Αν ακούς συχνά την έκφραση “έφαγες κιόλας;” ενδεχομένως να είναι μια καλή ευκαιρία να αλλάξεις αυτή σου τη συνήθεια, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς μόνο επιβαρυντική είναι για τον οργανισμό σου.

Όταν μασάς γρήγορα, ή καταπίνεις το γεύμα σου με 2 μπουκιές, επηρεάζεις αρνητικά τόσο την πέψη και το βάρος σου, όσο και τη διατροφή σου.

Ο λόγος είναι πως με τις μεγάλες μπουκιές καταπίνεις περισσότερο αέρα, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει φουσκώματα και αέρια. Επιπλέον, αν επιβραδύνεις την κατάποση και μασάς σωστά το φαγητό σου, βοηθάς στη διάσπαση μεγαλύτερων σωματιδίων τροφής σε μικρότερα, βοηθώντας την πέψη.

Massage Inn | Είστε έτοιμοι να χαλαρώσετε με ένα μοναδικό μασάζ στη Θεσσαλονίκη;

Και ενώ δεν υπάρχει μαγικός αριθμός που να σου λέει πόσες φορές πρέπει να μασάς το φαγητό πριν το καταπιείς, με το χαλαρό -σε ταχύτητα- μάσημα αποφεύγεις την υπερβολική κατανάλωση τροφής. Χρειάζονται περίπου 20 λεπτά για να στείλει το στομάχι σήμα στον εγκέφαλό ότι είναι γεμάτο. Επομένως η γρήγορη κατανάλωση καθιστά δύσκολη τη λήψη αυτών των σημάτων.

Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι η βραδύτερη κατανάλωση οδηγεί σε πιο υγιεινές επιλογές. Το να ετοιμάσεις το γεύμα σου, αντί να αρπάξεις κάτι ”στο πόδι” βοηθάει να επιλέξεις ένα πιο ποιοτικό πιάτο.

Από την άλλη, δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που όσο λαχταράνε να φάνε γρήγορα την μερίδα τους, τόσο υποφέρουν αργότερα, από συμπτώματα όπως παλινδρόμηση ή ναυτία. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν προλαβαίνουν να ενεργοποιηθούν οι ορμόνες κορεσμού από την ταχύτητα κατανάλωσης της τροφής.

Βοήθησε λοιπόν τον εαυτό σου με απλά Tips και περιόρισε αυτήν την συνήθεια:

  • Απέφυγε να μιλάς στο τηλέφωνο όταν τρως. Κανένας δεν καταλαβαίνει τι θέλεις να πεις όταν έχεις γεμάτο στόμα.
  • Απενεργοποίησε την τηλεόραση, τον υπολογιστή ή το τάμπλετ. Φάε κυριολεκτικά με την ησυχία σου.
  • Άφηνε κάτω το πιρούνι από το χέρι σου, κάνε “διαλείμματα”. Δεν θα σου κλέψει κανείς το φαγητό -ελπίζουμε. Απόλαυσέ το μέχρι και την τελευταία μπουκιά.
  • Προσπάθησε να αφιερώσεις περισσότερα λεπτά στην διάρκεια του γεύματος σου, παρά το στρες της καθημερινότητάς σου. 

Keep calm and… eat slower!

 

Ευχαριστούμε την ομάδα του Restart Diet.

Ακολούθησε το Restart Diet σε Instagram , Facebook & στο restartdiet.gr για οδηγίες αναφορικά με τη διατροφή σου, βίντεο με συνταγές & λύσεις για την οργάνωση της δίαιτας σου!

 

 

Συμπληρώματα Διατροφής - My Fit Food