Στα πλαίσια της σύγχρονης κοινωνίας, οι έρευνες γύρω από τον καρκίνο συνεχίζουν να εξελίσσονται συνεχώς, δίνοντάς μας όλο και περισσότερες πληροφορίες για την πρόληψη αυτού του κακοήθη όγκου. Η τροφή έχει χαρακτηριστεί ως ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Συγκεκριμένα υπάρχουν αρκετές μελέτες που δείχνουν ότι η υψηλότερη πρόσληψη ορισμένων τροφίμων θα μπορούσε να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Μπορεί να επηρεάσει το τι τρως την εμφάνιση καρκίνου;

Η απάντηση στην ερώτηση του τίτλου, φυσικά και είναι “όχι”. Δεν υπάρχει καμία τροφή που μπορεί να σταματήσει τον καρκίνο στην πορεία του ή να μηδενίσει τον κίνδυνο εμφάνισης του. Η κατανάλωση υγιεινών τροφίμων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο, αλλά δεν θα τον εξαλείψει.

Massage Inn | Είστε έτοιμοι να χαλαρώσετε με ένα μοναδικό μασάζ στη Θεσσαλονίκη;

Όμως, η ποσότητα, η ποιότητα και το είδος της τροφής που καταναλώνεις μπορεί να επηρεάσει δραστικά πολλές πτυχές της υγείας σου, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης αλλά και ο καρκίνος.

Ποια τρόφιμα δρουν προληπτικά έναντι του καρκίνου;

  1. Μπρόκολο

Το μπρόκολο περιέχει σουλφοραφάνη, μια φυτική ένωση που βρίσκεται στα σταυρανθή λαχανικά και μπορεί να έχει ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες. Έρευνες που έχουν γίνει σε ζώα δείχνουν ότι προκαλεί το θάνατο των καρκινικών κυττάρων και μειώνει το μέγεθος του όγκου.

2. Κανέλα

Είναι ήδη γνωστό πως η κανέλα προκαλεί πολλά οφέλη στην υγεία του ανθρώπου, όπως τη μείωση του σακχάρου στο αίμα και την ύφεση τυχόν φλεγμονής. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι το εκχύλισμα κανέλας μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ανάπτυξη των όγκων.

3. Ελαιόλαδο

Η υψηλή κατανάλωση ελαϊκού οξέος, βασικό συστατικό του ελαιολάδου, ως μέρος της διατροφής μπορεί να μειώσει το κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου.

4. Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό γνωστό για τις ιδιότητες που προάγουν την υγεία. Η κουρκουμίνη, το ενεργό συστατικό του, είναι μια χημική ουσία με αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση.

5. Καρότα

Αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση περισσότερων καρότων συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου. Περιέχουν β-καροτένιο, ένα αντιοξειδωτικό που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες από τις βλάβες των τοξινών και να επιβραδύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Τελικά τι ισχύει;

Πρόσφατες έρευνες λένε ότι το να κάνεις θρεπτικές και υγιεινές διατροφικές επιλογές θα έχει ως συνέπεια σε βάθος χρόνου την πιθανή μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Παρόλα αυτά κανείς δεν μπορεί να σου πει με απόλυτη βεβαιότητα ότι τα τρόφιμα μπορούν να αποτρέψουν τον καρκίνο. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να υιοθετήσεις έναν υγιεινό τρόπο ζωής, επιλέγοντας μια ισορροπημένη διατροφή, εντάσσοντας την κίνηση στην καθημερινότητα σου και φροντίζοντας παράλληλα την ψυχική σου ανάταση.

Πηγές:

https://www.healthline.com/nutrition/cancer-fighting-foods#TOC_TITLE_HDR_15 ,

https://www.mdanderson.org/publications/focused-on-health/36-foods-that-can-help-lower-your-cancer-risk.h12-1592991.html

Ευχαριστούμε την ομάδα του Restart Diet.

Ακολούθησε το Restart Diet σε Instagram , Facebook & στο restartdiet.gr για οδηγίες αναφορικά με τη διατροφή σου, βίντεο με συνταγές & λύσεις για την οργάνωση της δίαιτας σου!

Συμπληρώματα Διατροφής - My Fit Food