Υπάρχει άραγε πιο ωραία ανθρώπινη χειρονομία αλληλεγγύης από την αιμοδοσία για να σωθεί μια ζωή;

Η διαδικασία απλή, ασφαλής και διαρκεί γύρω στα 10 λεπτά εφόσον ο εκάστοτε εθελοντής αιμοδότης είναι υγιής με αιμοτοκρίτη, αρτηριακή πίεση και σφύξεις εντός φυσιολογικών τιμών. Και δεν έχει καμία σημασία ούτε το φύλο, ούτε η ηλικία, η εθνικότητα ή η κοινωνικοοικονομική κατάσταση του αιμοδότη από τη στιγμή που κάποιος συνάνθρωπός του το έχει πραγματικά ανάγκη για να επιβιώσει. Εξάλλου η ποσότητα του αίματος που συλλέγεται κατά την αιμοδοσία αντιπροσωπεύει μόνο το 1/20 του συνολικού όγκου αίματος του σώματός μας ο οποίος αποκαθίσταται μέσα στο επόμενο 10λεπτο.

Massage Inn | Είστε έτοιμοι να χαλαρώσετε με ένα μοναδικό μασάζ στη Θεσσαλονίκη;

Επίσης, είναι σημαντικό ο καθένας μας να δίνει αίμα εθελοντικά κι όχι μόνο σε περιπτώσεις που το χρειάζεται κάποιος συγγενής ή φίλος κι αυτό γιατί οι ανάγκες για αίμα στη χώρα μας είναι μεγάλες. Οι μονάδες αίματος, όμως, στα κέντρα αιμοδοσίας δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες αυτές, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να γίνεται εισαγωγή αίματος από χώρες του εξωτερικού. Κι αν σε προβληματίζει το ότι είσαι αθλητής ή απλά σου αρέσει να γυμνάζεσαι συστηματικά, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Την ημέρα της αιμοδοσίας μπορείς να ασκηθείς κανονικά πριν πας να δώσεις αίμα καταναλώνοντας λίγη παραπάνω ποσότητα υγρών ενώ μετά από τη διαδικασία καλό θα ήταν να αποφευχθεί η έντονη σωματική δραστηριότητα.

Θυμήσου: Εθελοντής αιμοδότης γίνεσαι από επιλογή η οποία θα ήταν συχνότερη αν αναλογιστείς πως ο καθένας μας μπορεί κάποια στιγμή στη ζωή του να βρεθεί στην κατάσταση που θα χρειαστεί να πάρει αίμα. Και εν τέλει, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να δείξεις έμπρακτα την αγάπη σου στον άγνωστο «αδερφό» σου.

Αικατερίνη Εμμανουέλα

Μαία – FItness instructor

Συμπληρώματα Διατροφής - My Fit Food