Τί είναι το Functional Training;

 

Όλοι μας στα γυμναστήρια  έχουμε ακούσει από τους γυμναστές να αναφέρουν τον όρο Functional Training. Αυτολεξεί σημαίνει λειτουργική προπόνηση. Η συγκεκριμένη προπόνηση μας βοηθά να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας οποιαδήποτε και αν είναι αυτή (από καθιστική δουλειά γραφείου μέχρι κάποιο extreme sport). Συγκεκριμένα, με τη βοήθεια ενός επαγγελματία γυμναστή προσαρμόζουμε τις καθημερινές μας κινήσεις στις ασκήσεις του γυμναστηρίου και γυμναζόμαστε με ακρίβεια, έλεγχο και συγκέντρωση στην άσκηση.

 

Massage Inn | Είστε έτοιμοι να χαλαρώσετε με ένα μοναδικό μασάζ στη Θεσσαλονίκη;
Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα του Functional Training και γιατί το προτιμούν στα γυμναστήρια;

 

Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα του όρου είναι η ενεργοποίηση πολλών μυϊκών ομάδων ταυτόχρονα. Για παράδειγμα, εκτελώντας μία συγκεκριμένη άσκηση ενεργοποιούνται περισσότεροι των 2 μυών για την κινητοποίηση των μελών που  πραγματοποιούν την κίνηση και πλήθος άλλων  για την σταθεροποίηση των αρθρώσεων που συμμετέχουν. Δυναμώνει τον κορμό μας, βελτιώνει την ισορροπία του σώματός μας και την αντοχή των μυών μας, αυξάνει την ευλυγισία και ευκινησία μυών και αρθρώσεων και κατ΄επέκταση δημιουργεί ένα υγιές και αρμονικό σύνολο.

 

Τί χρειαζόμαστε για αυτό το είδος προπόνησης και σε ποιό χώρο μπορεί να πραγματοποιηθεί;

 

Η λειτουργική προπόνηση εκτελείται στο γυμναστήριο, σε εξωτερικό χώρο (πάρκο, γήπεδο κ.τ.λ.) ή ακόμα και στο σπίτι. Μπορεί να πραγματοποιηθεί με την χρήση εξοπλισμού όπως ιμάντες αιώρησης (TRX), μπάλα ισορροπίας (BOSU), λάστιχα, βαράκια κ.τ.λ.  Η χρήση εξοπλισμού είναι προαιρετική καθώς μπορούμε να εφαρμόσουμε και ασκήσεις μόνο με το βάρος του σώματος. Η τεχνική αυτή βοηθάει τον ασκούμενο να γνωρίσει καλύτερα το σώμα του, δίνοντας του το κίνητρο να ξεπεράσει τον εαυτό του και να θέσει νέους στόχους. Απαραίτητη προϋπόθεση για μια σωστή προπόνηση είναι η άρτια εκπαίδευση του γυμναστή και η επιστημονική του κατάρτιση με σκοπό την προσαρμογή των ασκήσεων στις ανάγκες του ασκούμενου και την αποφυγή τραυματισμών.

 

Ποιός μπορεί να κάνει Functional Training; Υπάρχει όριο ηλικίας;

 

Η απάντηση είναι ΟΛΟΙ. Οι ασκήσεις επιλέγονται και προσαρμόζονται σύμφωνα με την ηλικία, το φύλο και το προπονητικό επίπεδο. Σε ένα άτομο τρίτης ηλικίας για παράδειγμα ιδανική θεωρείται η κολύμβηση ή ακόμα και το περπάτημα καθώς όταν και οι δύο δραστηριότητες πραγματοποιούνται σε συγκεκριμένο χρόνο και ένταση συνδυάζουν την καρδιαγγειακή άσκηση και την λειτουργική προπόνηση.

 

Πόσες φορές την εβδομάδα συστήνεται η Λειτουργική Προπόνηση;

 

Η  συχνότητα αυτού του είδους άσκησης εξαρτάται κυρίως από το επίπεδο και το στόχο των ασκούμενων. Για έναν μέσο ασκούμενο 2-3 φορές την εβδομάδα θεωρείται ικανοποιητικός αριθμός χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να αυξήσει τη συχνότητα.

 

Μην ξεχνάτε: Η συχνότητα της άσκησης μέσα στην εβδομάδα όσο και η διάρκεια της στο πέρασμα των χρόνων αποτελεί το κλειδί για ένα υγιές σώμα!

 

ΒΑΛΑΝΤΗΣ ΤΟΠΑΛΙΔΗΣ
Καθ. Φυσικής Αγωγής
Personal & Group Trainer
Συμπληρώματα Διατροφής - My Fit Food