Συμβουλές για την συμμετοχή σας στον 11ο Διεθνή μαραθώνιο “ ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ”.

Στο κείμενο που ακολουθεί θα βρείτε χρήσιμες ιατρικές συμβουλές για ασφαλή προετοιμασία και συμμετοχή (πριν, κατά τη διάρκεια καθώς και μετά τον αγώνα) στο μαραθώνιο, που είναι απαραίτητες στους συμμετέχοντες δρομείς.

Massage Inn | Είστε έτοιμοι να χαλαρώσετε με ένα μοναδικό μασάζ στη Θεσσαλονίκη;

ΙΑΤΡΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Όλοι μπορούν να συμμετάσχουν, ανεξαρτήτως φυσικής κατάστασης, αρκεί να έχουν όμως τη συγκατάθεση του ιατρού τους. Γι’ αυτό και πρέπει εγκαίρως, αρκετά πριν την ημέρα έναρξης του αγώνα, να επισκεφθούν τον ιατρό τους και να συζητήσουν μαζί του τυχόν ιατρικά προβλήματα. Όλοι οι αγωνιζόμενοι αλλά ιδιαίτερα όσοι είναι πάνω από 35 χρονών πρέπει να έχουν υποβληθεί σε προαγωνιστικό καρδιολογικό έλεγχο. Σε κάθε περίπτωση όμως, η ευθύνη συμμετοχής ή μη βαραίνει αποκλειστικά τον αθλητή.

ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ
Αν υπάρχει κάποιο σοβαρό ιατρικό πρόβλημα, το οποίο μπορεί να σας οδηγήσει σε απώλεια αισθήσεων, όπως π.χ. ο διαβήτης, παρακαλούμε να βάλετε ένα σταυρό μπροστά από το νούμερό σας και να σημειώσετε τις τυχόν λεπτομέρειες της παθήσεως σας, καθώς και την φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείτε, στο πίσω μέρος του αριθμού.

Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΩΖΕΙ
Εάν στην οικογένεια σας υπάρχει ιστορικό καρδιακών παθήσεων, κάποιος ξαφνικός θάνατος, υψηλή χοληστερίνη ή αυξημένη πίεση, αλλά ιδιαίτερα, αν έχετε εσείς οι ίδιοι συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος, δυσφορία η οποία διαρκεί αρκετά, σας κόβεται η ανάσα, έχετε πολλούς γρήγορους παλμούς, τότε σας συμβουλεύουμε να επισκεφθείτε το γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να κανονίσει να κάνετε ένα σωστό τεστ για την καρδιά σας.

ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ
Η προπόνηση πρέπει να αυξάνεται σταδιακά, έτσι ώστε μετά να μην υποφέρετε από μυϊκούς πόνους και υπερκόπωση. Ξεχωρίστε τις μέρες, όπου η προπόνησή σας θα είναι πιο βαριά ή πιο ελαφριά καθώς και το χρόνο που θα ξεκουράζεστε, έτσι ώστε το σώμα σας να δυναμώνει αποτελεσματικά. Για να μειωθεί το ρίσκο τραυματισμού προσπαθήστε να έχετε ποικιλία στην προπόνηση, όπως, για παράδειγμα, να εναλλάσσετε την επιφάνεια πάνω στην οποία τρέχετε, την ταχύτητά σας, καθώς επίσης να μη φοράτε συνέχεια τα ίδια παπούτσια. Πάντα να προσέχετε τα αυτοκίνητα και να φοράτε ρούχα, τα οποία θα σας καθιστούν ορατούς τη νύχτα.

ΑΔΙΑΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ
Αν έχετε γρίπη ή κάποιο κρυολόγημα, παρακαλούμε μην προπονηθείτε μέχρι να αναρρώσετε πλήρως. Ξεκινήστε το πρόγραμμα άσκησής σας αυξάνοντας τη συχνότητα και την ένταση σταδιακά και προοδευτικά. Μην επιχειρήσετε να αναπληρώσετε αμέσως τις χαμένες προπονήσεις, διότι μπορεί να τραυματιστείτε ή να αρρωστήσετε εκ νέου. Αν είχατε πρόσφατα γρίπη, η οποία κράτησε για ένα μήνα ή και περισσότερο, παρακαλούμε σκεφτείτε τη συμμετοχή σας σε αυτόν το Μαραθώνιο.

Σημείωση:  Αν ένα μήνα πριν το Μαραθώνιο δεν μπορείτε να τρέξετε άνετα 20 χιλιόμετρα, τότε κατά πάσα πιθανότητα στη διάρκεια του Μαραθωνίου δε θα είστε ούτε ασφαλής, αλλά ούτε και θα το απολαύσετε. Παρακαλούμε μην τρέξετε σε αυτή την περίπτωση.

ΛΗΨΗ ΥΓΡΩΝ
Τα υγρά που χάνονται με τον ιδρώτα πρέπει να αναπληρώνονται, αλλιώς το σώμα αφυδατώνεται και μειώνεται η απόδοση του οργανισμού. Τα αλκοολούχα ποτά, το τσάι και ο καφές αφυδατώνουν το σώμα μας. Συνιστάται η πρόσληψη αρκετών μη αλκοολούχων ποτών, ειδικότερα αν ο καιρός είναι ζεστός. Πιείτε αρκετά υγρά, έτσι ώστε τα ούρα σας να έχουν ένα απαλό κίτρινο χρώμα. Καταναλώστε αρκετά υγρά μετά από την προπόνηση και εξασκηθείτε έτσι, ώστε να μπορείτε να πίνετε και κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Τις τελευταίες δυο μέρες πριν τον αγώνα καταναλώστε πολλά υγρά και αποφύγετε τα οινοπνευματώδη. Μην πίνετε υπερβολικά πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα ή μην πιείτε πολύ γρήγορα νερό αμέσως μετά τον αγώνα, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε υπονατριαιμία.

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΥΓΡΩΝ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
Ξεκινήστε τον αγώνα σας καλά ενυδατωμένοι. Μέχρι μισή ώρα πριν τον αγώνα μπορείτε να καταναλώσετε 250ml νερό ή κάποιο ισοτονικό διάλυμα. Παρακαλούμε μη χρησιμοποιήσετε μπουκάλια με νερό για χρήση πέραν της συνήθους (καταπολέμηση δίψας), όπως π.χ. για να βρέξετε το κεφάλι ή το σώμα σας, διότι μπορεί να καθυστερήσετε αθλητές, οι οποίοι έχουν πραγματική ανάγκη για ενυδάτωση.

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΥΓΡΩΝ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Πίνοντας λίγο μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα, αφού είναι απαραίτητο να αναπληρώνονται τα υγρά που χάνουμε με τον ιδρώτα. Πίνοντας υπερβολικά μπορεί να αποβεί επικίνδυνο και να οδηγήσει σε υπονατριαιμία και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και σε θάνατο. Να πίνετε υγρά όταν νιώθετε ότι το χρειάζεστε, ωστόσο όχι σε μεγάλες ποσότητες και μονορούφι πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον αγώνα.

Οι ανάγκες του κάθε αθλητή σε υγρά διαφέρουν ανάλογα με το πόσο ιδρώνει, τη διάπλαση του σώματός του, την ταχύτητα που επιτυγχάνει και κυρίως τις κλιματολογικές συνθήκες της ημέρας του αγώνα.

Οι γρηγορότεροι αθλητές (κάτω από 3:30) μπορεί να χρειαστούν μία ζεστή ημέρα ένα (1) λίτρο υγρών ανά μια ώρα. Οι πιο αργοί αθλητές μπορεί να χρειαστούν λιγότερο και συγκεκριμένα μια δροσερή μέρα δε χρειάζονται παραπάνω από 500ml ανά μια ώρα.

Σταθμοί υποστήριξης με νερά θα υπάρχουν αρκετοί. Αυτό ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ σε κάθε σταθμό να πίνετε νερό, απλά να καταπίνετε μεγάλες γουλιές τακτικά. Επίσης, αν χρειάζεστε ισοτονικά ποτά αντί για νερό, αυτά θα παρέχονται στους προκαθορισμένους σταθμούς.

Μετά τον τερματισμό μην πιείτε μεγάλες ποσότητες νερού. Μπορείτε να ενυδατώνεστε σταδιακά μέσα στις επόμενες 24-48 ώρες. Φάτε λίγο αλμυρό φαγητό και φροντίστε να πίνετε υγρά ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Έτσι δε θα πάθετε υπονατριαιμία, καθώς θα αναπληρώσετε το νερό, το αλάτι και το γλυκογόνο τα οποία χάσατε κατά τη διάρκεια του Μαραθωνίου.

ΦΑΓΗΤΟΦάτε ό,τι σας ταιριάζει! Μεγάλες δόσεις από επιπρόσθετες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, όπως ο σίδηρος, δεν είναι απαραίτητα και δεν προσφέρουν κανένα πλεονέκτημα. Αν είστε σε μια καλή και με ποικιλία δίαιτα, η επιπλέον βιταμίνη C σε μικρές ποσότητες είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα αν προέρχεται από φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Η προπόνηση σας βοηθάει να κρατάτε σε υψηλό επίπεδο το γλυκογόνο των μυών σας, εάν τρώτε αρκετούς υδατάνθρακες. Αν σας δοθεί η ευκαιρία, φάτε λίγους υδατάνθρακες, 2 ώρες πριν το τρέξιμο στο Μαραθώνιο ή οποιοδήποτε άλλο τρέξιμο μεγάλης διάρκειας.

Μην αλλάξετε την κανονική σας δίαιτα πολύ γρήγορα, μέσα στην τελευταία εβδομάδα πριν το Μαραθώνιο, όμως φροντίστε να τρέφεστε με περισσότερες πρωτεΐνες, όπως κρέας αλλά και υδατάνθρακες, όπως μακαρόνια, ρύζι, ψωμί, δημητριακά και γενικά γλυκά φαγητά. Ειδικότερα για τις 3 τελευταίες ημέρες πριν τον αγώνα, καλό θα ήταν να μειώσετε την προπόνηση. Αυτό βοηθάει στο να αυξηθεί το γλυκογόνο στους μύες.

ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
Αποφύγετε την έντονη προπόνηση και ξεκουραστείτε από νωρίς.

Ετοιμάστε αποβραδίς τα απαραίτητα για τη συμμετοχή σας. Το δείπνο να είναι ελαφρύ και, αναλογικά, πλούσιο σε υδατάνθρακες (ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, πατάτες).

Να μην ξεχάσετε την ενυδάτωσή σας, ιδιαίτερα αν για την ημέρα του αγώνα προβλέπεται υψηλή για την εποχή θερμοκρασία.

Αποφύγετε το αλκοόλ.

ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
Μην τρέξετε αν δεν αισθάνεστε καλά, ακόμα και αν πρόκειται για κάτι που επιθυμείτε πολύ και προετοιμαστήκατε για αυτό. Τα περισσότερα ιατρικά περιστατικά συμβαίνουν σε αθλητές οι οποίοι, παρόλο που δε αισθάνονται καλά, συμμετέχουν κανονικά, διότι δεν θέλουν να χάσουν το συγκεκριμένο αθλητικό γεγονός. Αν νιώθετε ότι έχετε πυρετό, εάν κάνετε εμετούς, αν έχετε διάρροια ή πόνους στο στήθος, παρακαλούμε μην λάβετε μέρος σε αγώνα δρόμου και ιδιαίτερα στο Μαραθώνιο. Να μη ρισκάρετε την υγεία σας.

Ντυθείτε με τα κατάλληλα ρούχα, ανάλογα με τον καιρό.  Φορέστε παπούτσια που έχετε ξανατρέξει και γνωρίζετε ότι δεν θα σας δημιουργήσουν φουσκάλες.

Προγευματίστε μερικές ώρες πριν την ώρα εκκίνησης, πολύ ελαφρά, αποφεύγοντας τα λίπη.

Ξεκινήστε έγκαιρα για την Αφετηρία και αποφύγετε οτιδήποτε θα μπορούσε να σας δημιουργήσει stress.

Ξεκινήστε τον αγώνα σας καλά ενυδατωμένοι.  Μέχρι μισή ώρα πριν τον αγώνα μπορείτε να καταναλώσετε 250ml νερό.

ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ
Όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια της επιβάρυνσης τόσο αυξάνεται η σημασία της τακτικής ενυδάτωσης και της κατάλληλης τροφοδοσίας. Να πίνετε τακτικά, αλλά να μην το παρακάνετε. Αν επιλέξετε δική σας τροφοδοσία, να προτιμήσετε τα σκευάσματα που έχετε ήδη δοκιμάσει. Να προτιμάτε τα ρευστά και παχύρευστα σκευάσματα που αφομοιώνονται ευκολότερα από τον οργανισμό. Παρόλα αυτά δεν αντενδείκνυται η τροφοδοσία με ξηρά τροφή κατά τη διάρκεια πολύωρης επιβάρυνσης, αν το μέτρο αυτό έχει ήδη δοκιμαστεί.

Τρέξτε ελαφρά, ιδιαίτερα αν το επίπεδο της προετοιμασίας σας για τον αγώνα που τρέχετε δεν ήταν ικανοποιητικό.  Ακολουθήστε αυτή τη συμβουλή και το πιο πιθανό είναι να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις του χωρίς να χρειαστείτε κάποια ιατρική βοήθεια.

Ιατροί και εθελοντές Σαμαρείτες βρίσκονται στη διαδρομή για να καλύψουν υγειονομικά ολόκληρες τις αγωνιστικές διαδρομές, όχι μόνο όπου υπάρχουν σταθμοί τροφοδοσίας.

Αν εγκαταλείψετε, κατευθυνθείτε στον πιο κοντινό σταθμό με ιατρό. Δώστε προσοχή σε αυτές τις συμβουλές και έχετέ τις σαν οδηγό πριν και κατά τη διάρκεια του Μαραθωνίου.

ΣΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ
Όταν τερματίσετε, μη σταθείτε ακίνητοι.  Συνεχίστε να περπατάτε, ειδικά όταν αισθάνεστε ότι ζαλίζεστε και πιείτε αρκετά υγρά, ώστε να αναπληρώσετε αυτά που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του αγώνα (ιδιαίτερα εκείνοι που τερμάτισαν μαραθώνιο).

Πηγαίνετε στο χώρο που θα παραλάβετε τα πράγματά σας, όσο γίνεται πιο γρήγορα, πάρτε το σακίδιό σας και φορέστε στεγνά και ζεστά ρούχα. Η χρήση της κουβέρτας δεν είναι επαρκής για να απωθήσετε το κρύο ή την υποθερμία.

Στη συνέχεια, φροντίστε να πίνετε κάτι, αλλά αργά, καθώς και να φάτε, πάντα με τον ίδιο ρυθμό. Μετά τον τερματισμό μην πιείτε μεγάλες ποσότητες νερού. Μπορείτε να ενυδατώνεστε σταδιακά μέσα στις επόμενες 24-48 ώρες.  Μερικοί αθλητές αισθάνονται ότι θα λιποθυμήσουν ακόμα και μιάμιση ώρα μετά τον αγώνα, επειδή δεν πίνουν αρκετά υγρά ή δεν τρώνε καλά.  Αλλά και πάλι μην πίνετε υπερβολικά.

Αν, για οποιοδήποτε λόγο, αισθανθείτε ατονία, ζάλη, αδυναμία να κινηθείτε, αναζητήστε αμέσως το παρευρισκόμενο ιατρικό προσωπικό.

ΠΗΓΗ: http://www.atgm.gr/index.php/el/

Συμπληρώματα Διατροφής - My Fit Food