Πολλές φορές ακούμε διάφορους μύθους γύρω από την διατροφή και την άσκηση. Συνήθως τα έχουμε ακούσει από κάποιο φίλο ή φίλη ή τα έχουμε διαβάσει σε κάποιο περιοδικό που σίγουρα δεν στηρίζεται σε διεθνή βιβλιογραφία και επίσημες έρευνες.

Ποιοί είναι οι 10 πιο δημοφιλείς μύθοι που ακούμε;

Massage Inn | Είστε έτοιμοι να χαλαρώσετε με ένα μοναδικό μασάζ στη Θεσσαλονίκη;
  1. Πρώτα θα χάσω κιλά και μετά θα ξεκινήσω προπόνηση.

Ίσως ο μεγαλύτερος μύθος και ο χειρότερος που έχω ακούσει ποτέ. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε πως το λίπος δεν μετατρέπεται σε μύ. Μιλάμε για δυο διαφορετικές στιβάδες. Συγκεκριμένα η βελτίωση της διατροφής αποδίδει τα μέγιστα όταν συνδυαστεί με την σωστή φυσική δραστηριότητα. Η απώλεια βάρους αν δεν συνδυαστεί με άσκηση μπορεί να σημαίνει και απώλεια μυικού ιστού. Επομένως η προσπάθεια θεωρείται επιτυχημένη όταν αλλάζει η σύσταση του σώματος, αυξάνεται δηλαδή ο βασικός μεταβολισμός μέσω της μείωσης του λιπώδη ιστού και της αύξησης της μυϊκής μάζας.

  1. Θα κάνω κοιλιακούς για να χάσω το περιττό λίπος από την κοιλιά .

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν κάποια σημεία που αποθηκεύεται περισσότερο λίπος. Για να χρησιμοποιηθεί μέρος της αποθηκευμένης ενέργειας απαιτείται αερόβια άσκηση υπομέγιστης έντασης. Από αυτό το σημείο και μετά ο οργανισμός χρησιμοποιεί το λίπος ως καύσιμο. Επομένως δεν υπάρχει μια άσκηση που να καίει λίπος από μία συγκεκριμένη μυϊκή ομάδα. Υπάρχουν ασκήσεις που γυμνάζουν ομάδες μυών. Έτσι και οι κοιλιακοί γυμνάζουν τους μυς και όχι τον λιπώδη ιστό που τους καλύπτει.

  1. Κάνω κάθε μέρα προπόνηση αλλά δεν βλέπω διαφορά στο σώμα μου.

Το πιο πιθανόν είναι ότι δεν κάνεις την κατάλληλη προπόνηση για το σώμα σου. Επιπλέον, για να δούμε αλλαγή στο σώμα μας θα πρέπει να εναλλάσσετε τόσο η ένταση της προπόνησης όσο και το είδος της προπόνησης από αερόβια σε προπόνηση ενδυνάμωσης. Επίσης όσο σημαντική είναι η προπόνηση άλλο τόσο σημαντική είναι και η αποκατάσταση. Δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε διαφορά στο σώμα μας αν δεν του δώσουμε τον απαραίτητο χρόνο για να αναρρώσει.

  1. Δεν χάνω κιλά γιατί δεν έχω καλό μεταβολισμό.

Ο μεταβολισμός συνδέεται άμεσα με τον συνολικό τρόπο ζωής. Οι άνθρωποι που κάνουν καθιστική ζωή έχουν αργό μεταβολισμό και δυσκολεύονται στο να χάσουν κιλά. Επίσης άτομα που υποβάλλουν τον εαυτό τους πολύ συχνά σε αυστηρές δίαιτες φαίνεται να επιβαρύνουν αρνητικά τον μεταβολισμό τους.

  1. Αφού δεν ιδρώνω δεν χάνω θερμίδες.

Η εφίδρωση είναι μια από τις λειτουργίες του οργανισμού που τον βοηθάει για να ρυθμίσει την θερμοκρασία του. Όταν το σώμα εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες ,όπως γίνεται κατά την διάρκεια της άσκησης, τότε απελευθερώνεται ιδρώτας με στόχο να δημιουργήσει το αίσθημα της δροσιάς. Επομένως η ποσότητα του ιδρώτα που αποβάλει κάθε άνθρωπος δεν συνδέεται με την ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνει.

6.Όταν πίνω πολύ νερό , ιδρώνω πιο πολύ.

Όπως αναφέραμε και παραπάνω ο ιδρώτας σχετίζεται με την ικανότητα του οργανισμού να ρυθμίζει σωστά την θερμοκρασία του σώματος. Στηριζόμενοι στον μύθο οτι αν πιώ πολύ νερό, θα ιδρώσω πιο πολύ, πολύ ασκούμενοι καταναλώνουν λίγο νερό με αποτέλεσμα να αφυδατώνονται και να φτάνουν στην κόπωσης πολύ πιο γρήγορα.

  1. Δεν κάνω βάρη γιατί με φουσκώνουν.

Η ελεγχόμενη προπόνηση με βάρη σε συνδυασμό με μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή δεν φουσκώνει το σώμα. Επιπρόσθετα τα βάρη βοηθούν στην αύξηση της μυϊκής μάζας που με την σειρά τους βοηθούν στην αύξηση του βασικού μεταβολισμού.

  1. Τρώω μόνο μία φορά την ημέρα για να χάσω πολλά κιλά.

Αυτός ίσως είναι και ο χειρότερος τρόπος για να χάσει κάποιος κιλά. Οι πολλές ώρες χωρίς φαγητό οδηγούν στην αύξηση της αίσθησης της πείνας και τελικά την κατανάλωση πολύ περισσότερων θερμίδων. Μικρά γεύματα ανά τρεις με τέσσερις ώρες μπορούν να βοηθήσουν στην πιο ισορροπημένη λειτουργία του μεταβολισμού.

  1. Δεν κάνω γυμναστική γιατί δεν έχω περιττά κιλά και έτσι δεν μου χρειάζεται.

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει ανάγκη την άσκηση. Όταν ξεκινάμε την φυσική δραστηριότητα θα πρέπει πρώτα να μας ενδιαφέρει η καλή φυσική κατάσταση και μετά η εμφάνιση. Άλλωστε σύμφωνα με όλες τις σύγχρονες μελέτες η καλή φυσική κατάσταση συνδέεται με την ποιότητα ζωής και το προσδόκιμο επιβίωσης.

  1. Δεν μπορώ να τρέξω.

Δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δεν θέλω. Οι περισσότεροι που ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν να τρέξουν τις περισσότερες φορές δεν έχουν καν δοκιμάσει. Η αερόβια προπόνηση είναι απαραίτητη μορφή δραστηριότητας, όπως το ποδήλατο ή το γρήγορα περπάτημα και δεν θα πρέπει να λείπει από την φυσική μας δραστηριότητα.

Τουρτούρα Πηνελόπη

Καθ. Φυσικής Αγωγής,

Group & Personal Trainer

Συμπληρώματα Διατροφής - My Fit Food