Καρπούζι…το καλοκαιρινό φαβορί των φρούτων! Τι κρύβεται πίσω από τη δροσιά και τη γλύκα του?

Καρπούζι….ο βασιλιάς των φρούτων του καλοκαιριού! Ναι, ξέρω θα μου πεις ότι δεν είναι τίμιο  σαν το πεπόνι, με τα κουκουτσάκια του συγκεντρωμένα και όλα μαζί τακτοποιημένα…

Massage Inn | Είστε έτοιμοι να χαλαρώσετε με ένα μοναδικό μασάζ στη Θεσσαλονίκη;

Αλλά, η αλήθεια να λέγεται, και μόνο που προφέρεις τη λέξη ΚΑΡΠΟΥΖΙ νιώθεις μια αίσθηση δροσιάς και γλύκας μαζί!

Αλήθεια, γνωρίζεις από που κατάγεται?

Λοιπόν, τα αγαπημένο μας καλοκαιρινό φρούτο κατάγεται από την Αφρική και στην Ευρώπη εμφανίστηκε μετά τον 10ο αιώνα. Μάλιστα, φαίνεται πως οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το καλλιεργούσαν 5.000 χρόνια πριν και έχει απεικονιστεί σε αρχαία Αιγυπτιακά ιερογλυφικά της, ενώ σπόροι του βρέθηκαν και στον τάφο του Φαραώ Τουταγχαμών!

Έχεις κι εσύ την κοινή πεποίθηση ότι σου προσφέρει μόνο νερό και σάκχαρα?

Λοιπόν, ναι! Είναι άξιος υποστηρικτής του ξενόγλωσσου ονόματός του WATERmelon! Διότι, πράγματι αποτελείται από 92% νερό (κάτι παραπάνω γνώριζαν οι Αιγύπτιοι που το είχαν ως “φορητή” πηγή νερού).

Και όσον αφορά τα σάκχαρα; Η περιεκτικότητά του είναι 6,2γρ/100γρ φρούτου. Εδώ να σημειωθεί πως το μήλο, το μάνγκο, η μπανάνα και ο ανανάς έχουν σχεδόν διπλάσια ποσότητα σακχάρων κατά αντιστοιχία.

Οπότε όπως καταλαβαίνεις, μόλις καταρρίψαμε έναν μύθο!

Τελικά, παχαίνει το καρπούζι?

Αν σκεφτείς ότι σου προσφέρει 30 θερμίδες στα 100γρ, που σημαίνει 114 θερμίδες στη μερίδα των 380γρ (1 ¼ φλιτζανιού) που θα συνιστούσε ο διαιτολόγος σου, τότε με χαρά μπορούμε να πούμε ότι καταρρίφθηκε άλλος ένας μύθος!

Και μιας και μιλάμε για μύθους, ας γκρεμίσουμε και έναν τρίτο: Το καρπούζι μπορεί να καταναλωθεί από ασθενείς με διαβήτη

(ναι, ναι!!! έχει γκρεμιστεί από καιρό η αυτοκρατορία της αποκλειστικής κατανάλωσης πράσινου μήλου από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ρώτα το διαιτολόγο σου )

Όμως το καρπούζι δεν είναι μόνο γλύκα και δροσιά!

Κι όμως είναι αλήθεια πως το δημοφιλές αυτο καλοκαιρινό φρούτο κρύβει μέσα του ένα θησαυρό θρεπτικών συστατικών.

Ξεκίνα να μετράς: βιταμίνη Α, βιταμίνη Β6, νιασίνη, ριβοφλαβίνη, θειαμίνη, φυλλικό οξύ, βιταμίνη C, αλλά και ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο, ψευδάργυρο, σίδηρο και φυτικές ίνες! Φυσικά, δεν περιέχει καθόλου λιπαρά, ούτε χοληστερόλη.

Και μην ξεχνάς πως οφείλει το ζωηρό κόκκινο χρώμα του στο αγαπημένο μας λυκοπένιο, μια ισχυρά αντιοξειδωτική ουσία. Σημείωσε, μάλιστα, πως το λυκοπένιο του καρπουζιού έχει άνω του 40% υψηλότερη βιοδιαθεσιμότητα από της τομάτας!

Πως θα το καταναλώσεις;

Σε smoothies, φυσικούς χυμούς, cocktail, φρουτοσαλάτες, σαν παγωτό, φυσικά στο all time classic καρπούζι με τυρί φέτα (ή cottage  και ανθότυρο, αν προσέχεις τη σιλουέτα σου) αλλά και στη χωριάτικη σαλάτα σου, αν ανήκεις στους περιπετειώδεις και ανήσυχους ουρανίσκους!

 

Πηγές:

https://food.unl.edu/free-resources/newsletters/food-fun-young-children/summertime-favorite-watermelon

https://www.heart.org/en/news/2021/07/01/watermelon-is-a-summertime-staple-but-whats-hidden-behind-the-sweetness

https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1102698/nutrients

https://www.medicalnewstoday.com/articles/266886

https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-health-benefits-of-watermelon

Zohary, Daniel and Hopf, Maria (2000) Domestication of Plants in the Old World, third edition, Oxford University Press, p. 193.

Ευχαριστούμε την ομάδα του Restart diet

 

Συμπληρώματα Διατροφής - My Fit Food