Οι αρθρώσεις είναι από τα πιο απαραίτητα όργανα  στο σώμα του ανθρώπου γιατί μας επιτρέπουν να κάνουμε ένα σωρό κινήσεις και επιδεξιότητες. Βρίσκονται στα σημεία που ενώνονται δυο οστά. Το σημείο επαφής των δύο οστών καλύπτεται από μία χόνδρινη ουσία, όπως είναι το κότσι της κότας που είναι λεία και στιλπνή και έχει ρόλο να ελαττώνει τις τριβές. Δεν έχουν δε καθόλου νευρά γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο δεν αισθανόμαστε καθόλου πόνο στις αρθρώσεις όταν εφάπτονται τα οστά μεταξύ τους. Η όλη δε περιοχή της άρθρωσης καλύπτεται από μυς, συνδέσμους,  τένοντες που βοηθούν στις  κινήσεις  και κυρίως από το αρθρικό υμένα όπου εκκρίνεται ένα υγρό όπου έχει ρόλο λιπαντικού μεταξύ των αρθρικών επιφανειών. Αυτό το υγρό, εφόσον γίνει καλή προθέρμανση,  εκκρίνεται σε μεγαλύτερη ποσότητα.
Οι αθλητές στην προσπάθεια τους να επιτύχουν υψηλά αθλητικά αποτελέσματα, ξεπερνάνε τη φυσιολογική κίνηση των αρθρώσεων επιβαρύνοντας κάτω από διαφορές προπονητικές γωνίες θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την υγεία τους. Αυτό συμβαίνει γιατί η άρθρωση από την φύση της είναι λειτουργικά ανάλογα φτιαγμένη για να κάνει κινήσεις ενός ορισμένου πλάτους δημιουργώντας έτσι προβλήματα όταν ξεπεραστεί αυτό το σημείο. Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ότι λόγω κακής λειτουργιάς της άρθρωσης αυτή δέχεται επιβαρύνσεις όχι σε ολόκληρη την επιφάνεια αλλά σε μια πλευρά ανάλογα την άσκηση και έτσι δεν απορροφάται φυσιολογικά η πίεση.  Οι αρθρικές επιφάνειες μαλακώνουν και εμφανίζονται μικρορογμές που όσο συνεχίζεται η κακή επιβάρυνση γίνονται  πιο βαθιές, φεύγουν κομματάκια από τον χόνδρο, μπαίνουν ανάμεσα στα οστά της άρθρωση, αυξάνοντας έτσι τις τριβές και την καταστροφή τους. Το τελειωτικό στάδιο είναι  να καταστραφούν τελείως οι αρθρικές επιφάνειες, να τρίβονται μεταξύ τους τα οστά, να προκαλούνται πόνοι, και να μεταβάλλεται έτσι ολόκληρη η μορφολογία της άρθρωσης. Τότε έχουμε τους αρθρικούς πόνους, οι κινήσεις γίνονται δύσκολα και η άρθρωση γίνεται δύσκαμπτη εφόσον περάσει κάποιο χρονικό διάστημα, μαζεύει υγρά και πρήζεται.
Η αλλαγή του καιρού με το κρύο επηρεάζει προς το χειρότερο. Υπ’ όψιν ότι τα ίδια πράγματα δημιουργούνται και σε άτομα που κάνουν κάποια επαναλαμβανόμενη συγκεκριμένη εργασία κάτω από μη φυσιολογικές γωνίες για την άρθρωση.
Σωστή προθέρμανση λοιπόν για υγιείς αρθρώσεις.
Ρωτήστε τους  εξειδικευμένους trainers του δικτύου μας ποιά είναι η κατάλληλη προθέρμανση για την προπόνηση σας.
Μιχαηλίδης Βασίλειος
Καθ. Φυσ. Αγωγής
Συμπληρώματα Διατροφής - My Fit Food