H σωστή θερμοκρασία!

Κατά βάση, τα οικιακά ψυγεία διαθέτουν συγκεκριμένες θερμοκρασίες ψύξης (0 – 4 βαθμούς Κελσίου) για τα περισσότερα τρόφιμα. Υπάρχουν βέβαια και τα ευπαθή τρόφιμα (π.χ. γαλακτοκομικά) που χρειάζονται χαμηλές θερμοκρασίες για την εξασφάλιση της σωστής συντήρησής τους, αλλά όχι πάρα πολύ χαμηλές διότι υπάρχει κίνδυνος να σχηματιστεί πάγος γύρω τους. Η δημιουργία πάγου υποβαθμίζει την ποιότητα και τη γεύση του τροφίμου. Επομένως, η ιδανική θερμοκρασία για τα περισσότερα τρόφιμα βρίσκεται μεταξύ 2-3 βαθμών Κελσίου.

Το χρονικό διάστημα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ασφαλή συντήρηση των τροφίμων.  Εάν ένα τρόφιμο μείνει σε καλή θερμοκρασία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που πρέπει, τότε θα υπάρξουν μόνο αρνητικές συνέπειες. Εάν είσαι τυχερός και δεις τις αλλοιώσεις του , το τρόφιμο θα καταλήξει στα σκουπίδια. Εάν όχι, ίσως υπάρξουν διάφορες επιπλοκές και κίνδυνοι για την υγεία σου. Επομένως, χρειάζεται να δείξεις ιδιαίτερη προσοχή στο κρέας και τα προϊόντα του:

Massage Inn | Είστε έτοιμοι να χαλαρώσετε με ένα μοναδικό μασάζ στη Θεσσαλονίκη;

● Το νωπό κόκκινο κρέας (π.χ. μοσχάρι ή χοιρινό) μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο περίπου 2-5 ημέρες.

● Ο κιμάς και τα πουλερικά πρέπει ιδανικά να μαγειρεύονται την ημέρα αγοράς τους.

● Διαφορετικά, όλα τα προϊόντα κρέατος, λευκού ή κόκκινου, θα πρέπει να καταψύχονται και να καταναλώνονται εντός περίπου 10 μηνών από την αγορά τους. Όχι παραπάνω.

*Εξαίρεση αποτελούν τα αλλαντικά, τα οποία μπορείς να συντηρήσεις κατά μέσο όρο έως και 2 εβδομάδες στο ψυγείο, ωστόσο, αν εμφανίσουν σημάδια αλλοίωσης δηλαδή μια μορφή γλίτσας από πάνω, καλό θα ήταν να μην τα καταναλώσεις.

Τα τυριά ποικίλουν, ανάλογα με το είδος τους.

● Η φέτα χωρίς την άλμη θα ήταν φρόνιμο να καταναλωθεί εντός μίας εβδομάδας.

● Η φέτα που συντηρείται μαζί με την άλμη της μπορεί να καταναλωθεί για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (μέχρι η άλμη να γίνει κίτρινη).

● Τα σκληρά και ημίσκληρα τυριά (π.χ. γραβιέρα, κασέρι, ένταμ) διατηρούνται στο ψυγείο έως 15 ημέρες.

● Τα συσκευασμένα μαλακά τυριά (π.χ. κατίκι) διατηρούνται μέχρι την ημερομηνία λήξης τους (εκτός αν παρουσιάσουν κάποια αλλοίωση), ενώ αν αγοραστούν «χύμα» διατηρούνται έως 10 ημέρες.

Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να συντηρηθούν στο ψυγείο για περίπου 7-14 ημέρες και πρέπει να φυλάσσονται σε συσκευασίες που αερίζονται και δεν μαζεύουν υγρασία. Ένα extra μυστικό αποτελεί το ότι μειώνεται ο χρόνος ζωής των φρούτων και των λαχανικών, εάν πλυθούν και κοπούν πριν την αποθήκευσή τους.

Τα μαγειρεμένα φαγητά πρέπει να τα καλύπτεις και να τα τοποθετείς επάνω από τα νωπά (η παραμονή τους στη συντήρηση δεν πρέπει να ξεπερνά τις 3-4 ημέρες).

Μην ανοιγοκλείνεις το ψυγείο σου!

Το πιο συνηθισμένο λάθος που κάνεις με την συντήρηση είναι η αποθήκευση τροφίμων που χαλάνε εύκολα, στην πόρτα του ψυγείου σου. Κάθε φορά που ανοιγοκλείνεις το ψυγείο, δηλαδή γύρω στις δέκα φορές μέσα στην ημέρα (ή και παραπάνω), η πόρτα είναι αυτή που επηρεάζεται περισσότερο. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι αυτή που ξαναβρίσκει την σωστή θερμοκρασία τελευταία. Έτσι, τα ευπαθή τρόφιμα σίγουρα πρέπει να τα τοποθετείς στη μέση του ψυγείου κι όχι στην πόρτα για ευκολία (βλέπε γάλα!).

* Ιδιαίτερη προσοχή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες

Και μην ξεχνάς την τακτική καθαριότητα του ψυγείου σου και την έγκαιρη απομάκρυνση των αλλοιωμένων τροφίμων!  😉

RESTART DIET team

 

 

 

 

 


Συμπληρώματα Διατροφής - My Fit Food