Το αγαπημένο σου τρόφιμο ως παιδί ήταν η σοκολάτα και τα γλειφιτζούρια έτσι δεν είναι;

Τι έχουν αυτά τα τρόφιμα που κάνουν κάθε παιδί να ξετρελαίνεται και να τα προτιμάει από κάθε άλλο φαγητό; Πολύ σωστά μάντεψες, ΖΑΧΑΡΗ!

Το γλυκαντικό αυτό βρίσκεται παντού, κρύβεται ακόμη και σε τρόφιμα που δεν θα έπρεπε να την περιέχουν, όπως ψωμιά, σάλτσες και καρυκεύματα, γνωστή και με τον όρο “προστιθέμενα σάκχαρα”.

Massage Inn | Είστε έτοιμοι να χαλαρώσετε με ένα μοναδικό μασάζ στη Θεσσαλονίκη;

Είναι πλέον τόσο δύσκολο να αποκρυπτογραφήσει κανείς τη διαφορά μεταξύ των προστιθέμενων σακχάρων, και αυτών που βρίσκονται φυσικά σε ολόκληρα τρόφιμα. Η κατανάλωση φυσικών σακχάρων – όπως η φρουκτόζη στα φρούτα και η λακτόζη στα γαλακτοκομικά προϊόντα – θεωρείται γενικά υγιεινή επειδή αυτά περιέχουν θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά.

Τα προστιθέμενα σάκχαρα (γλυκαντικά που προστίθενται σε γεύση) δεν έχουν τέτοια προνόμια. Μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες. Οι επιδράσεις της μπορεί να περιλαμβάνουν αύξηση βάρους, υπερβολικό λίπος γύρω από τη μέση, εμφάνισης διαβήτη και κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Ξέρουμε πως όλα σου φαίνονται πολύ άσχημα τώρα, ειδικά αν αγαπάς τη ζάχαρη. Αλλά μπορείς να αποτρέψεις, ακόμη και να αντιστρέψεις μεγάλο μέρος της βλάβης αμέσως, απλά κόβοντας αυτό το γλυκαντικό, είτε για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα είτε εντελώς. Ο δρόμος όμως μέχρι εκεί είναι μακρύς και δύσκολος, όχι όμως ακατόρθωτος. Παρακάτω θα σου δώσουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για να μειώσεις αργά την προσθήκη ζάχαρης με την πάροδο του χρόνου.

1. Προτίμησε το νεράκι. Σε κάθε περίπτωση το νερό, απλό ή ανθρακούχο, είναι η καλύτερη επιλογή που μπορείς να κάνεις, σε σχέση με τα υπόλοιπα ροφήματα. Έτσι καταφέρνεις να κόψεις την ζάχαρη που περιέχεται σε ενεργειακά ποτά, χυμούς φρούτων και ποτά κόλα. Εάν θέλεις το νερό σου να έχει μια πιο ενδιαφέρουσα γεύση, μπορείς να προσθέσεις λίγο δυόσμο ή φέτες λεμονιού, ή απλά να πιεις ένα τσάι χωρίς μέλι ή ζάχαρη.

2. Μην ξεκινάς τη μέρα σου με τροφές υψηλού γλυκαιμικού δείκτη. Όσο πιο μικρός είναι ο δείκτης του κάθε τροφίμου, τόσο πιο αργά αυξάνεται η γλυκόζη στο αίμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη διάρκεια του αισθήματος του κορεσμού που δημιουργείται, καθώς και στη μείωση της έντονης επιθυμίας για κατανάλωση γλυκών. Με άλλα λόγια, όσο πιο μικρός είναι ο γλυκαιμικός δείκτης μιας τροφής, τόσο πιο πολύ χρόνο χρειάζεται να γίνει η πέψη του συγκεκριμένου τροφίμου, και τόσο πιο αργά γίνεται η διοχεύτεση της γλυκόζης στο αίμα. Επομένως, αν θέλεις να αισθάνεσαι χορτάτος για τουλάχιστον 2 ώρες προτίμησε  μια ομελέτα πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες φτιαγμένη με λαχανικά, αντί να φας δημητριακά βουτηγμένα στη ζάχαρη ή ένα κρουασάν γεμιστό με σοκολάτα.

3. Διάβασε τις ετικέτες. Η ζάχαρη έχει διάφορες “μασκαρεμένες” ονομασίες όπως μαννιτόλη, μαλτοδεξτρίνη, μελάσες κλπ. Πολλά τρόφιμα και καρυκεύματα είναι πηγές αυτής της μορφής ζάχαρης. Για αυτόν τον λόγο διάβαζε τις ετικέτες των προϊόντων που επιλέγεις και προτίμησε βιολογικά προϊόντα ή προϊόντα συνεταιρισμών που χρησιμοποιούν απλά και αγνά υλικά.

4. Επίλεξε σνακ χωρίς ζάχαρη. Η αγαπημένη σου μπάρα granola ή πρωτεΐνης μπορεί να είναι πεντανόστιμη, είναι όμως και γεμάτη ζάχαρη. Επίλεξε ολόκληρα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά σνακ όπως ξηροί καρποί και σπόροι, κάποιο φρούτο και βούτυρο ξηρών καρπών, χούμους και λαχανικά ή βραστά αυγά όταν χρειάζεσαι αυτό το κάτι παραπάνω.

5. Επανεξέτασε το επιδόρπιο αμέσως μετά το φαγητό. Αντί να φας αυτή την πάστα ή τη μπάρα σοκολάτας μετά το δείπνο, ρώτησε τον εαυτό σου: Είσαι πραγματικά πεινασμένος; Το κάνεις από συνήθεια ή για να βρεις παρηγοριά; Εάν δεν πεινάς πραγματικά, προσπάθησε να απασχολήσεις το μυαλό σου με κάτι άλλο, π.χ. να διαβάσεις ένα βιβλίο ή να πάρεις τηλέφωνο μία φίλη (ή τη διατροφολόγο σου). Εάν όμως πεινάς αναζήτησε κάτι με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και υγιεινό λίπος, όπως μια χούφτα καρύδια ή κάποιο γιαούρτι με λίγα αποξηραμένα φρούτα χωρίς πρόσθετη ζάχαρη.

6. Φρόντιζε τη διατροφή σου συνολικά. Εστίασε σε ολόκληρα, μη επεξεργασμένα τρόφιμα όπως λαχανικά, φρούτα, φασόλια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, πουλερικά, αυγά και θαλασσινά. Η ποικιλία αυτών των τροφίμων θα σου προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία σου και θα σε βοηθήσει να καταπολεμήσεις τυχόν συμπτώματα έλλειψης της ζάχαρης.

Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές θα είσαι σίγουρα ένα βήμα πιο κοντά στο να καταφέρεις τον στόχο σου, να μειώσεις – κόψεις τη ζάχαρη από τη διατροφή σου. Ωστόσο αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι για να τα καταφέρεις, είναι η αποφασιστικότητα και η επιμονή σου σε αυτό το ταξίδι, χωρίς εμμονές.

Με λίγα λόγια μην μπεις στην διαδικασία να απορρίψεις εσκεμμένα ένα κομμάτι από την τούρτα γενεθλίων σου γιατί φοβάσαι μην χαλάσεις την σειρά σου. Να είσαι σίγουρος πως ένα γλυκάκι μια φορά στο τόσο δεν θα πειράξει τον οργανισμό σου, ούτε θα μειώσει την προσπάθειά σου.

RESTART DIET team

 

 

 

 

 

Συμπληρώματα Διατροφής - My Fit Food