Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women’s Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Κατά καιρούς απέκτησε διάφορες μορφές και υπόβαθρα, μέχρι την υιοθέτηση του θεσμού από τον ΟΗΕ και την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.

Εμείς προτιμήσαμε να θίξουμε το θέμα της έφυλης βίας, μιας και κερδίζει ολοένα έδαφος στις χώρες “εν κρίσει”, και το πως μπορεί κανείς να λάβει υποστήριξη και βοήθεια. Τα παρακάτω στοιχεία πάρθηκαν από το κέντρο στήριξης κακοποιημένων γυναικών “Καταφύγιο Γυναίκας”, το οποίο αποτελείται από μια ομάδα εθελοντών  με όραμα και ανθρωπιστικό ενδιαφέρον για την καταπολέμηση κάθε μορφής έμφυλης βίας. Η ομάδα απαρτίζεται από νέους ανθρώπους που συνεργάζονται καθημερινά και υπεύθυνα για τη στήριξη γυναικών που υφίστανται ή έχουν υποστεί στο παρελθόν κακοποίηση.

Massage Inn | Είστε έτοιμοι να χαλαρώσετε με ένα μοναδικό μασάζ στη Θεσσαλονίκη;

Ορισμός έμφυλης βίας
Κάθε πράξη βίας που στηρίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα ή είναι δυνατό να έχει ως αποτέλεσμα, τη σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή πόνο για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών τέτοιων πράξεων, τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας είτε αυτό προκύπτει στη δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή. (Πηγή: Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών -4η Παγκόσμια Διάσκεψη Γυναικών)

Μορφές βίας

Σωματική βία: Γελοιοποίηση του σώματος του άλλου, γροθιές, σπρώξιμο, χαστούκι, τσιμπήματα, δάγκωμα, χτυπήματα με τα χέρια ή άλλα αντικείμενα, απόπειρα στραγγαλισμού, καταναγκαστική ακινησία, δέσιμο, κάψιμο, εγκατάλειψη σε επικίνδυνο μέρος, άρνηση βοήθειας (σε αρρώστια/τραυματισμό), επίθεση με όπλο, φόνος.

Σεξουαλική βία: Εξαναγκασμός σε σεξουαλικές πράξεις χωρίς συναίνεση, σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας ή σε δημόσιο χώρο, βιασμός μέσα ή έξω από μια σχέση, καταναγκαστική πορνεία (trafficking).

Ψυχολογική/ Λεκτική βία: Απειλές, προσβολές, βρισιές, συνεχής κακόβουλη κριτική, υποτίμηση, γελοιοποίηση, δημιουργία κλίματος εκφοβισμού και τρόμου, κτητικότητα και κοινωνική/ φυσική απομόνωση, έλεγχος των κινήσεων, επίρριψη ευθυνών, αποστέρηση εκτίμησης/ στοργής ως μορφή τιμωρίας, καταστροφή προσωπικών ειδών και αντικειμένων του σπιτιού.

Οικονομική βία: Απειλές για απόλυση στο χώρο εργασίας, εκμετάλλευση οικονομικών πόρων του θύματος, στέρηση βασικών αγαθών, απαγόρευση εργασίας, απόκρυψη ή υπεξαίρεση εισοδημάτων.

Περιβάλλοντα που ενδέχεται να συμβαίνει η κακοποίηση

  • Ενδοοικογενειακό/ Συντροφική σχέση
  • Εργασιακό
  • Φιλικό
  • Σε εξωτερικό χώρο (ιδιωτικό ή δημόσιο)

Στον ιστότοπο katafygiogynaikas.org μπορείτε να βρείτε το νομικό πλαίσιο, τους φορείς υποστήριξης, πως να βοηθήσετε μια φίλη ή πως να βοηθήσετε τον εαυτό σας. Ακόμη μπορείτε να γίνετε εθελοντές ή υποστηρικτές στο έργο.

Συμπληρώματα Διατροφής - My Fit Food