Όπως πολλοί χυμοί φρούτων, έτσι κι ο χυμός ροδιού περιέχει αντιοξειδωτικά, και μάλιστα σε υψηλότερα επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα περιέχει πολυφαινόλες, στοιχείο που το καθιστά σε σχεδόν τρεις φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από ότι το πράσινο τσάι ή το κόκκινο κρασί. Σε τι ακριβώς μας χρησιμεύουν τα αντιοξειδωτικά;

Σ ‘αυτό το άρθρο θα μάθεις τα πάντα για τις αντιφλεγμονώδεις χρήσεις – ιδιότητες του ροδιού.

Κατ’ αρχάς ας διευκρινίσουμε τι είναι τα αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που παράγονται από τα φυτά και έχουν την ικανότητα να επιβραδύνουν την οξείδωση. Συμβάλλουν δηλαδή στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες επιτίθενται στα κύτταρα προκαλώντας ή επιταχύνοντας φυσικές διαδικασίες όπως η γήρανση, καθώς και την εκδήλωση χρόνιων νοσημάτων, όπως οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος.

Massage Inn | Είστε έτοιμοι να χαλαρώσετε με ένα μοναδικό μασάζ στη Θεσσαλονίκη;

Τα ρόδια περιέχουν δύο μοναδικές ουσίες που ανήκουν στην κατηγορία των αντιοξειδωτικών. Τις πουνικαλαγίνες, που είναι εξαιρετικά ισχυρά αντιοξειδωτικά και βρίσκονται στο χυμό και τη φλούδα του ροδιού και το πουνικικό οξύ, που βρίσκεται στο έλαιο των σπόρων του ροδιού.

Τα υπάρχοντα δεδομένα για την αντιφλεγμονώδη δράση του χυμού από ρόδι είναι τα εξής:

  • Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονώδη δραστηριότητα στο πεπτικό σύστημα, καθώς και σε κύτταρα καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου.
  • Μια μελέτη 12 εβδομάδων σε άτομα με διαβήτη διαπίστωσε ότι 1,1 φλιτζάνια (250 ml) χυμού ροδιού την ημέρα μείωσαν τους φλεγμονώδεις δείκτες CRP και ιντερλευκίνη-6 κατά 32% και 30% αντίστοιχα.
  • Ο καρκίνος του μαστού είναι ένας από τους πιο κοινούς τύπους καρκίνου στις γυναίκες. Το εκχύλισμα ροδιού μπορεί να αναστείλει την αναπαραγωγή των καρκινικών κυττάρων του μαστού – ακόμη και να σκοτώσει ορισμένα από αυτά. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες έρευνες προτού γίνουν ισχυρισμοί.
  • Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) είναι ένας από τους κύριους παράγοντες καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Σε μια μελέτη, άτομα με υπέρταση είχαν σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης μετά την κατανάλωση 150 ml χυμού ροδιού καθημερινά για δύο εβδομάδες. Για να διαβάσεις περισσότερη σχετικά με την νόσο της υπέρτασης δες εδώ https://wp.me/p6Slht-RR
  • Τα αντιοξειδωτικά παρέχουν διάφορα οφέλη για την προστασία της καρδιάς, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL ή “κακή” χοληστερόλη). Μια άλλη μελέτη εξέτασε τις επιδράσεις του χυμού ροδιού σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 και υψηλή χοληστερόλη. Παρατήρησαν σημαντικές μειώσεις στην “κακή” LDL χοληστερόλη, καθώς και άλλες βελτιώσεις.
  • Ο χυμός ροδιού έχει επίσης αποδειχθεί – τόσο σε μελέτες σε ζώα όσο και σε ανθρώπους – ότι προστατεύει τα σωματίδια της LDL χοληστερόλης από την οξείδωση, ένα από τα βασικά βήματα στην πορεία προς την καρδιακή νόσο.

Συμπερασματικά, το ρόδι και ο χυμός του φαίνεται να προσφέρουν μόνο οφέλη για την υγεία μας χάρη στις εξαιρετικές ουσίες που ονομάζονται αντιοξειδωτικά. Εσύ ακόμη να το εντάξεις στην διατροφή σου; Μάθε περισσότερα για το ρόδι στο restartdiet.gr

Τα οφέλη της κατανάλωσης ροδιού σε εικόνες:

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Ευχαριστούμε την ομάδα του Restart Diet.

Ακολούθησε το Restart Diet σε Instagram , Facebook & στο restartdiet.gr για οδηγίες αναφορικά με τη διατροφή σου, βίντεο με συνταγές & λύσεις για την οργάνωση της δίαιτας σου!

 

 

Συμπληρώματα Διατροφής - My Fit Food