Είναι και πάλι η εποχή του συναχιού και του φταρνίσματος – και τους επόμενους μήνες, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα υποκύψουν τουλάχιστον μία φορά στους ιούς του κρυολογήματος, της γρίπης και, γενικότερα, των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος που είθισται να αποκαλούμε «ιώσεις». Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ενισχύσετε τις άμυνες του οργανισμού σας απέναντι σε αυτούς τους ιούς. Οι νεώτερες μελέτες επί του θέματος, κατέληξαν σε μερικά πολύ χρήσιμα στοιχεία. Να ποια είναι:

1.
Να πλένετε τα χέρια σας. Το άγγιγμα απλών αντικειμένων με μολυσμένα χέρια αποτελεί την κύρια οδό μετάδοσης των ιών του κοινού κρυολογήματος. Η συμπεριφορά μας διευκολύνει πολύ τα πράγματα: ο μέσος άνθρωπος βάζει το χέρι στη μύτη του μία φορά κάθε τρία λεπτά, σύμφωνα με μελέτη του εκπόνησε το Εθνικό Ίδρυμα Καρδιάς και Πνευμόνων στο Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου – και ακόμα κι αν πλένει κανείς συχνά τα χέρια του, αποκλείεται να το κάνει ανά τρία λεπτά.

Επιπλέον, οι ιοί του κοινού κρυολογήματος ζουν πολύ περισσότερο απ’ όσο νόμιζαν έως τώρα οι ειδικοί, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια. Ο ένας στους δύο υγιείς εθελοντές που συμμετείχαν σε αυτήν, ανέπτυξε κρυολόγημα έπειτα από διαμονή μιας νύκτας σε ένα δωμάτιο στο οποίο πριν από αυτόν έμεναν επί τετραημέρου κρυολογημένοι άνθρωποι. Οι επιφάνειες στο δωμάτιο που ήταν πιο μολυσμένες ήταν οι διακόπτες, τα στυλό, τα τηλέφωνα, τα χερούλια στις πόρτες, οι βρύσες και τα τηλεχειριστήρια.

Massage Inn | Είστε έτοιμοι να χαλαρώσετε με ένα μοναδικό μασάζ στη Θεσσαλονίκη;

Εξίσου… επικίνδυνο, όμως, είναι να μένει κανείς στο σπίτι, ιδίως εάν έχει μικρά παιδιά. «Τα μικρά παιδιά είναι επιρρεπή στα κρυολογήματα επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα βρίσκεται στο στάδιο που μαθαίνει να τα αντιμετωπίζει», λέει ο δρ Ρον Έκκλς, από το Κέντρο Κοινού Κρυολογήματος του Κάρντιφ. «Επιπλέον, τα μικρά παιδιά δεν έχουν καλή υγιεινή, η μύτη τους “τρέχει”, βάζουν τα χέρια στη μύτη και μετά μολύνουν ό,τι αγγίξουν».

Τι να κάνετε:

Να πλένετε καλά τα χέρια σας τουλάχιστον πέντε φορές την ημέρα, ιδίως έπειτα από κάθε βήχα, φτάρνισμα ή φύσημα της μύτης. Καλό πλύσιμο σημαίνει ότι θα χρησιμοποιήσετε ζεστό (όχι καυτό) τρεχούμενο νερό και σαπούνι, θα τρίψετε καλά όλες τις επιφάνειες των χεριών (κρατώντας τα μακριά από το νερό), θα τα ξεβγάλετε προσεκτικά και μετά θα τα στεγνώσετε καλά.

2.
Να τρώτε τρόφιμα που ενισχύουν τις άμυνές σας. Το να αποφύγει κανείς τους περίπου 250 ιούς που προκαλούν κρυολόγημα είναι δύσκολο, ιδίως όταν ζει με άλλους ανθρώπους και λαμβάνει μέρος σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Σε κάθε άνθρωπο, όμως, με συνάχι, αντιστοιχούν δύο-τρεις άλλοι οι οποίοι είναι μεν μολυσμένοι με τον ίδιο ιό, αλλά δεν έχουν αναπτύξει συμπτώματα. Όσοι υποκύπτουν στους ιούς του κρυολογήματος, είθισται να έχουν κάπως εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Τι να κάνετε:

Για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα πρέπει να τρώτε υγιεινά. Η δρ Τζόαν Λαν, από το Βρετανικό Ίδρυμα Διατροφής συνιστά επίσης αυξημένη κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, καθώς και ορισμένων ιχνοστοιχείων: σιδήρου, ψευδαργύρου και σεληνίου.

Καλές πηγές σιδήρου είναι το κόκκινο κρέας, τα ψάρια, το συκώτι, το πατέ, τα φασόλια, οι φακές, τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα, τα σύκα και τα εμπλουτισμένα δημητριακά για πρωινό. Εάν, όμως, προτιμήσετε τις φυτικές πηγές του, πρέπει να πίνετε και χυμό πορτοκαλιού, διότι ο σίδηρος των φυτικών τροφίμων απορροφάται πιο δύσκολα από τον οργανισμό απ’ όσο εκείνος των ζωικής προέλευσης τροφίμων.

Καλές πηγές ψευδαργύρου είναι το κόκκινο κρέας, τα στρείδια, η κολοκύθα και οι ηλιόσποροι. Το γάλα, το τυρί, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και οι φακές επίσης περιέχουν ψευδάργυρο.

Όσον αφορά το σελήνιο, καλές πηγές του είναι τα καρύδια, τα ψάρια και τα οστρακόδερμα (κυρίως τα καβούρια), καθώς και οι καρποί της σόγιας.

3.
Να γυμνάζεστε συστηματικά. Οι αγύμναστοι άνθρωποι διατρέχουν αυξημένες πιθανότητες να κρυολογήσουν ή να πάθουν γρίπη, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Λώφμπρω. «Η μετρίας εντάσεως γυμναστική διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα – ιδίως τα λευκά αιμοσφαίρια και τη συγκέντρωση αντισωμάτων στο σάλιο – προστατεύοντας έτσι από τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος», λέει ο καθηγητής Επιστήμης Αθλητισμού δρ Μάϊκ Γκλήσον.

Ωστόσο, τον χειμώνα είναι προτιμότερη η ψυχαγωγική γυμναστική (λ.χ. ένας ωραίος περίπατος) παρά το να τρέχει κανείς στον μαραθώνιο, σύμφωνα με τον αθλητίατρο δρα Γκρέγκ Γουάϊτ. «Όσο πιο σκληρά προπονείται, τόσο περισσότερο κινδυνεύει να εκδηλώσει κάποια χειμερινή νόσο, με τις ώρες έπειτα από την προπόνηση να είναι οι πιο επικίνδυνες για μόλυνση από ιό της εποχής», λέει.

Τι να κάνετε:

Να αποφεύγετε την υπερβολική σωματική καταπόνηση τους χειμερινούς μήνες των κρυολογημάτων και της γρίπης, εξασφαλίζοντας ότι δεν σας κουράζει η προπόνησή σας.

4.
Πάρτε διατροφικά συμπληρώματα. Αν και εξακολουθούν να υπάρχουν διχογνωμίες στην επιστημονική κοινότητα και πολλοί ειδικοί – όπως η δρ Τζόαν Λαν, από το Βρετανικό Ίδρυμα Διατροφής – πιστεύουν ότι τα πλήρη τρόφιμα είναι πιο αποτελεσματικά από τα συμπληρώματα, νέες μελέτες έχουν δείξει τα εξής:

* Echinacea. Το βότανο αυτό αποτελεί την κύρια εναλλακτική μέθοδο για την πρόληψη των κρυολογημάτων σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Σύμφωνα με μελέτης του Κέντρου Φαρμακευτικής Έρευνας, στη Ζυρίχη, η echinacea δρα ηρεμώντας το ανοσοποιητικό σύστημα (αντί να το διεγείρει, όπως νομίζουν πολλοί). Και η ηρεμία αυτή έχει ως αποτέλεσμα να μην αναπτύσσονται έντονα συμπτώματα κρυολογήματος.

* Τζινσενγκ. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να ελαττώσει κατά 30% τον κίνδυνο κρυολογήματος.

* Σκόρδο. Μελέτη διαρκείας 12 εβδομάδων έδειξε ότι όσοι εθελοντές έπαιρναν συμπληρώματα σκόρδου είχαν τρεις φορές λιγότερες πιθανότητες να κρυολογήσουν ή να πάθουν γρίπη.

* Βιταμίνη C. Η ανασκόπηση 60 μελετών για τη βιταμίνη αυτή, που δημοσιεύθηκε το 2000 στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Επιδημιολογίας», έδειξε ότι ένα γραμμάριο βιταμίνης C την ημέρα μειώνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος.

5.
Ζεσταθείτε, χαμογελάστε, κάνετε σεξ. Και οι τρεις τρόποι είναι πολύτιμοι για την πρόληψη των κρυολογημάτων: εάν κρυώνετε, μπορεί να εξασθενήσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, εάν είστε χαρούμενοι έχετε τρεις φορές λιγότερες πιθανότητες να κρυολογήσετε και αν κάνετε σεξ μία ή δύο φορές την εβδομάδα, θα αποκτήσετε πιο γερό ανοσοποιητικό σύστημα, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο. Αν πάντως το παρακάνετε με το σεξ (πάνω από δύο φορές την εβδομάδα), οι φυσικές άμυνές σας θα «πέσουν»…

Πηγή: Web onlya

Συμπληρώματα Διατροφής - My Fit Food