Μια ανάσα πριν το Πάσχα, και δεν θα μπορούσαμε να μην συζητήσουμε για τα πασχαλινά αυγά.

Ίσως το πιο δημοφιλές τρόφιμο που συνδέεται με το χριστιανικό Πάσχα, τα αυγά καταναλώνονται ευρέως την περίοδο αυτή ή πολλές φορές διακοσμούν απλά το χώρο.

Massage Inn | Είστε έτοιμοι να χαλαρώσετε με ένα μοναδικό μασάζ στη Θεσσαλονίκη;

Τι συμβαίνει στην περίπτωση όμως που ανησυχείς για τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα σου;

Αν έχεις οριακά αυξημένες τις τιμές της LDL -κακής- χοληστερόλης στο αίμα σο;

Τελικά τι ισχύει και τι όχι για την κατανάλωση αυγών και τα επίπεδα λιπιδίων;

Ας τα πάρουμε με την σειρά.

Τι είναι η χοληστερόλη;

Η χοληστερόλη είναι μία κηρώδης, φυσική ουσία στο αίμα. Τη χρειάζεσαι για να χτίσεις υγιή κύτταρα και να συνθέσεις βιταμίνη D, ορμόνες και λιποδιαλυτικά οξέα. Το συκώτι και το έντερο παράγουν περίπου το 80% της χοληστερόλης στο σώμα σου. Το υπόλοιπο 20% προέρχεται από τις τροφές που καταναλώνεις.

Το σώμα σου μεταφέρει τη χοληστερόλη μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, μαζί με λιπίδια που αναμειγνύονται εύκολα με το αίμα. Αυτά τα σωματίδια, που ονομάζονται λιποπρωτεΐνες, υπάρχουν σε πολλές μορφές. Κάθε τύπος λιποπρωτεΐνης έχει μια ειδική εργασία.

Μία από τις πιο γνωστές λιποπρωτεΐνες είναι η “κακή” χοληστερόλη ή αλλιώς LDL (Λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας). Αυτά τα σωματίδια είναι πλούσια σε καθαρή χοληστερόλη, αφού τα περισσότερα από τα τριγλυκερίδια που μετέφεραν έχουν φύγει. Αυτές οι λιποπρωτεΐνες μεταφέρουν τη χοληστερόλη στους ιστούς και μπορεί να προκαλέσουν συσσώρευση ανθυγιεινής πλάκας. Η συσσώρευση πλάκας μπορεί να φράξει τις αρτηρίες σου, οδηγώντας σε πόνο στο στήθος, καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η διατροφή είναι από τις πιο σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σου που μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη σου ή να σε εμποδίσουν να αποκτήσεις υψηλή χοληστερόλη. Οι συστάσεις, προτείνουν να περιορίσεις την ποσότητα των ζωικών λιπών και να τρώς υγιεινά λιπαρά με μέτρο.

Ο μέσος άνθρωπος δεν πρέπει να παίρνει πάνω από 300 mg χοληστερόλης την ημέρα, ενώ όσοι έχουν παράγοντες κινδύνου δεν πρέπει να έχουν πάνω από 200 mg την ημέρα.

Ως παράγοντες κινδύνου εννοούμε Διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία, Οικογενή υπερχοληστερολαιμία και επιλογές τρόπου ζωής (π.χ. κάπνισμα, ανεπαρκή φυσική δραστηριότητα κτλ).

Τι σου προσφέρει το αυγό;

Ένα μεγάλο αυγό έχει μόνο περίπου 72 θερμίδες και 6 γραμμάρια πρωτεΐνης. Ένα αυγό περιέχει επίσης θρεπτικά συστατικά, όπως λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, που προάγουν την υγεία των ματιών, χολίνη που είναι καλή για τον εγκέφαλο και τα νεύρα, και βιταμίνες Α, Β και D.

Αλλά ένα μεγάλο αυγό έχει επίσης περίπου 186 χιλιοστόγραμμα χοληστερόλης, τα οποία βρίσκονται όλα στον κρόκο.

Τελικά πόσα αυγά να φας;

Συνολικά, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να καταναλώνουν ένα πλήρες αυγό την ημέρα χωρίς να αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου ή άλλων προβλημάτων. Αν όμως ανήκεις σε μια ομάδα “υψηλού κινδύνου”, δεν πρέπει να τρως περισσότερα από τρία ολόκληρα αυγά την εβδομάδα.

Παρόλα αυτά, αν θέλεις να καταναλώσεις περισσότερα αυγά από την προτεινόμενη ποσότητα την περίοδο του Πάσχα, μπορείς να αφαιρέσεις τον κρόκο από τα αυγά σου. Το ασπράδι αυγού δεν έχει καθόλου χοληστερόλη, αλλά εξακολουθεί να έχει πρωτεΐνες.

πηγές: https://www.webmd.com/cholesterol-management/eggs-and-cholesterol

Συμπληρώματα Διατροφής - My Fit Food