Η σπατάλη, αλλά και η απώλεια τροφίμων, μας αφορά όλους, καθώς αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα. Στην ΕΕ, η ετήσια απώλεια ή σπατάλη τροφίμων υπολογίζεται σε περίπου 87,6 εκατομμύρια τόνους.

Σπατάλη (waste) vs Απώλεια (loss) τροφής: Ποια είναι η διαφορά;

Massage Inn | Είστε έτοιμοι να χαλαρώσετε με ένα μοναδικό μασάζ στη Θεσσαλονίκη;

Απώλεια τροφίμων: συμβαίνει πριν τα τρόφιμα φτάσουν στον καταναλωτή (λόγω ανεπάρκειας στο στάδιο παραγωγής και επεξεργασίας των τροφίμων)

Σπατάλη τροφίμων: συμβαίνει αφού τα τρόφιμα φτάσουν στον καταναλωτή (λόγω ανεπάρκειας στο στάδιο της κατανάλωσης)

Το food waste αφορά το δεύτερο κομμάτι που αναφέρθηκε παραπάνω, δηλαδή την σπατάλη. Αναφέρεται στα τρόφιμα, που ενώ είναι κατάλληλα για κατανάλωση από τον άνθρωπο, τελικά πετιούνται άδικα και ανεκμετάλλευτα.

Γιατί μπορεί κάποιος να φτάσει στο σημείο να πετάξει/ σπαταλήσει ;

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στους καταναλωτές, το φαγητό καταλήγει στα σκουπίδια γιατί:

19,2 % των ανθρώπων επιθυμούν να καταναλώνουν αποκλειστικά φρέσκα τρόφιμα.

13,1% ισχυρίζονται ότι γίνεται ήδη κομποστοποίηση, οπότε δεν τους ενοχλεί.

11,2% θεωρούν ότι τα τρόφιμα διασπώνται στην χωματερή, γι’αυτό και δεν τους απασχολεί.

10,2% θεωρούν, ότι οι ατομικές πράξεις, δεν μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά το συνολικό αποτέλεσμα.

8,9% ανησυχούν για πιθανή τροφική δηλητηρίαση.

8,9% υπάρχουν άτομα στο σπίτι, που δεν καταναλώνουν παλιά τρόφιμα.

Όταν στην ίδια έρευνα ρωτήθηκαν οι καταναλωτές, ποια είναι τα κίνητρα για μείωση της σπατάλης, δόθηκαν οι εξής απαντήσεις:

(Με σειρά προτεραιότητας από το πολύ σημαντικό έως το καθόλου σημαντικό)

  1. Αποταμίευση χρημάτων.
  2. Καλό πρότυπο για τα παιδιά.
  3. Σωστή διαχείριση νοικοκυριού.
  4. Σύγκριση εαυτού με πεινασμένους ανθρώπους.
  5. Ενοχές γύρο από το γενικό όρο “σπατάλη”.
  6. Δημιουργία πραγματικών αλλαγών μέσα από τον όρο σπατάλη.
  7. Τύψεις για το χρόνο και το χρήμα που έχει σπαταληθεί.
  8. Φαινόμενο του θερμοκηπίου, ενέργεια και νερό.

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει βάση δεδομένων που να συγκεντρώνει παγκόσμιες στατιστικές για τη σπατάλη τροφίμων. Ωστόσο, τα δεδομένα που αφορούν πιο μικρές ομάδες ανθρώπων, όπως Ευρώπη ή Αμερική, δείχνουν πως το food waste είναι ένα φαινόμενο με μεγάλη πολιτική και κοινωνική σημασία. Το κομμάτι της ενημέρωσης είναι ευθύνη τόσο των κρατικών φορέων όσο και του κάθε πολίτη προσωπικά. Ξεκίνα να σκέφτεσαι “πιο πράσινα”. Τώρα ξέρεις !

Ευχαριστούμε την ομάδα του Restart diet

 

 

Πηγές:

  1. https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0127881
  2. https://www.consilium.europa.eu/el/policies/food-losses-waste/

 

Συμπληρώματα Διατροφής - My Fit Food