Γιατί η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά!
Το δέρμα παίζει μεγάλο ρόλο στην σχέση του οργανισμού με το περιβάλλον και στην αλληλεπίδραση που έχουν μεταξύ τους. Η σχέση τους έγκειται στο ότι στην επιφάνεια του δέρματος βρίσκονται οι νευρικοί υποδοχείς. Αυτοί είναι τα άμεσα όργανα που καθορίζουν την άμυνα του οργανισμού στον φυσικό περίγυρο. Το δέρμα έχει μεγάλη συμμετοχή στην θερμορύθμιση (σταθερή θερμοκρασία του δέρματος σε όλες τις συνθήκες). Και ειδικά στην αποβολή θερμότητας. Λειτουργίες που έχουν άμεση σχέση με την προπόνηση και που εξαρτώνται από την καθαριότητα του σώματος σε μεγάλο βαθμό. Δηλαδή το σώμα είναι ένας φυσικός θερμοστάτης.

Στο δέρμα κατά την διάρκεια της προπόνησης συγκεντρώνονται χιλιάδες μικρόβια. Έχει υπολογιστεί ότι σε ένα τετραγωνικό εκατοστό μαζεύονται 40.000 μικρόβια ενώ κατά την διάρκεια του πλυσίματος φεύγουν πάνω από 1.500.000 μικρόβια. Όλα αυτά σε φυσιολογικές συνθήκες. Πόσο μάλλον όταν το σώμα γυμνάζεται και είναι υπερβολικά λερωμένο. Επίσης εκτός από τα μικρόβια κολλάνε χιλιάδες μόρια σκόνης που κάνουν ακόμη πιο προβληματική την λειτουργία των αδένων του δέρματος. Έτσι μπορούν να αναπτυχθούν δερματοπάθειες που εκδηλώνονται με σπυράκια η στην χειρότερη περίπτωση με μολύνσεις. Αιτίες για τις δερματοπάθειες είναι το βρώμικο δέρμα, το ξηρό δέρμα, ο πολύς ιδρώτας. Αν το δέρμα είναι ξηρό πρέπει να πλενόμαστε τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα αν όχι καθημερινά με σαπούνι. Αν έχουμε λιπαρό πλενόμαστε με ζεστό νερό το πολύ 30-35 βαθμούς. Και στις δύο περιπτώσεις δεν πρέπει το νερό να είναι ούτε πολύ ζεστό ούτε πολύ κρύο ειδάλλως δεν μπορεί να χαλαρώσει το νευρικό σύστημα.

Massage Inn | Είστε έτοιμοι να χαλαρώσετε με ένα μοναδικό μασάζ στη Θεσσαλονίκη;

Θα πρέπει οι αθλητές να πλένουν καθημερινά τα ρούχα τους και τις κάλτσες τους. Τα παπούτσια πρέπει να βγαίνουν από την τσάντα και να αερίζονται, να αλλάζουν μπλούζα αμέσως μετά την προπόνηση και να έχουν ένα μικρό πετσετάκι να σκουπίζουν τον ιδρώτα. Να μην πιάνουν με τα χέρια το πρόσωπο τους αφού έχουν πιάσει όργανα γυμναστικής η μπάλες η είναι ιδρωμένα και λερωμένα, να μην ξαπλώνουν χωρίς μπλουζάκι σε αθλητικούς η γενικής χρήσης χώρους.

Μιχαηλίδης Βασίλειος

Καθ. Φυσικής Αγωγής

Συμπληρώματα Διατροφής - My Fit Food