Κανείς δεν έχει κάτι καλό να πει για το σωματικό λίπος – αυτές οι ανωμαλίες όμως στην επιφάνεια του δέρματος μας, είναι στην πραγματικότητα μια υπενθύμιση της εκπληκτικής ικανότητάς μας να αποθηκεύουμε ενέργεια. Τα λιπώδη αυτά κύτταρα – γνωστά και ως λιποκύτταρα – συσσωρεύονται συνήθως ανά εκατομμύρια (ή δισεκατομμύρια) για να σχηματίσουν τους λιπώδεις ιστούς του σώματος.

Αυτή λοιπόν η ικανότητα είναι αναμφισβήτητα μια υπέροχη εξελικτική προσαρμογή, και ταυτόχρονα το αποτέλεσμά της, το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να δούμε όταν κοιταζόμαστε στον καθρέφτη!

Massage Inn | Είστε έτοιμοι να χαλαρώσετε με ένα μοναδικό μασάζ στη Θεσσαλονίκη;

Οι άντρες, λόγω της τεστοστερόνης, αποθηκεύουν περισσότερο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς, ένα σημείο που φέρει βαρύ φορτίο όσον αφορά την υγεία τους. Οι γυναικείες ορμόνες αντίθετα, συμπεριλαμβανομένων των οιστρογόνων, ωθούν το λίπος πιο κάτω στο σώμα, με αποτέλεσμα αυτό να συσσωρεύεται κυρίως στους γλουτούς και τους μηρούς.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία άσκηση ή δίαιτα που να στοχεύει τα αποθέματα τοπικού λίπους. Η απώλεια λίπους, συμβαίνει λίγο και παντού, ανεξάρτητα από τον τύπο της άσκησης ή με ποιον τρόπο χάνονται τα κιλά.

Εάν λοιπόν η απώλεια λίπους είναι ο στόχος σας, τότε το μυστικό είναι να ρυθμίσετε το σώμα σας να καίει λίπος, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης, αλλά και μέρα νύχτα. Η λύση είναι να δώσετε ερέθισμα στα μυϊκά μιτοχόνδρια, τα οποία είναι μικροσκοπικές δομές στο εσωτερικό των κυττάρων που παράγουν ενέργεια και χρησιμοποιούν το λίπος σαν καύσιμο. Αυτά τα μικρά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος μπορούν να επαναπρογραμματιστούν ώστε να καίνε περισσότερο λίπος προς όφελος μας.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η προπόνηση υψηλής έντασης ίσως είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό.

Η τοποθέτηση των μυών σας (και των μιτοχονδρίων) σε ενεργειακή “κρίση” – τέτοια που  να σας κάνει πραγματικά να λαχανιάζετε – πυροδοτεί την ενεργοποίηση του μοριακού μηχανισμού στα μιτοχόνδρια ώστε αυτός να μπει σε κατάσταση προσαρμογής. Αυτό το επιτυγχάνουν αυξάνοντας τον αριθμό και το μέγεθος τους και ενεργοποιώντας τα ένζυμα καύσης λίπους. Το λίπος είναι μια πραγματικά πλούσια πηγή ενέργειας, και η έντονη προπόνηση “διδάσκει” τους μύες να κάνουν μεγαλύτερη χρήση αυτής.

Μέσα στα πρώτα λεπτά της άσκησης, η αδρεναλίνη και η νευρική δραστηριότητα κάνουν τα λιπώδη κύτταρα να ξεκινήσουν σιγά σιγά να απελευθερώνουν τα φορτία τους. Καθώς τα επίπεδα λίπους στο αίμα αυξάνονται, μεταφέρονται από τους ασκούμενους μύες προς τα μιτοχόνδρια για να πυροδοτήσουν την μυϊκή σύσπαση.

Ο ρυθμός με τον οποίο καίγεται το λίπος μπορεί να μετρηθεί μέσω της ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται. Σε εργαστηριακό περιβάλλον, αυτό μετράται με άτομα που αναπνέουν μέσω σωλήνα ο οποίος συνδέεται με αισθητήρα αερίων. Με τη σταδιακή αύξηση της έντασης της προπόνησης, μπορεί να προσδιοριστεί η ένταση με την οποία χρησιμοποιείται η μεγαλύτερη ποσότητα λίπους.

Ονομάζεται FatMax, και συμβαίνει λόγω της αυξημένης έντασης που προκαλεί ένα μεγάλο αργό τρέξιμο, τέτοιο ώστε να μας κάνει να λαχανιάσουμε. Το πρόβλημα είναι ότι η βέλτιστη ένταση άσκησης που απαιτείται για να επέλθει το FatMax είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα. Αν διαθέτετε πάνω από δύο ώρες καθημερινά, τότε ίσως είναι η κατάλληλη μέθοδος για εσάς. Αν όχι, τότε η προπόνηση υψηλής έντασης είναι η καλύτερη λύση.

Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση ενεργοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τους μηχανισμούς καύσης λίπους σε όλα τα ηλικιακά γκρουπ. Οπότε όποια και αν είναι η ηλικία σου μην διστάσεις να τα δώσεις όλα στο γυμναστήριο!

Πηγή: www.lesmills.com/knowledge/

Μετάφραση Χάιντη Καγιαλή

Συμπληρώματα Διατροφής - My Fit Food