Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ο βρετανικός σύλλογος διαιτολόγων ανακοινώνει τις χειρότερες δίαιτες που κάνουν οι διάσημοι αλλά εσύ φυσικά ΠΡΕΠΕΙ να αποφεύγεις!

 

Massage Inn | Είστε έτοιμοι να χαλαρώσετε με ένα μοναδικό μασάζ στη Θεσσαλονίκη;

Στο No1 βρίσκεται η δίαιτα με βάση τον τύπο αίματος

Η δίαιτα αυτή υποστηρίζει πως τα τρόφιμα μεταβολίζονται διαφορετικά ανάλογα με τον τύπο αίματος.

Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές αλλά η πιο συνηθισμένη λέει ότι για:

-ομάδα αίματος Α: όχι γαλακτοκομικά, όχι πολύ κρέας

-ομάδα αίματος Β : Ποικιλία στα τρόφιμα

-ομάδα αίματος ΑΒ: Συνδυασμός των Α και Β

-ομάδα αίματος 0 : υψηλή πρωτεΐνη, όχι γαλακτοκομικά, όχι αλεύρι, όχι αλκοόλ, όχι καφεΐνη

Σε όλες τις ομάδες αίματος προτείνεται η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής και ‘‘ειδικών βοτάνων’’.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση γι’ αυτήν τη δίαιτα. Οι άνθρωποι που την ακολούθησαν προφανώς κι έχασαν βάρος επειδή περιόρισαν ή απέκλεισαν ολόκληρες ομάδες τροφίμων από την διατροφή τους.

 

Στο No2 βρίσκεται η δίαιτα ‘‘πιες τα ούρα σου’’  (ναι καλά διαβάζεις!)

Η δίαιτα αυτή υποστηρίζει πως το να πιεις τα ούρα σου ενισχύει το ανοσοποιητικό σου, σου δίνει ενέργεια, καθαρίζει το σώμα σου και σε γεμίζει θρεπτικά συστατικά.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Καμία επιστημονική βάση again. Τα νεφρά σου κάνουν μια εξαιρετικά δύσκολη δουλειά για να ‘‘καθαρίσουν’’ το σώμα σου και να αποβάλουν τις τοξίνες μέσω των ούρων. Το να τα πιείς λοιπόν όχι μόνο δε θα σε βοηθήσει, αλλά υπάρχει και μεγάλη πιθανότητα να σε βλάψει.

 

Στο No3 τα αγαπημένα μου προϊόντα αποτοξίνωσης (detox tea, slim coffee)

Είναι αυτά τα προϊόντα αδυνατίσματος που υπάρχουν από πάντα και δε θα φύγουν ποτέ! Κατά καιρούς καμουφλάρονται και πλασάρονται με τόσο ευφάνταστους τρόπους, που ακόμα κι εγώ απορώ! Είναι αυτά που πίνουν οι celebrities και με νόημα σου λένε: πιες το και θα γίνεις σαν κι εμένα!

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Δεν υπάρχει κανένα μαγικό ποτό ή βότανο που θα σε κάνει να χάσεις ή να διατηρήσεις το βάρος σου. Το καλύτερο σενάριο λοιπόν είναι απλά να πετάξεις πολλά λεφτά για το τίποτα, και το χειρότερο είναι να περάσεις την ημέρα σου στην τουαλέτα παρέα με μια ωραιότατη διάρροια.

 

Στο No4 τα χάπια αδυνατίσματος (δε θα μπορούσαν να λείπουν)

Αυτή τη φορά το μάρκετινγκ ‘‘χτυπάει’’ λίγο πιο οργανωμένα βάζοντας στο ίδιο κουτί ουσίες που ‘‘κόβουν’’ την όρεξη, ουσίες που ‘‘αποτοξινώνουν’’ και ουσίες που ‘‘βοηθούν’’ την πέψη. Υπόσχονται δηλαδή μαγικά αποτελέσματα  σε χρόνο dt. Aυτό και μόνο πρέπει να σε βάζει σε υποψίες.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Αυτού του είδους τα συμπληρώματα δε βοηθούν στην απώλεια βάρους. Προωθούν την ιδέα πως η όρεξη είναι το πρόβλημα και πως αν περιοριστεί με ένα μαγικό τρόπο, όλα τα προβλήματα του βάρους θα εξαφανιστούν. Επικίνδυνο και αναληθές.

 

Στο No5 το αλκαλικό νερό(εδώ κάπου αναρωτιέμαι πως γίνεται κάποιοι να θησαυρίζουν πουλώντας φούμαρα και μεταξωτές κορδέλες)

Το αλκαλικό νερό λοιπόν έχει υψηλότερο Ph σε σχέση με το νερό βρύσης και οι άνθρωποι που το καταναλώνουν πιστεύουν πως έτσι αποτοξινώνονται καλύτερα. Υπάρχουν βεβαία και αυτοί που πιστεύουν πως με την αλκαλική δίαιτα μπορούν να επηρεάσουν το Ph του σώματός τους (!).

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Όλοι ξέρουμε πως η κατανάλωση νερού είναι μεγάλο θέμα. Το νερό λαμβάνει μέρος σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού μας κι είναι απαραίτητο για τη ζωή. Η χρήση όμως νερού με υψηλότερο Ph δεν έχει καμία επιστημονική βάση. Το σώμα σου μπορεί να ρυθμίσει το Ph μόνο του χωρίς εσύ να μπορείς να το επηρεάσεις. Το νερό με Ph 8 ή 9 δεν μπορεί να αλλάξει το Ph του αίματος σου (ευτυχώς να λες). Σκέψου τι θα συνέβαινε αν ξαφνικά άλλαζε το Ph του στομάχου σου σε βασικό αντί για όξινο που είναι τώρα, και το Ph του αίματος σου γινόταν λίγο πιο βασικό… Εφιάλτης!!!

Κάπου εδώ τελειώνει το top5 των πιο περιζήτητων διατροφών του 2019. Και δυστυχώς ΝΑΙ, εν έτη 2019, αυτού του τύπου διατροφές κερδίζουν έδαφος καθημερινά ολοένα και περισσότερο. Επηρεάζουν σωματικά, ψυχικά κι οικονομικά εκατομμύρια ανθρώπους και τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά. Προς λύπη μου, για τέτοιου είδους διατροφές ακούω καθημερινά, κι ο πραγματικός αριθμός ΔΕΝ είναι 5 αλλά 109785 δίαιτες που σου υπόσχονται θαύματα. Αν είσαι αυτός που διαβάζει αυτό το άρθρο για απλή ενημέρωση, άμα είσαι κάποιος που σκέφτεται ή πέρασε από το μυαλό του έστω και μία φορά να ακολουθήσει αυτόν το δρόμο, άμα είσαι κάποιος που ήδη έχει προσπαθήσει και την πάτησε αλλά ακόμα κι αν είσαι αυτός που το έκανε και πέτυχε την απώλεια κιλών ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ!!! Υπάρχουν άνθρωποι που θα ενδιαφερθούν για εσένα, για τη ζωή σου, για τον τρόπο που τρέφεσαι, για την ψυχολογική σου κατάσταση, για τις δυσκολίες της καθημερινότητας σε συνάρτηση με τη σωματική σου κατάσταση και θα σε βοηθήσουν.

Έτσι λοιπόν, βάζοντας την λογική πάνω από το συναίσθημα θα σου πω πως άμα κόψεις κάποια τρόφιμα, άμα πίνεις πολύ νερό με οποιοδήποτε pH (είτε ούρα τέλος πάντων) κι άμα παίρνεις χάπια αντί για τροφή, οι ημερήσιες προσλαμβανόμενες θερμίδες σου θα μειωθούν με συνέπεια τη μείωση του σωματικού σου βάρους. Τώρα; Νιώθεις πως πραγματικά έχεις λύσει το πρόβλημά σου;

Γράφει η διαιτολόγος-διατροφολόγος,

Γεωργία Τρέζου 

Συμπληρώματα Διατροφής - My Fit Food