Το άμυλο, είναι το νούμερο ένα συστατικό της σύγχρονης διατροφής, καθώς εμπεριέχεται σε πάρα πολλά τρόφιμα της καθημερινότητάς μας. Για διατροφικούς σκοπούς, κατηγοριοποιείται σε:

α. ταχέως αφομοιώσιμο άμυλο: Με απλά λόγια, το μεγαλύτερο ποσοστό του διαιτητικού αμύλου, κατά την πέψη, μετατρέπεται πολύ γρήγορα (εντός 20 λεπτών) σε μόρια γλυκόζης. Επομένως, απελευθερώνεται ταχέως γλυκόζη στο αίμα με αποτέλεσμα την γρήγορη και αυξημένη έκκριση ινσουλίνης στο αίμα, που είναι επιζήμιο για την υγεία.

Massage Inn | Είστε έτοιμοι να χαλαρώσετε με ένα μοναδικό μασάζ στη Θεσσαλονίκη;

β. αργά αφομοιώσιμο άμυλο: Όπως υποδηλώνει το όνομα, το αργά πεπτόμενο άμυλο χρειάζεται πολύ χρόνο για την πέψη του και χωνεύεται πλήρως στο λεπτό έντερο. Το “αργά αφομοιώσιμο άμυλο” ορίζεται ως ένας τύπος αμύλου που μετατρέπεται σε γλυκόζη μετά από 120 λεπτά ενζυμικής πέψης.

γ. ανθεκτικό άμυλο : Σε σύγκριση με το ταχέως αφομοιώσιμο και αργά αφομοιώσιμο, το ανθεκτικό άμυλο δεν υδρολύεται σε γλυκόζη στο λεπτό έντερο εντός 120 λεπτών από τη στιγμή που καταναλώνεται, αλλά ζυμώνεται στο παχύ έντερο

Πάμε να δούμε τι σημαίνει αυτό…

Μεγάλο μέρος του αμύλου που υπάρχει στη διατροφή λοιπόν, καταλήγει στο λεπτό έντερο όπου γίνεται η πέψη και η απορρόφηση του. Ωστόσο, ένα μέρος διαφεύγει, και ζυμώνεται στο παχύ έντερο του ανθρώπου, με την παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας. Αυτό ονομάζεται “ανθεκτικό άμυλο”.Ουσιαστικά το ανθεκτικό άμυλο είναι μια μορφή διαιτητικών ινών.

Από τι εξαρτάται η πεπτικότητα του αμύλου ;

Η θερμοκρασία κατά το μαγείρεμα και την αποθήκευση, η αλληλεπίδραση του αμύλου με πρωτεΐνες, λιπίδια και άλλους υδατάνθρακες είναι κάποιοι παράγοντες που επηρεάζουν. Η μειωμένη πεπτικότητα του αμύλου επηρεάζεται από πολλούς εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες, όπως η συμπεριφορά και η φύση των τροφίμων, η φυτική προέλευση του αμύλου, η επεξεργασία των τροφίμων και η φυσιολογία. Όσο μαγειρεύεις την τροφή σου, η πεπτικότητα του αμύλου βελτιώνεται.

Εν τέλει, είναι καλό για την υγεία μου ;

Το ανθεκτικό άμυλο σχετίζεται με πολλά πλεονεκτήματα στην συνολική υγεία. Η Αμερικανική Ένωση Δημητριακών (Cereals & Grains Association) έχει ορίσει το ανθεκτικό άμυλο ως έναν τύπο διαιτητικής ίνας. Το ανθεκτικό άμυλο δεν χωνεύεται γρήγορα όπως το συνηθισμένο άμυλο και αυτή η ιδιότητα είναι μεγάλης βιολογικής σημασίας. Τα εμπλουτισμένα με ανθεκτικό άμυλο τρόφιμα, γίνονται δημοφιλή μεταξύ των ανθρώπων. Οι καταναλωτές αποδέχονται σιγά σιγά τρόφιμα εμπλουτισμένα με ανθεκτικό άμυλο προκειμένου να αυξήσουν την πρόσληψη διαιτητικών ινών. Επίσης, το ανθεκτικό άμυλο βελτιώνει την υφή κάποιων τροφών, κάνοντας τα πιο τραγανά, βελτιώνει την αίσθηση της τροφής στο στόμα, το χρώμα και την γεύση. Θεωρείται, λοιπόν ως ένας τύπος διαιτητικής ίνας και φαίνεται να έχει θεραπευτικές ιδιότητες που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο διαφόρων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου και του διαβήτη, ενώ μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο στον έλεγχο του διαβήτη και της παχυσαρκίας.

Ευχαριστούμε την ομάδα του Restart diet

 

 

Πηγές:

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25331334/
  2. https://www.healthline.com/nutrition/9-foods-high-in-resistant-starch
Συμπληρώματα Διατροφής - My Fit Food