Συμβαίνει και στους καλύτερους.. ενώ τα έχεις καταφέρει μια χαρά να βάλεις στο πρόγραμμα σου τη συστηματική προπόνηση ξαφνικά τραυματίζεσαι, κάτι συμβαίνει στο γραφείο και αρχίζεις να εργάζεσαι 23 ώρες το 24ωρο και γενικά συνωμοτούν όλα ώστε η γυμναστική να έρθει σε δεύτερη μοίρα. Φυσικά καθώς πλησιάζει και το καλοκαίρι οι έξοδοι αυξάνονται, τα ποτά και το φαγητό κερδίζουν έδαφος σε σχέση με τη προσεκτική διατροφή σου, οι διακοπές έφτασαν χωρίς καν να το καταλάβεις, με αποτέλεσμα η μικρή παύση να φτάνει μέχρι τον Ιανουάριο! Όπως γίνεται αντιληπτό η μία ή δύο μέρες μπορούν εύκολα να γίνουν εβδομάδες ή και μήνες αποχής. Σύμφωνα με έρευνα του American College of Sports Medicine (ACSM) το 25-35% των ασκούμενων σταματά να γυμνάζεται τους πρώτους δύο με πέντε μήνες από την έναρξη της προσπάθειας του. Το πόσο γρήγορα αλλάζει το επίπεδο φυσικής κατάστασης σου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, κάποιοι από αυτούς μπορεί να σε εκπλήξουν!

  1. Μειώνεται η φυσική κατάσταση

Αν είσαι καινούριος στο χώρο του Fitness (δηλαδή γυμνάζεσαι λιγότερο από 6 μήνες) ή γυμνάζεσαι περιστασιακά, θα χάσεις τη φυσική σου κατάσταση πιο εύκολα απ’ ότι ένας που ασκείται συστηματικά για 1 ή και περισσότερα χρόνια. Για παράδειγμα, αν πάρουμε 2 ανθρώπους που ο ένας γυμνάζεται τα τελευταία 2 χρόνια και ο άλλος τους τελευταίους 2 μήνες και σταματήσουν τη άσκηση, ο πρώτος θα χάσει τη φυσική του κατάσταση μέσα 6 βδομάδες ενώ ο δεύτερος μόλις σε 1 εβδομάδα! Επίσης στην πρώτη περίπτωση η φυσική κατάσταση θα μειωθεί κατά 40% και θα παραμείνει εκεί, ενώ στη δεύτερη περίπτωση ο ασκούμενος θα είναι σα να ξεκινάει από την αρχή.

Massage Inn | Είστε έτοιμοι να χαλαρώσετε με ένα μοναδικό μασάζ στη Θεσσαλονίκη;

2. Χάνεις την ευλυγισία σου πολύ γρήγορα

Τα οφέλη της ευλυγισίας χάνονται πολύ γρήγορα, ειδικά αν η αποχή είναι μεγαλύτερη από 2 εβδομάδες. «Μετά από κάθε προπόνηση οι μύες και οι τένοντες τείνουν να επανέλθουν στην αρχική τους φυσική θέση. Ειδικά αν αφήσεις να αδρανήσουν ή κάνεις αρκετά καθιστική ζωή», υποστηρίζει ο Michele Olson, καθηγητής φυσικής αγωγής.

3. Χάνεις την δύναμη σου

Όταν σταματήσεις την προπόνηση δύναμης οι αλλαγές στους μυς αρχίζουν να εμφανίζονται μέσα σε 72 ώρες! Όταν ο μυς δεν λαμβάνει την «πρόκληση» που έχει συνηθίσει, θα αρχίσει να χάνει τις πρωτεΐνες (δομικό υλικό των μυών) οι οποίες θα αποβάλλονται από τον οργανισμό μέσω της ούρησης. Όπως και στην καρδιοαναπνευστική άσκηση έτσι και εδώ, οι μακροχρόνια αθλούμενοι χάνουν πιο δύσκολα μύες, σε σχέση με τους νέους ασκούμενους.

4. Η συντήρηση είναι πιο εύκολη απ’ όσο νομίζεις

Αν έχει περιοριστεί ο χρόνος σου και σκέφτεσαι να απέχεις από το πρόγραμμα γυμναστικής σου, απλά σκέψου πως το να παραμείνεις σε φόρμα δεν είναι στα όρια του «όλα ή τίποτα». Για να διατηρήσεις το επίπεδο της δύναμης και της καρδιοαναπνευστικής αντοχής ψηλά, χρειάζεσαι μόνο 20 λεπτά προπόνησης υψηλής ένατσης (HIIT), 2 φορές την εβδομάδα!

5. Παίρνει 3 εβδομάδες για να κερδίσεις 1 εβδομάδα αποχής

Μετά από μια περίοδο αποχής το νευρικό σου σύστημα δεν ανταποκρίνεται τόσο γρήγορα στα ερεθίσματα που του δίνεις. Αυτό σημαίνει πως όταν επανέρχεσαι στην άσκηση το σώμα σου δαπανά μεγαλύτερη ενέργεια για να σηκώσει τα κιλά που σήκωνες ή να κάνεις τα 5 χιλιόμετρα στον ίδιο χρόνο με πριν. Αν ένας αρχάριος σταματήσει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είναι σα να ξεκινά από την αρχή, ένας μακροχρόνια αθλητής χρειάζεται από 2 εβδομάδες έως 1 μήνα για να επανέλθει.

 

Τι νομίζεις? Αξίζει να σταματάς την άσκηση με την δικαιολογία πως έχεις φορτωμένο πρόγραμμα? Αξίζει να σταματήσεις την προπόνηση σου γιατί είναι καλοκαίρι και κάνεις διακοπές?

Συμπληρώματα Διατροφής - My Fit Food