Η μαύρη σοκολάτα περιέχει συστατικά που είναι ευεργετικά για τον οργανισμό μας και κατά συνέπεια η κατανάλωση της μπορεί να επιφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία μας. Για παράδειγμα, μπορεί να αυξήσει τη διαστολή των αγγείων και τη ροή του αίματος, μειώνοντας έτσι την αρτηριακή πίεση και βελτιώνοντας τη λειτουργία της καρδιάς.

Ωστόσο, φαίνεται πως ήρθε η ώρα να αγαπήσουμε ακόμη περισσότερο τη μαύρη σοκολάτα. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στο Kingston University του Λονδίνου, η κατανάλωση της επηρεάζει την αναερόβια ικανότητα του οργανισμού και την αναπνοή και μπορεί να μας βοηθήσει στην άσκηση.

Massage Inn | Είστε έτοιμοι να χαλαρώσετε με ένα μοναδικό μασάζ στη Θεσσαλονίκη;

Στην έρευνα συμμετείχαν δύο ομάδες ποδηλατών, με την πρώτη ομάδα να καταναλώνει 40 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας την ημέρα και τη δεύτερη ομάδα να καταναλώνει ίση ποσότητα λευκής σοκολάτας. Τα αποτελέσματα της μελέτης απέδειξαν ότι και οι δύο ομάδες ποδηλατών εξακολουθούσαν να διανυουν την ίδια απόσταση στον ίδιο χρόνο, αλλά οι αθλητές της ομάδας που είχαν καταναλώσει μαύρη σοκολάτα πριν την προπόνηση ανέπνεαν καλύτερα και ήταν σε θέση να διατηρήσουν το επίπεδο της άσκησης χωρίς να λαχανιάζουν.

Όπως αποδείχθηκε, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε μία ουσία που λέγεται επικατεχίνη, η οποία έμμεσα (μέσω της απελευθέρωσης άλλων ουσιών) ενισχύει την είσοδο του οξυγόνου στα κύτταρα μας.

Ακόμα αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με άλλη μελέτη, η επιλογή της ως προαγωνιστικό σνακ, βοηθά στη μείωση τους αισθήματος της κόπωσης και στη βελτίωση της απόδοσης μας.

Εάν λοιπόν αγαπάτε τη μαύρη σοκολάτα μπορείτε να την καταναλώνετε πριν την άσκηση, αλλά με προσοχή στην ποσότητα, ώστε να αποφευχθεί η πρόσληψη παραπανίσιων θερμίδων και η αύξηση του σωματικού βάρους.

Μαρούδα Κωνσταντίνα
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Συμπληρώματα Διατροφής - My Fit Food