Παίζαμε, πέφταμε, χτυπούσαμε αλλα σε μια μέρα δεν πονούσαμε πουθενά! Μεγαλώσαμε όμως και ενώ δεν ταλαιπωρούμε το σώμα μας … Πονάμε! Τι φταίει γι’αυτό;

Συνθήκες εργασίας

Massage Inn | Είστε έτοιμοι να χαλαρώσετε με ένα μοναδικό μασάζ στη Θεσσαλονίκη;

Οι συνθήκες εργασίας τις τελευτές δεκαετίες έχουν αλλάξει ριζικά. Οι νέες τεχνολογίες πλέον, είναι η κινητήρια δύναμη της παραγωγικότητας και της ανάπτυξης. Οι εργαζόμενοι σήμερα καλούνται να εργάζονται καθιστοί για πολλές ώρες την ημέρα, επιλέγοντας τις περισσότερες φορές να μη διακόπτουν ούτε για το μεσημεριανό τους γεύμα.

Επικοινωνούμε κατά κύριο λόγο με E-mails, μέσω τηλεφώνων, ακόμα και τηλεδιασκέψεων και όλα αυτά για μείωση της “σπατάλης” του χρόνου και βεβαίως του κόστους.

IMG_9997

Όλοι μας, με αυτή την ταχύτατη ανάπτυξη των μέσων αυτών, δεν προλαβαίνουμε να εκπαιδευτούμε στη σωστή και ασφαλή χρήση τους. Έτσι, η κακή χρήση όλων των εξαρτημάτων της εργασίας μας είναι βεβαιωμένο ότι επιφέρει σοβαρότατες αλλαγές στον τρόπο και την ποιότητα της ζωής μας.

Δεν είναι τυχαίος ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός των ατόμων, που έχουν προβλήματα με τη μέση τους και γενικά με τη σπονδυλική τους στήλη. Πολλαπλά είναι, τα τελευταία χρόνια, τα φαινόμενα των φλεβικών θρομβώσεων που πολλές φορές καταλήγουν σε πνευμονική εμβολή.

IMG_9996

Οι έρευνες

Αναρίθμητες μελέτες που σχεδόν καθημερινά ανακοινώνονται σε όλον τον κόσμο αναφέρουν ότι:

  • Η πολύωρη παραμονή στην ίδια στάση στο γραφείο έχει τα ίδια αποτελέσματα με το γνωστό “σύνδρομο της οικονομικής θέσης” στα ταξίδια με το αεροπλάνο. Επίσης, για κάθε επιπλέον ώρα ακινησίας αυξάνεται κατά 20% ο κίνδυνος εμφάνισης θρομβώσεων.
  • Η επαναλαμβανόμενη καθημερινά στάση του σώματος, για πολλές ώρες την ημέρα και για πολλά χρόνια δημιουργεί διάφορες προσαρμογές στους μύες και τον σκελετό, καθώς και στα άλλα οργανικά συστήματα του οργανισμού μας. Αυτές οι προσαρμογές είναι αιτία για σοβαρά προβλήματα υγείας και μείωση της ποιότητας ζωής. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τα αρνητικά αυτά αποτελέσματα δεν τα βλέπουμε άμεσα αλλά πολύ αργότερα, με όλες τις συνέπειες.
  • Εντονότερα προβλήματα εντοπίστηκαν σε τηλεφωνητές, σε οδηγούς ταξί, σε εργαζομένους στην πληροφορική και σε διευθυντικά στελέχη. Δηλαδή σε όσους κινούνται λιγότερο.

Ποιοί κινδυνεύουν περισσότερο;

  • Είναι βέβαιο ότι όσοι βρίσκονται σε μεγάλη ηλικία έχουν αυξημένο κίνδυνο.
  • Όσοι είναι παχύσαρκοι ή αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας (πχ υπέρταση).
  • Όσοι κάνουν πολύωρα ταξίδια χωρίς διακοπή και παραμένουν ακίνητοι.
  • Οι καπνιστές.
  • Όσοι εργάζονται περισσότερο από μία ώρα χωρίς τουλάχιστον ολιγόλεπτη διακοπή.
  • Όσοι δεν ακούν τα μηνύματα του σώματός τους (πιασίματα, πόνοι, τσούξιμο των ματιών κλπ).
  • Όσοι δεν αντιλαμβάνονται ότι είναι ζωτικής σημασίας η εκπαίδευση στη σωστή χρήση των εξαρτημάτων των νέων τεχνολογιών που μας προσφέρονται.
  • Όσοι θεωρούν ότι η άσκηση είναι μόνο για τις νεότερες ηλικίες.

Κινητά τηλέφωνα

Έχετε ένα “έξυπνο” τηλέφωνο που σας επιτρέπει να γράφετε μηνύματα, να σερφάρετε στο διαδίκτυο και να παίζετε παιχνίδια; Αυτό αντιστοιχεί σε πολλές παραπάνω κινήσεις για τα δάχτυλά σας από όσες κάνατε παλιότερα. Οι τένοντες στα άκρα σας κουράζονται περισσότερο και έχετε πόνους. Οι γιατροί έχουν αρχίσει να αναφέρουν περιπτώσεις αρθρίτιδας στη βάση του αντίχειρα σε νεότερους ανθρώπους, πάθηση που πιθανόν σχετίζεται με την αποστολή πολλών γραπτών μηνυμάτων!

Το πορτοφόλι

Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι άνθρωποι που βάζουν το πορτοφόλι τους στην πίσω τσέπη του παντελονιού τους και δεν το βγάζουν ακόμα και όταν κάθονται. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σταδιακά πόνους στην πλάτη και τους γλουτούς και μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε πόνους στα πόδια και τη σπονδυλική στήλη από την κακή στάση του σώματος. Το πορτοφόλι σε εκείνο το σημείο, όταν κάθεστε, μπορεί να οδηγήσει σε συμπίεση και ερεθισμό του ισχιακού νεύρου με την πάροδο του χρόνου.

Θέση οδήγησης

Πολλοί άνθρωποι δεν δίνουν την δέουσα προσοχή στην σωστή ρύθμιση του καθίσματός τους, όταν οδηγούν. Και αν η καθημερινότητα τους υποχρεώνει να οδηγούν για πολλές ώρες, αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα. Η λάθος γωνία της πλάτης του καθίσματος και η λάθος απόσταση από τα πεντάλ και το τιμόνι προκαλεί προβλήματα στην μέση και τον αυχένα.

Ύπνος στον καναπέ

Πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να τους παίρνει ο ύπνος καθώς είναι ξαπλωμένοι στον καναπέ και παρακολουθούν τηλεόραση. Ο καναπές, όμως, δεν είναι φτιαγμένος για να στηρίζει σωστά το σώμα και το κεφάλι με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στην σπονδυλική στήλη και τον αυχένα.

Το λάπτοπ

Ολοένα και περισσότερα άτομα έχουν κάποιο φορητό Η/Υ που τον μεταφέρουν μαζί τους σε τσάντα. Αλλά το βάρος του λάπτοπ, όταν η τσάντα μεταφοράς του είναι κρεμασμένη στον έναν ώμο, προκαλεί πίεση στην σπονδυλική στήλη και τους ραχιαίους μυς, αλλά και στο χέρι.

Στρες και άγχος

Σε συνθήκες στρες, οι μύες «τεντώνονται», δηλαδή συσπώνται. Η σύσπαση αυτή για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα μπορεί να προκαλέσει τις επονομαζόμενες κεφαλαλγίες τάσεως (είναι η πιο συχνή μορφή πονοκεφάλου), ημικρανία και διάφορα μυοσκελετικά προβλήματα (λ.χ. πόνο στην μέση).

Φυσικά υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης όλων των παραπάνω. Ο πιο αποδοτικός; Η άσκηση! Όλα τα προγράμματα των γυμναστηρίων μας που στοχεύουν στη μυική ενδυνάμωση θα σας βοηθήσουν, ειδικά τα ομαδικά προγράμματα yoga και pilates. Βάλτε τα στη ζωή σας και στο καθημερινό σας πρόγραμμα!

Συμπληρώματα Διατροφής - My Fit Food