Αλήθεια, εσύ τι τύπος αθλούμενου είσαι? Είσαι πρωινός, απογευματινός ή βραδινός τύπος?

Δεν θα αναφερθώ στα αδιαμφισβήτητα οφέλη της άσκησης για την υγεία σου, γιατί είμαι σίγουρη ότι τα γνωρίζεις ήδη. Όμως, ένα από τα πιο συχνά ερωτήματα που καλούμαστε να απαντήσουμε είναι: “Ποια είναι η πιο κατάλληλη ώρα για να γυμναστώ? Πρωί ή απόγευμα?”

Massage Inn | Είστε έτοιμοι να χαλαρώσετε με ένα μοναδικό μασάζ στη Θεσσαλονίκη;

Σύμφωνα με μια πολύ πρόσφατη έρευνα, το φύλο και οι στόχοι που θέλεις να επιτύχεις μπορεί να καθορίσουν την ιδανική ώρα της ημέρας για άθληση. Mάλιστα είναι η πρώτη έρευνα που συμπεριλαμβάνει και το φύλο ως παράγοντα που επηρεάζει τα αποτελέσματα της άθλησης, ανάλογα με την ώρα που αυτή πραγματοποιείται.

Έτσι, λοιπόν, όπως αναδείχθηκε από τα ευρήματα της έρευνας, στις γυναίκες η πρωινή άσκηση θεωρείται καταλληλότερη για τη μείωση του λίπους (λόγω του πρωινού ορμονικού προφίλ) , καθώς και για την αύξηση της μυϊκής δύναμης στο κάτω μέρος τους σώματος, ενώ επιπρόσθετα επιτυγχάνεται  καλύτερος έλεγχος της αρτηριακής πίεσης. Ακόμη, η πρωινή άσκηση επιδρά στην ψυχική σου υγεία και δίνει την απαραίτητη ενέργεια για το ξεκίνημα της νέας μέρας αυξάνοντας έτσι την παραγωγικότητα σου.

Βonus tip: το πρωί έχει λιγότερο κόσμο στα γυμναστήρια!

Αν πάλι είσαι γυναίκα και επιθυμείς να αυξήσεις τη μυϊκή δύναμη και την αντοχή στον κορμό σου και τα άνω άκρα, τότε η απογευματινή άσκηση φαίνεται να θεωρείται η καταλληλότερη για το σκοπό αυτό. Επιπλέον, όπως επισημαίνεται, η απογευματινή προπόνηση συμβάλλει στην αποβολή του άγχους που συσσωρεύθηκε κατά τη διάρκεια της ημέρας και  βελτιώνει τη διάθεση σου.

Και κάτι ακόμα πολύ σημαντικό…ρυθμίζει την όρεξη μειώνοντας τα επίπεδα της ορμόνης γκρελίνης με αποτέλεσμα να συμβάλει στον καλύτερο έλεγχο πρόσληψης της τροφής που θα μπορούσε να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος.

Για τους άντρες που έλαβαν μέρος στην έρευνα φαίνεται πως η ώρα της ημέρας δεν επηρέασε σημαντικά την αύξηση στη δύναμη τους. Ωστόσο, υπήρξε μια πολύ ενδιαφέρουσα διαπίστωση που αφορούσε την καρδιακή τους υγεία και όχι μόνο. Παρατηρήθηκε, λοιπόν, πως με την  απογευματινή προπόνηση κατάφεραν να επιτύχουν βελτίωση των τιμών της αρτηριακής πίεσης, καλύτερο έλεγχο στα επίπεδα της χοληστερόλης, μεγαλύτερη καρδιοπροστατευτική δράση και καύση του λίπους, καθώς και βελτίωση του μεταβολισμού.

Βonus tip: η απογευματινή άσκηση βελτιώνει την ποιότητα του βραδινού σου ύπνου!

Και μετά από όλα αυτά που καταλήγουμε?

Αν είσαι από τους λίγους τυχερούς και έχεις αρκετό ελεύθερο χρόνο και ευέλικτο ωράριο εργασίας, τότε μπορείς να επιλέξεις την ώρα της άσκησης ανάλογα με το φύλο σου και το στόχο που έχεις θέσει.

Αν όμως δεν έχεις την πολυτέλεια της επιλογής της ώρας άθλησης, τότε να θυμάσαι πως η ιδανική ώρα για σένα είναι απλά, αυτή που σε βολεύει. Η μαγική εκείνη ώρα που μπορείς να αφιερώσεις χρόνο για σένα και να δώσεις τον καλύτερο σου εαυτό για να φέρεις εις πέρας το πρόγραμμα προπόνησης που έχεις επιλέξει.

Άλλωστε μην ξεχνάς πως μεγαλύτερη σημασία από την ώρα έχει η συνέπεια στο ωράριο και στη συχνότητα της άσκησης.

Ευχαριστούμε την ομάδα του Restart diet

 

 

Πηγές :

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7878143/
  2. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphys.2022.893783/full
  3. https://physoc.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1113/EP087455
Συμπληρώματα Διατροφής - My Fit Food