Έχεις ακουστά την φράση “για να αποκτήσεις μια νέα συνήθεια χρειάζονται 21 ημέρες” ;

Κι όμως η λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου και οργανισμού δεν μπορούν να αλλάξουν τόσο εύκολα. Γι΄αυτό λοιπόν κάθε φορά που θέλεις να υιοθετήσεις ή να αλλάξεις μια παλιά σου συνήθεια δυσκολεύεσαι αρκετά. Τί γίνεται όμως όταν αυτή η συνήθεια είναι η υγιεινή διατροφή;

Massage Inn | Είστε έτοιμοι να χαλαρώσετε με ένα μοναδικό μασάζ στη Θεσσαλονίκη;

Συνέχισε να διαβάζεις αυτό το άρθρο για να μάθεις περισσότερα…

Τελικά πόσες μέρες χρειάζεται να επαναλάβεις την ίδια δραστηριότητα, ώστε να γίνει πια συνήθεια;

Κατά μέσο όρο, χρειάζονται περισσότεροι από 2 μήνες μέχρι μια νέα συμπεριφορά να γίνει αυτόματη – 66 ημέρες για την ακρίβεια. Και ο χρόνος που χρειάζεται για να σχηματιστεί μια νέα συνήθεια μπορεί να ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τη συμπεριφορά, το άτομο και τις συνθήκες.

Αν σκέφτεσαι να αλλάξεις εντελώς τη διατροφή σου και να κόψεις μαχαίρι όλες τις “απαγορευμένες” τροφές, σου έχουμε νέα. ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ! Όχι τόσο απότομα τουλάχιστον.

Ο οργανισμός σου έχει την τάση να αντιστέκεται σε οποιαδήποτε αλλαγή, μέχρι τελικά να τη συνηθίσει και τέλος να την υιοθετήσει. Ένας αργός και σωστός ρυθμός αλλαγών, δεν θα προκαλέσει “πανικό” ούτε στον οργανισμό σου, αλλά ούτε και σε εσένα. Παρακάτω θα βρεις τα βήματα που θα σε βοηθήσουν να κάνεις την υγιεινή διατροφή, τη νέα σου συνήθεια..

Βήμα 1ο: Ξεκίνα με μια απίστευτα μικρή αλλαγή- συνήθεια.

Συνήθως έπεφτες με τα μούτρα στη νέα σου επιθυμητή συνήθεια. Διατροφή = κόβω τροφές που μου αρέσουν = είμαι δυστυχισμένος για ένα χρονικό διάστημα, μέχρι τελικά να κουραστώ και επιστρέψω στις παλιές μου συνήθεις. Αντί να προσπαθείς λοιπόν να κάνεις κάτι υπερβολικό από την αρχή, ξεκίνα από μικρή συνήθεια και βελτιώσου σταδιακά. Προσπάθησε δηλαδή να εντάξεις για παράδειγμα, μία φορά μέσα στην εβδομάδα κάποιο όσπριο ή σαλάτα σε μερικά σου γεύματα. Στην πορεία, η δύναμη της θέλησης και τα κίνητρά σου θα αυξηθούν, γεγονός που θα σε διευκολύνει να επιμείνεις στη συνήθειά σου για πάντα.

Βήμα 2ο: Ένα βήμα τη φορά.

Αν συνεχίσεις να προσθέτεις ένα τοις εκατό προσπάθεια κάθε μέρα, τότε θα διαπιστώσεις μεγάλη αλλαγή πολύ γρήγορα μέσα σε δύο ή τρεις μήνες. Το ένα φρούτο την ημέρα, τελικά θα γίνει δύο και η σαλάτα μία φορά την εβδομάδα θα υπάρχει σχεδόν σε κάθε σου γεύμα. Αυτές οι αλλαγές είναι το μεγάλο βήμα προς την επιτυχία σου!

Βήμα 3ο: Βρες εναλλακτικές.

Αν για παράδειγμα δυσκολεύεσαι να φας σαλάτες, δοκίμασε να καταναλώσεις λαχανικά είτε στην ψητά, είτε μέσα σε κάποιο ογκραντέν με ζυμαρικά, είτε σε κάποια σούπα βελουτέ. Αν πάλι δεν σου αρέσουν με τίποτα, μπορείς πάντα να παίρνεις τις βιταμίνες σου από τα φρούτα!

Βήμα 4ο: Φτιάξε μια όμορφη ρουτίνα.

Η δημιουργία μιας όμορφης και ευχάριστης ρουτίνας, μπορεί να σου λύσει τα χέρια, μα πάνω απ΄όλα θα κάνει την όλη τη διαδικασία πολύ πιο διασκεδαστική. Μερικές ιδέες για να κάνουν το ταξίδι σου προς την υγιεινή διατροφή πιο ωραίο, είναι για παράδειγμα μια βόλτα στο κοντινό σου σούπερ μάρκετ μαζί με κάποια φίλη σου ή η μαγειρική μιας συνταγής που πάντα ήθελες να δοκιμάσεις. Μπορείς να βρεις ιδέες για εύκολες συνταγές εδώ.

Βήμα 5ο: Μην απογοητεύεσαι!

Έρευνες έχουν δείξει ότι το να χάσεις/ χαλάσεις τη συνήθειά σου μια φορά, ανεξάρτητα από το πότε συμβαίνει, ενώ δεν έχει μετρήσιμο αντίκτυπο στη μακροπρόθεσμη πρόοδό σου. Το φαγητό απ’ έξω, κάποια επίσκεψη σε φίλο τελευταία στιγμή και τα γιορτινά τραπέζια, θα υπάρξουν κάποια στιγμή στη ζωή σου. Δεν γίνεται ούτε να τα αποφύγεις, ούτε όμως και να σε καταβάλλουν, επειδή δεν τήρησες τη διατροφή σου. Αντί να προσπαθείς να είσαι τέλειος, εγκατάλειψε τη νοοτροπία “όλα ή τίποτα”. Χρειάζεται απλώς να είσαι συνεπής, όχι τέλειος.

Βήμα 6ο: Η υπομονή είναι αρετή.

Το να μάθεις να είσαι υπομονετικός είναι ίσως η πιο κρίσιμη δεξιότητα από όλες. Μπορείς να κάνεις και να δεις πάνω απ΄όλα, απίστευτη πρόοδο, αν είσαι συνεπής και υπομονετικός. Δώσε αρκετό χρόνο στο σώμα και τον οργανισμό σου να συνηθίσει τις νέες γεύσεις, υφές και συνδυασμούς τροφίμων.

Οι συνήθειες κυβερνούν τη ζωή μας, κυριολεκτικά. Έρευνα δείχνει ότι περίπου οι μισές από τις καθημερινές ενέργειες καθοδηγούνται από την επανάληψη. Τί χρειάζεσαι επομένως για να πετύχεις και να κρατήσεις την νέα σου συνήθεια; Επιμονή και υπομονή! Μην απογοητεύεσαι αν κάποια στιγμή χαλάσεις την ρουτίνα σου ή αν βγεις εκτός προγράμματος.

Να θυμάσαι ότι “δεν χρειάζεται να είσαι τέλειος, αλλά συνεπής”

Ευχαριστούμε την ομάδα του Restart Diet.

Ακολούθησε το Restart Diet σε Instagram , Facebook & στο restartdiet.gr για οδηγίες αναφορικά με τη διατροφή σου, βίντεο με συνταγές & λύσεις για την οργάνωση της δίαιτας σου!

Συμπληρώματα Διατροφής - My Fit Food