Τί να επιλέξω για να χάσω λίπος;
Βάρη ή αερόβια άσκηση;

 

Εδώ και πολλά χρόνια στον χώρο του fitness, επικρατεί σε μεγάλο βαθμό η άποψη ότι για να χάσεις σωματικό λίπος πρέπει να κάνεις αερόβια προπόνηση χαμηλής έντασης για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μπορείς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ανεβαίνουν όλοι στους διαδρόμους και να τρέχουν ή να περπατάνε άπειρα χιλιόμετρα.

 

Massage Inn | Είστε έτοιμοι να χαλαρώσετε με ένα μοναδικό μασάζ στη Θεσσαλονίκη;
Η άποψη αυτή βασίζεται στο ότι η αερόβια άσκηση χαμηλής έντασης κινητοποιεί σε μεγαλύτερο ποσοστό τις αποθήκες λίπους ως κύρια πηγή ενέργειας, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι έτσι αδυνατίζουμε αποτελεσματικότερα.
 Το σώμα σας θα χρησιμοποιήσει σε μεγαλύτερο ποσοστό τις αποθήκες λίπους όμως το συνολικό ποσό θερμίδων που θα χάσετε με την αερόβια προπόνηση είναι πολύ μικρότερο από όσο νομίζετε και αρκετά μικρότερο συγκριτικά με την προπόνηση δύναμης.

 

Με 45 λεπτά τζόκινγκ στον διάδρομο  θα κάψετε περίπου 250 θερμίδες που ισούνται περίπου με ένα κομμάτι πίτσας εκ των οποίων 40 περίπου θερμίδες προέρχονται από τον βασικό σας μεταβολισμό δηλαδή τις θερμίδες που θα καίγατε ήδη σε κατάσταση ηρεμίας. 
Μπορεί κατά την διάρκεια της αερόβιας προπόνησης να καίμε περισσότερες θερμίδες σε αντίθεση με την προπόνηση με βάρη (περίπου 2 θερμίδες παραπάνω ανά λεπτό) όμως τα βάρη αυξάνουν το μεταβολισμό μας σημαντικά μέχρι και 24 ώρες αφού τελειώσουμε την προπόνηση ανεβάζοντας έτσι κατά πολύ την θερμιδική απώλεια. Οι μύες μας σε σύγκριση με το σωματικό μας λίπος σε ηρεμία καίνε τις τριπλάσιες θερμίδες δίνοντας μας έτσι άλλο ένα πλεονέκτημα. Τέλος μελέτες δείχνουν πως η προπόνηση με βάρη αυξάνει επίσης την ευαισθησία της ινσουλίνης στον οργανισμό μας η οποία συμβάλλει στην διατήρηση χαμηλού σωματικού λίπους.

 

Γιατί να επιλέξω προπονηση με βάρη;

 

*  Μεγαλύτερη μεταπροπονητική αύξηση του μεταβολισμού μέχρι και 24 ώρες.
* Αύξηση του συνολικού μας μεταβολισμού σε κατάσταση ηρεμίας χάρη στην μυϊκή ανάπτυξη.
* Αύξηση της ευαισθησίας της ινσουλίνης συμβάλλοντας στην διατήρηση χαμηλού σωματικού λίπους.

 

✔️Tip
Ενας τρόπος για να πετύχουμε την μεγαλύτερη καύση λίπους είναι να ακολουθήσουμε πρώτα το πρόγραμμα με τα βάρη και μετά το αερόβιο. Αυτό, γιατί όταν κάνουμε αερόβια άσκηση ο οργανισμός μας πρώτα καίει πρώτα τους υδατάνθρακες και μετά το λίπος. Έτσι, αν ξεκινήσουμε πρώτα την αναερόβια άσκηση (βάρη) θα εξαντλήσουμε τους υδατάνθρακες του οργανισμού μας κι όταν πια περάσουμε στην αερόβια άσκηση θα ξεκινήσουμε να καίμε κατευθείαν λίπος.

 

✔️Tip
Συμβουλευτείτε τους εξειδικευμένους προπονητές του δικτύου Gymnasium για την δημιουργία του δικού σας εξατομικευμένου προγράμματος στα βάρη και την κατάλληλη επιλογή των ομαδικών προγραμμάτων που σε συνδυασμό θα σας προσφέρουν τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα.

 

Η αναερόβια και η αερόβια άσκηση είναι χρήσιμες μορφές γυμναστικής, η καθεμία για διαφορετικό σκοπό και πλαίσιο. Ανάλογα τους στόχους μπορούν να συνδυαστούν για τα μέγιστα αποτελέσματα. Οτιδήποτε και να προτιμήσει κανείς, η μακροχρόνια διατήρηση είναι πολύ σημαντική. Αερόβια ή αναερόβια, γυμναστείτε όπως σας ευχαριστεί.

 

Απλά κινηθείτε!
Συμπληρώματα Διατροφής - My Fit Food