Dihub
  2. https://erj.ersjournals.com/content/50/6/1602286
  3. https://www.winmedical.org/news/the-importance-of-a-colorful-diet/
  4. https://archive.org/details/whatcolorisyourd00hebe
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28440323/
  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28983399/

Ευχαριστούμε την ομάδα του Restart diet

 

Συμπληρώματα Διατροφής - My Fit Food